Filtrera +

Stränder på Mallorcas västkust

Charmiga semesterbyar, klippbad, små stenstränder eller smala vikar med guldgul sand – på ön som är knappt större än Gotland kan du välja mellan 150 stränder. Så packa väskan, stoppa ner vattenflaskan och glöm inte solskyddsmedlet – här har du några av mina favoritstränder på västra Mallorca.

Bedårande Banyalbufar
Den vackert terrasserade byn har några få hotell, en del krogar och en fantastisk utsikt över Medelhavet och Tramuntanas grön- och gråfläckiga berg. Bergskedjan som dominerar öns nordvästkust rymmer gott om hemliga vikar med sten- och sandstränder nedanför pittoreska bergsbyar som Banyalbufar, Deià och Valldemossa. För att komma till Banyalbufars lilla stenstrand svänger du in på avtagsvägen vid Hotel Mar i Vent och fortsätter ner mot havet till parkeringen. Följ därefter stigen och trapporna ner till den lilla stenstranden vars kristallklara vatten lockar många dykare. Där slipper du garanterat trängsel, solstolar och parasoller, men så finns inte heller några serveringar. Ta alltså med dig matsäck om du inte föredrar att ta bilen för en lunch i den idylliska grannbyn Port des Canonge och krogen Can Toni som är känd för sin goda paella och färsk fisk.

Spanien_Mallorca_Banyalbufar_

Spanien_Mallorca_Cala-Conills-

För finsmakaren – Cala Conills
Gillar man kombinationen sol, bad och god mat är byn Sant Elm och Cala Conills på sydvästkusten norr om byn Andratx ett bra val. Under sommarhalvåret är Cala Conills ett populärt utflyktsmål för öns båtburna befolkning som ankrar upp i bukten där de hämtas av krogens egna tenderbåtar för en god lunch på terrassen med utsikt över ön Sa Dragonera.

Portals Vells I, II och Playa Mago
Tre små och långgrunda sandstränder som nästan uteslutande besöks av öbor varav många kommer med båt som de ankrar upp utanför vikarna. Stränderna är väldigt populära, så kom i tid – det gäller också om du vill äta lunch på strandrestaurangen Es Resbos på Playa Mago där gästernas märkesglasögon, exklusiva klockor och poshiga strandklädsel antyder en väsentligt dyrare livsstil än den man finner på närliggande Palma Nova och Magaluf.

Spanien_Mallorca_Playa-del-Mago_2

Spanien_Mallorca_Cala-Deia_2

Idylliska Cala Deià
En smal serpentinväg tar dig ner till den idylliska stranden som ligger väl skyddad i en klippomgärdad vik. Det turkosblå vattnet, de stenfärgade husen med tak i olika nyanser av terrakotta och frånvaron av störande motorljud skapa en skön somrig atmosfär. Stranden är liten och välbesökt, framför allt av öbor med några inslag av återkommande turister och matgäster på Cala Deiàs trevliga krogar, en strandservering och en lite finare restaurang.

Öbornas sommarstränder – Cala Mondragó

Charmiga badvikar som mest lockar lokala badgäster hittar du på öns sydöstkust vid nationalparken Mondragó cirka en kvarts bilfärd från turistorten Cala d’Or. De smala vikarna sandstränder fylls av semestrande öbor med skollediga barn och ungdomar under sommarmånaderna. Området är också ett populärt vandringstråk med stigar och promenadvägar med mer än 30 meter höga klippor och grottor. En del stränder har solstolsuthyrning och strandserveringar där man kan äta och dricka gott.

Några minuter söderut ligger de mysiga byarna Cala Figuera och Santanyi med vita sommarhus där badhanddukar hänger på tork i solen. Atmosfären känns igen från orter på vår svenska västkust, motorbåtar puttrar, fiskmåsar skrattar och folk på väg till och från stranden. Cala Figueras lilla fiskehamn är pittoreskt målerisk med guppande småbåtar, vita hus, prunkande blommor, caféer, barer och restauranger. Santanyi har en populär onsdagsmarknad med produkter från lokala odlingar och ett myllrande folkliv i det bilfria centrumet där krogar, barer, konstgallerier och inredningsbutiker kantar gränderna.

Trendig beach – Puerto Portals

Fart, fläkt och flärd omger stranden bortom lyxhamnen Puerto Portals mellan Illetas och Palma Nova. Storleken på båtarna i hamnen är fascinerande, det är också bilarna och folket som flanerar längs med raden av exklusiva krogar, märkesbutiker och barer. Ställ bilen på någon av Puerto Portals parkeringsplatser och gå förbi vägbommen vid båtvarvet på den asfalterade väg som leder till stranden som har solstolar, parasoller och en strandkiosk. Toaletter hittar du på caféerna och krogarna som ligger längs med hamnens promenadstråk.

Spanien_Mallorca_Puerto-Portals

STRÄNDER PÅ ÖSTKUSTEN

Barn- och familjevänliga, sportiga, och poshiga – men också ödsliga nudiststränder. Söker man bra badstränder kan man inte välja ett bättre resmål än sydöstra delen av Mallorca.
Läs mer

 

Colonia Sant Jordi bjuder på vackra vyer, avkoppling och sagolika stränder, men också en skön siestalugn atmosfär. Det här gamla jordbruks- och fiskeläget är en av mallorkinernas populäraste semesterorter.