Filtrera +

Borneos djungel – 10 upplevelser du inte bör missa!

Borneo – urgammal regnskog, spännande äventyr, färggranna marknader, kulinariska upplevelser och däremellan lata dagar med sol och bad.
Här delar vi med oss av våra tio bästa tips som gör resan till drömön mer minnesvärd.

6. Vilda näsapor – finns bara på Borneo

Näsapor är ett slags djungelns trädgårdsmästare, ett roll de delar med andra apor och fåglar som äter frukter och frön. De kan färdas flera kilometer om dagen när de letar mat och när de hittar födan ses träden fulla av flockar med apor. Där sitter de och äter sig mätta, tills det är dags att ge sig iväg igen. Att se en stor alfahanne som kan väga upp till 50 kilo kasta sig mellan grenarna i ett slags dödsföraktande hopp är minst sagt en fascinerande syn. Det knakar och brakar, kvistar går sönder – men på något underligt sätt går hoppet bra.

7. Hållbar turism

Malaysiska delstaten Sabah har i flera år satsat på en hållbar turism som ger regionen en ekonomisk stabilitet. Turismen skapar arbetstillfällen liksom fler utbildade djungelvakter – ett slags positiv spiral där naturintresserade turister genom sin närvaro får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.
Utan regnskog, ingen turism – så de alternativa arbeten som ekoturismen ger är ett effektivt sätt att stoppa skövlingen av regnskogen. Klimatsmarta trädplanteringsprojekt ger regnskogens invånare ersättning för varje planterat träd och över 20 000 träd har planterats sedan 2008.
En förebild när det gäller hållbar turism startades av en förmögen affärsman i Kota Kinabalu som har ägnat sitt liv åt att bygga upp de tre resort-anläggningarna Gayana Eco Resort, Bunga Raya och Borneo Eagle.

En förebild när det gäller hållbar turism startades av en förmögen affärsman i Kota Kinabalu som har ägnat sitt liv åt att bygga upp de tre resort-anläggningarna Gayana Eco Resort, Bunga Raya och Borneo Eagle.

Gayana Eco resort är också ett marint ekologiskt forsknings- och utbildningscenter  med uppfödning av sköldpaddor och korallplantage. Anläggningarna har inte bara egna reningsverk och egenproducerad el samt sopsortering, de har också köks- och kryddträdgårdar liksom en egen ekologisk fisk- och skaldjursfarm.
Man månar också om att så långt det går erbjuda lokala förmågor anställningar, de utbildas i serviceyrket och ges möjlighet att avancera inom koncernen samtidigt som de får lära sig vikten av en hållbar livsstil, att värna Borneos unika natur och djurliv.

Läs mer>>>

8. Intressant kolonial historia

Norra Borneo med delstaterna Sabah och Sarawak kom att tillhöra Malaysia sex år efter självständigheten från britterna 1957. Det kolonial arvet märks inte bara i det engelska språket utan också i hus byggda i klassisk kolonialstil och städerna Kota Kinabalu och Sandakans, staden som är en knutpunkt för äventyrslystna resenärer från hela världen,koloniala kvarter.
På en höjd med en fin utsikt över östkuststaden Sandakans bukt finns ett intressant museum i huset där författaren Agnes Keith bodde med sinmake Harry från 1934 till 1952.

I boken The land below the wind skildrar Agnes Keith livet i Sandakan före andra världskriget, en bok vars titel kom att bli smeknamn för delstaten Sabah. I närheten ligger The English Tea House där man vinlagt sig för att återskapa ett slags kolonial atmosfär. Agnes Keith make Harry Keith tjänstgjorde som skogskonservator och sedermera som ansvarig för jordbruk och regnskogens djur- och växtliv. 1984 ärades han postumt genom att blomman Rafflesia keithii, i släktet Rafflesia – världens största blomma, uppkallades efter honom.
Utanför Sandakan ligger utomhusmuseet Sandakan Memorial Park som uppförts för att hedra fångarna som dog under de som kallas för Sandakans dödsmarch, Sandakan Death Marches.

