Filtrera +

Borneos djungel – 10 upplevelser du inte bör missa!

Borneo – urgammal regnskog, spännande äventyr, färggranna marknader, kulinariska upplevelser och däremellan lata dagar med sol och bad. Här delar vi med oss av våra tio bästa tips som gör drömresan till Borneo mer minnesvärd.

1. Djungelboken på riktigt – Borneos orangutanger

De rödbruna orangutangerna som med sina långa armar svingar sig mellan regnskogens trädkronor väcker enorma känslor. Ibland hänger de upp och ner i en arm för att sedan slå sig ner i ett grenverk i ett träd som har rikligt med frukt.

Strax söder om Sandakan ligger Sepilok Orangutang Rehabilitation Center skyddad av en 43 kvadratkilometer bevarad regnskog. Centret tar hand om föräldralösa ungar, men också hemlösa och skadade orangutanger som har flytt undan bränder och skogsskövling. Deras överlevnad hänger på att de lär sig skogen perfekt. I det vilda lär mamman sin unge allt, här i centret tränas de föräldralösa orangutangungarna gradvis i ett slags djungelskola där de lär sig att överleva i det vilda.
Sedan starten 1964 har man räddat och rehabiliterat 760 orangutanger: ett kostsamt projekt som kräver helikopter för att återföra orangutangerna långt in i regnskogen.

Läs mer>>>

2. Bo bra på Borneo

Oavsett om man vill bo enkelt, prisvärt eller lyxigt kan man hitta det man söker. I Borneos djungel bor man i enkla prydliga lodger – ett boende inte helt olika våra nordiska sportstugor. Fast i regnskogen är husen byggda på pålar och omgivna av en fascinerande växtkraft liksom en öronbedövande fågelsång och andra läten från djungelns djur.

Är man ute efter en lyxsemester med sol, bad och snorkling finns det fantastiska anläggningar på Sabahs västkust. Som vanligt gäller att ju längre bort man kommer från städerna, desto bättre snorkling. Ju finare hotell desto mer miljömedvetet är en regel här i Sabah, malaysiska delen av Borneo. Men ”fint” inte är lika med ”pråligt”, det är snarare smakfullt och sparsmakat i miljövänliga material som får naturintresserade människor från hela världen att checka in.

Läs mer>>>

3. Upplev regnskogens djur på båtsafari

Borneo – att färdas på en flod i världens äldsta regnskog ger minnesvärda upplevelser för alla slags åldrar. Klättrande orangutanger, hoppande näsapor och solande krokodiler, men också hjordar med elefanter och spännande möten med lokalbefolkningen. Har man en gång besökt Borneos djungler längtar man alltid tillbaka.

Läs mer>>>

4. Ät och drick gott på resan

Äter och dricker man gott blir resan ännu mer komplett och minnesvärd. Hett, milt, beskt, sött, syrligt, starkt och friskt fräscht – Borneo ger mersmak för alla sinnen. Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Det gör även örter, grönsaker, frukter och en fascinerande variation färgglada fiskar och skaldjur från floder, sjöar och de två haven Sulu Sea och Sydkinesiska sjön. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i smör och kokas i kokosmjölk.
Unga kockar har flyttat hem fullmatade med inspirerande erfarenheter som införlivas i det traditionella köket. Ett kök som skapats av landets olika stammar och ursprungsbefolkning, men också av immigranter från Kina, Indien och Indonesien. Dessutom kan man skönja brittiska influenser från de år då Borneo Sabah var en engelsk koloni.

Läs mer>>>

5. Bada och snorkla

Borneos öar och kuster har allt från kilometerlånga barnvänliga sandstränder intill stora resort-anläggningar till små öde korallstränder med snorkelvänliga rev. Havet är ett himmelrike om man gillar att snorkla med fiskar i olika storlekar som tillsammans bildar en färgpalett och ett mönster som skulle göra världens modeskapare avundsjuka. Ju längre från storstäderna Kota Kinabalu och Sandakan man kommer desto bättre sikt i vattnet, sikten beror också på strömmar och regnsäsong.

I Sabah satsar man målmedvetet på en hållbar turism, det inte är tillåtet att simma med simfötter, inte heller får man bryta sönder eller ta med sig koraller och snäckor. Något som är förbjudet enligt lag.

Läs mer>>>

Malaysia_Borneo_Hibiscus Beach Retreat Binge 13

Tips 6 till 10 – upplev Borneo drömön

Orangutanger, näsapor, paradisstränder, historiska sevärdheter, båtsafari och andra spännande upplevelser som ger minnen som varar långt efter att man har kommit hem.

Läs mer>>>


 

Huvudjägare & giftpilar

I början av förra sekelskiftet var huvudjägarna fortfarande aktiva i kampen mot rivaliserande stammar! Är man nyfiken på att se och lära sig hur de levde – matlagning, byggnadsstilar, vapen, kläder och andra kulturella uttryck – är ett besök på Mari Mari Cultural village att rekommendera.

Läs mer>>>


 

Djungelboken på riktigt

Att se regnskogens vilda orangutanger är inte bara en otroligt känsloladdad upplevelse som ger minnen för livet, det är också en resa i djungeln som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Läs mer>>>


 

HOTELLTIPS PÅ BORNEO

 

Hibiscus Beach Retreat – perfekt gömställe

Lilla Hibiscus Beach Retreat är en fridfull oas, en tillflyktsort utan vare sig internet, mobiltäckning eller tv – vår enda kommunikation med omvärlden är en walki talki. Jag har svårt att tänka mig en mer avkopplande plats.

Läs mer>>>


 

Hotell tips Borneo

 

Borneo Eagle –         barfotalyx på egen ö

Nya eko-resorten Borneo Eagle, ligger på Robinson-ön Pulau Tiga cirka fem mil söder om huvudstaden Kota Kinabalu, allmänt känd som KK.

Läs mer>>>


 

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.