Filtrera +

St Martin, en ö – två länder

Lilla karibiska ön St Martin är en färgstark mix med billig shopping, intensivt nattliv och en ständigt flödande sol. Här samsas två länder och drygt 60 000 franska och holländska invånare.

En resa runt ön är en resa fylld av kontraster. Men så kan den också skryta med att vara världens minsta ö och uppdelad på två nationer. Franska Saint Martin är mer europeisk, mer välorganiserad och lite mer elegant än den holländska delen, Saint Maarten, som är brokigare, stökigare och har en bångstyrigare atmosfär. Där domineras livet av tusentals turister från jordens alla hörn. De flesta kommer med kryssningsbåtar som ankrar upp utanför huvudorten Philipsburg för några timmars powershopping. På Juliana Airport landar också stora charterplan som dånar in på landningsbanan strax ovanför badstranden vid Simpson Bay. Där är en av turistattraktionerna att försöka stå upprätt när suget från jetmotorerna sandblästrar solbränd hud!

Sol, bad och shopping är tre av öns kännetecken. Det finns 36 stränder runt ön, många med vattensporter, barer och restauranger. Det fjärde kännetecknet är öns intensiva nattliv med flera trendiga diskotek, barer och casinon – det sistnämnda finns bara på den holländska sidan. Tjusiga limousiner, vip-gäster och champagne i magnumflaskor är ett ständigt pågående spektakel, liksom de enklare spelhallarnas enarmade banditer och barernas överflöd av färgglad rum-punsch.

 

st-martin_orient-beach_three-girls_

Saint Martin

Saint Martin

Språket är en mix av franska, holländska, engelska, kreolska och det mindre kända papiamento, som är en blandning av spanska, portugisiska, nederländska och engelska som också talas på ABC-öarna (Aruba, Curacao, Bonaire).
Maten är även den en blandning smaker och influenser från hela världen. En generell regel är att menyerna på den holländska sidan är mer kosmopolitiska, franska St Martins kök är förstås franskt, men också kreolskt.

 

En av öns absolut trevligaste byar är franska fiskebyn Grand Case på västkusten. Längs med huvudgatan ligger små gourmetrestauranger mellan enklare karibiska grillrestauranger med kreolsk touche. Lite längre sydväst hittar du den franska huvudorten, charmiga Marigot, vars tempo är lugnare än i den holländska huvudorten St Philipsburg.
 Där är shoppingen bäst och priserna överraskande låga, i flera fall halva ordinarie priset. Det lär finnas mer än 500 butiker som säljer lyxiga produkter till 25–50 procents lägre pris än normalt.
St Philipsburg är en av de största tullfria hamnarna i hela Karibien, där du kan fynda kvalitetsvaror till betydligt lägre priser än på många andra ställen. St Philipsburg är en nätt och pittoresk stad med kullerstensgator som kantas av pastellfärgade hus i en holländsk-karibisk stil.

saint-martin_philipsburg_3

En av turistattraktionerna är att försöka stå upprätt
när suget från jetmotorerna sandblästrar solbränd hud!

I stadens gamla kvarter får du en bild av hur livet var innan turismen hittade hit. Är du där en helg ska du passa på att besöka lördagsmarknaden med kryddor, frukt, färsk fisk, tavlor, kläder och snäckor. Missa inte heller kyrkornas gospelssång.
En resa i öns inland är en resa genom ett landskap med sockerfält, skuttande får och grönskande hagar. Öns östra sida är mer kuperad medan den västra är plattare med flera underbara badvikar. Kusten kantas av stora hotellanläggningar och vita stränder med ett myller av badgäster och vattensporter.

 

saint-martin_orient-beach_parflying_

Färgerna är makalösa; svarta ovädersmoln i horisonten, en sol som lyser över ett turkosblått hav och hus målade i knalliga färger. På den franska stranden Orient Beach lyser röda parasoller med vita fransar, solstolarna har rödvita dynor och vattnet kokar av alla badande.

Det sägs att öns 
uppdelning skedde när en fransman och en 
holländare möttes, ställde sig med ryggarna mot varandra för att sedan vandra runt ön från varsitt håll. Där de möttes skulle skiljelinjen dras …
Fransmannen hann längst eftersom vinet han hade med sig höll honom piggare än genevern som holländaren drack. Det är därför franska St Martin är nästan dubbelt så stor som holländska St Maarten.saint-martin_french-side_

Färgerna är makalösa – svarta ovädersmoln i horisonten, solen som lyser över turkosblått hav och hus målade i knalliga färger.

Vi rekommenderar

Ta dig runt 
Det finns gott om taxibilar, men se upp med priset. Konkurrensen är inte mördande stor så det är lätt att bli uppskörtad eftersom de inte kör på taxameter. Kom överens om ett fast pris vid resans början. Ofta utgår ett högre pris efter kl 22.00 och ibland ett ännu högre efter midnatt. Du kan också förhandla om ett dagspris om du vill åka runt på ön med taxi.

Handla 
Det finns en del som är värt att köpa med hem med tanke på de låga priserna: juveler, elektronik, kameror, klockor, kosmetika och parfym, väskor, märkeskläde med mera. En rolig matsouvenir är öns likör Guavaberry med smak av guava och mango.

 

Flygtid: Cirka 13 timmar plus eventuella väntetider vid mellanlandning.
Tidsskillnad: – 6 timmar vintertid.
Folkmängd: Cirka 61 000 varav St Martin ca 29 000 och St Marteen ca 2 000.
Språk: Franska och holländska, de flesta talar också bra engelska.
Klimat: Vädret är varmt och behagligt året om. Undantaget är oktober, mitt i orkansäsongen.
Valuta: Dollar och euro.
Visum: Inte för svenska medborgare.
Vaccinationer: Grundskydd och havrix rekommenderas.
Information: www.st-maarten.com www.nouveaucaribbean.com
Övrigt: En flygplatsskatt på betalas när man reser från ön. 
Shoppingparadiset St Maarten har ingen moms och bara 5  % inkomstskatt och arbetsgivaravgift varför priserna så låga. Butikstider är kl 9–1 och 1–19. I St Philipsburg är butikerna vanligtvis öppna mellan 9 och 18 måndag till lördag.

 

Vid första anblicken påminner Mauritius om Karibien, den smaragdgröna vegetationen, palmerna, de färgglada husen i turkost, mintgrönt och rosa, sockerrörsfälten och det turkosskimrande havet som kantas av vita sandstränder.
Läs mer.