Filtrera +

Skidglädje i Åre – Sveriges enda alpby

Åre och den vackra vita Skutan har inte bara norra Europas största och bästa skidområde. Man har också krogar i världsklass och en atmosfär där umgänget betyder lika mycket som skidåkningen.

Mitt i ett John Bauer-liknande landskap med snötyngda granar, vita vidder och höga fjäll ligger Buustamon, Åres mysigaste timmerstuga. Hit kommer man via liftarna i Ullådalen, Rödkullen eller som vi – från toppen via Tväråvalvet och Stendahlsliften. Den rustika inredningen, renfällarna och den öppna spisen med sin brinnande björkved gör stämningen så familjär och mysig att man inte har någon brådska härifrån. I köket lagas gulaschsoppa och pannkakor, andra inslag på menyn är älg-carpaccio, smörstekt fjällröding och hjortonssavaräng.
Under de hundra år som Åre varit skidort har hon förvandlats till en världsvan dam. I backarna ses inte bara svenskar, där ses även norrmän, finnar, danskar, ryssar, engelsmän och faktiskt alltfler långväga skidåkare.

Några som åkt långväga är det australiska paret Ian Low och Rebel Penfold Russel. Glädjen över att familjen Penfolds shirazvin finns med på Buustamons vinlista gör att de glatt bjuder oss på varsitt glas under tiden som de öser superlativ över den vackra naturen, skidåkningen och den höga nivå på byns restauranger.

– Det är få skidorter som slår Åre när det gäller kombinationen bra mat och skidåkning. Innan vi kom hit åkte vi skidor i Alperna och jag måste säga att Åre är mycket bättre.

Åre.

Åre.

Under de hundra år som Åre varit skidort har hon förvandlats till en världsvan dam.

sweden_are_egg-lift_2

Det är inte så många år sedan som Åre nämndes i samma kategori som Aspen, Verbier och Whistler av den ansedda resetidningen Condé Nast Traveller, dessutom har den brittiska tidningen The Telegraph jämfört Åreorten Tegefjäll med Beaver Creek i Colorado.
Att Åre utövar en lockelse på kreatörer som sporrar varandra till nya nivåer står helt klart.
Stjärnkocken Marcus Aujalay driver sedan några år Fjällpuben mitt i byn och på andra sidan Åreskutan lagar Magnus Nilsson, mästerkocken från Frösön, jordnära gastronomi.

Sedan Fäviken hamnat på listan som en av världens 50 bästa restauranger vallfärdar all världens foodjunkies dit.
– Det är förstås kul. De senaste årens uppmärksamhet har gett oss gäster från Nya Zeeland, Japan, Australien, Brasilien och USA för att nämna några länder. Även om maten är det som främst lockar är det nog ändå helheten som ger det bestående intrycket, berättar Magnus Nilsson.
Det är inte svårt att förstå att fjällen, skogarna, sjöarna och de vita vidderna upplevs som storslagna och exotiska för andra nationaliteter.

20 måsten ÅRE

Att Åre har flest fallhöjdsmeter och landets längsta nedfart uppskattas av såväl extremåkare som barnfamiljer.
En av knattarna som far nerför backarna är treåriga Oliva från Stockholm, men så är också hennes pappa skicoach med internationell skidlärarexamen.

– Hon gillar att åka i Björnlandet där det finns massa roliga figurer, berättar Olivias pappa samtidigt som Olivia glatt tumlar runt i snön. Inför sportlovsveckorna laddar man upplevelsemenyerna med ännu fler familjeattraktioner. En av dessa är en suggestiv och spännande kvällskidåkning i VM8 med högtalare och ett fantasifullt ljusspel.

Det råder ingen tvekan om att Åre ligger i en klass för sig i jämförelse med andra svenska skidorter.

Vi rekommenderar

Copperhill Mountin Lodge
Champagnebar, afterski, restauranger och ett samisktinspirerat Kerstin Florian Spa får internationella design hotel gäster till nykomlingen Copperhill Mountain. Åres högst belägna fjällhotell har egen lift och påfart till Björnen som ingår i Åres liftsystem. Utsikten såväl som den designmässiga interiören ger ögonen något skönt att vila på efter en intensiv dag i backen.

 

Fjällgården
Ett perfekt läge för skidåkarluncher och rockig afterski atmosfär nedanför det som förr kallades för snobbrännan. Hit kommer en härlig blandning av turister och bybor i alla åldrar för att insupa atmosfären av svensk alpinhistoria somfinns de murriga väggarna.

 

Hotell Åregranen

sweden_are_granaen_fireplace_På “Granen” myser man omgiven av en härlig amerikansk Aspen-känsla med öppen spis, sprakande brasa, bekväma sittmöbler i en hemtrevlig miljö. Bra bar och restaurang, en favorit för en lugnare och mer vuxen after-ski.

 

Hotell Diplomat Åregården
Byns bästa läge intill torget nära bergbanan gör att man sparar många taxipengar. Trots en trendig renovering i reception och bar finns det fortfarande mycket sekelskifteskänsla kvar i hotellet som byggdes 1895. I samma byggnad finns också nattklubben Country club och Åregården skafferi & vinbar.

 

Tott hotell
Ett fult yttre, men med en fantastisk utsikt över byn och Åresjön. Det gamla Sunwinghotellet har fått en grundlig renovering och ett nytt designkoncept. Extra plus för egen påfart till liftsystemet och 10 minuters promenad ner till Åre torg. Vägen tillbaka är mer krävande, stark uppförsbacke.

 

Holiday Club
I vinter 2016/17 händer det äntligen saker på hotellet som under många år fått ett sämre och sämres rykte. Nygamla ägare rustar upp, renoverar och uppdaterar hotellet som också har egen badanläggning samt Spa. Lägenheterna och rummen har fräschats upp, plus för ett bra läge intill Åresjön och stationshuset.

Resa dit: Flyg, buss eller tåg. Egen bil tar cirka 8 timmar från Stockholm.

Bästa tiden: Årstidsbundna aktiviteter året runt. Vintertid skidor och andra snöaktiviteter. Skidsäsongen startar vid lucia och pågår april månad ut. Vår, sommar och höst: fiske, down hull-cykling och vandring.

Ta sig runt: Skidbussarna är gratis för dig som har liftkort, tidtabeller finns på Skistars servicekontor.

Äta: Här hittar du fjällvärldens bästa mat, oavsett om du tar en enkel gulaschsoppa, den bästa serverar lilla Tyrol i Björnen, eller om du äter gourmetmat på Liten krog i Åre by.

Bo: Allt från designhotell till pensionat och lägenheter, priser varierar från några hundralappar och uppåt.

Pister: 60 nedfarter, det finns backar för alla slags skidåkare, från skönt gröna och blå pister till offpiståkning. Rödkullen, Ullådalen och Björnen är barn- och familjevänliga backar.

Liftar: 41.

Antal nedfarter: 110.

Högsta fallhöjd: 890 meter.