Under andra världskriget ockuperade japanerna Sandakan där de byggde ett stort fångläger med mestadels brittiska och australienska soldater från Singapore och Borneo. Fångarna skulle bygga en militär flygplats, men fältet bombades sönder av de allierade i slutet av kriget varför fångarna förflyttades in i regnskogen. Endast sex överlevde marschen, 2 434 dog!

Läs mer>>>

 9. Färggranna marknader

Livet i städerna Kota Kinabalu och Sandakan är lika fängslande som färgstark. Marknader med fiskar och skaldjur man inte visste fanns, tropiska frukter och grönsaker, ris- och spannmål, kryddor, örter och avdelningar med naturläkemedel. Men också hantverk, textilier, skor, husgeråd och  allt annat man kan tänkas behöva för hemmet eller för utstyrseln.

Rambutan, mangosteen, ormfrukt och guava – är några av alla exotiska frukter som växer på Borneo. De älskas av djungelns alla invånare, från orangutanger och andra apor till barn och vuxna. Följ med till djungelbyn Sukau mitt i Borneos regnskog där vår guide Eric har en liten fruktskola.

Borneo, marknader, djungel,

Läs mer>>>

Malaysia_Borneo_Kinabatangan_

10. Spännande aktivister och utmaningar

Vandra, klättra i berg, gå på 40 meter höga hängbroar, åk på en hissnande linbanefärd nedför djungelsluttningar eller flyt sakta med strömmen på en djungelflod. Borneos upplevelsemeny bjuder inte bara på fantastiska äventyr i regnskogen med vilda djur och fascinerande natur – det finns en stor mängd andra aktiviteter för alla slags åldrar.

Vill du bestiga Malaysias högsta berg Mount Kinabalu bör du avsätta minst en övernattning och två dagar. Vandringen till baslägret tar cirka fyra till sex timmar, vill man gå vidare till det som anses vara ett av Borneos finaste landmärken, 4 101 meter över havet, tar det ytterligare några timmar. En lättare vandring i låglandsregnskog finns på ön Gaya Island och på Shangri la Rasa Ria resort.

De som vill utmana sin rädsla och se regnskogen från ovan kan roa sig med att gå på upp till  Canopy walk finns i Mount Kinabalus nationalpark, utanför Kota Kinabalu i Poring Hot Springs och i Danum Valley. Den längsta zipline-färden, 320 meter, hittar du i Kiulu Valley cirka sex mil öster kom Kota Kinabalu. Checkar man in på Bunga Raya Island resort finns det en linbana i regnskogen, du hittar också en, Coral flyer, som går från en ö till en annan ö utanför Kota Kinabalu.I Danum Valleys nationalpark ligger Borneo Rainforest Lodge där man kan följa med en av deras guider uppför floden Danum river för att sedan på ett gummidäck flyta nedför längs med strömmen. Att färdas långsamt på ett bildäck nedför floden som kantas av höga träd och långa hängande lianer är en upplevelser, nästan som ett slags Djungelboken på riktigt.

Tips 1 till 5 – upplev Borneo drömön

Orangutanger, näsapor, paradisstränder, historiska sevärdheter, båtsafari och andra spännande upplevelser som ger minnen som varar långt efter att man har kommit hem.

Läs mer>>>


 

Hibiscus Beach Retreat – perfekt gömställe

Lilla Hibiscus Beach Retreat är en fridfull oas, en tillflyktsort utan vare sig internet, mobiltäckning eller tv – vår enda kommunikation med omvärlden är en walki talki. Jag har svårt att tänka mig en mer avkopplande plats.

Läs mer>>>


 

Bungaraya –                 hållbar tropisk oas

Det tar en halvtimme att åka båt från huvudstaden Kota Kinabalu till den här vackra ekoresorten på Borneos västkust. Bungaraya är en systeranläggning till Borneo Eagle som båda omgärdas av ett sympatiskt eko-tänk.

Läs mer>>>


 

Hotell tips Borneo

 

Borneo Eagle –         barfotalyx på egen ö

Nya eko-resorten Borneo Eagle, ligger på Robinson-ön Pulau Tiga cirka fem mil söder om huvudstaden Kota Kinabalu, allmänt känd som KK.

Läs mer>>>

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons