Filtrera +

Skidglädje i Åre – Sveriges enda alpby

Åre och den vackra vita Åreskutan har inte bara norra Europas största och bästa skidområde. Där finns också krogar i världsklass och en atmosfär där umgänget betyder lika mycket som skidåkningen.

Under de hundra år som Åre varit skidort har hon förvandlats till en världsvan dam. I backarna ses inte bara svenskar, där ses även norrmän, finnar, danskar, ryssar, engelsmän och faktiskt alltfler långväga skidåkare. Några som åkt långväga är det australiska paret Ian Low och Rebel Penfold Russel. Glädjen över att familjen Penfolds shirazvin finns med på backrestaurangen Buustamons vinlista gör att de glatt bjuder oss på varsitt glas under tiden som de öser superlativ över den vackra naturen, skidåkningen och den höga nivå på byns restauranger.
– Det är få skidorter som slår Åre när det gäller kombinationen bra mat och skidåkning. Innan vi kom hit åkte vi skidor i Alperna och jag måste säga att Åre är mycket bättre.

Under de dryga hundra år som Åre varit skidort har hon förvandlats till en världsvan dam som spelar i en klass för sig i jämförelse med andra svenska skidorter. Åre har nämnts i samma kategori som Aspen, Verbier och Whistler av den ansedda resetidningen Condé Nast Traveller. Dessutom har den brittiska tidningen The Telegraph jämfört Åreorten Tegefjäll med Beaver Creek i Colorado. Att Åre utövar en lockelse på kreatörer som sporrar varandra till nya nivåer står helt klart.

Ett av skälen till att Åre hamnar så högt upp på listor över de bästa skidorterna är den höga nivån på krogarna. Det är inte svårt att förstå att fjällen, skogarna, sjöarna och de vita vidderna upplevs som storslagna och exotiska för andra nationaliteter.

HOTELL – 3 FAVORITER

Hotell Åre Granen

sweden_are_granaen_fireplace_En varm och ombonad atmosfär med sköna soffor, familjefotografier på väggarna och en stor brinnande öppen eld gör det snart hundraåriga hotellet Granen till en given favorit bland bybor och ditresta stamgäster. Hotellet ligger cirka 150 meter från Åre torg i backen upp mot Fjällgården varför den stojiga afterskin liksom coverbanden lyser med sin frånvaro. Däremot gästas hotellet, där Tomas Ledin är en av tre delägare, av gästspelande musiker och matprofiler.
Ta mig dit>>>

Åregården

Byns bästa läge intill torget nära bergbanan gör att man sparar många taxipengar. Trots en trendig renovering i reception och bar finns det fortfarande mycket sekelskifteskänsla kvar i hotellet som byggdes 1895. I samma byggnad finns också nattklubben Country club och Åregården skafferi & vinbar.
Ta mig dit>>>

Copperhill Mountain Lodge

Åres högst belägna fjällhotell har inte bara egen lift och påfart till Björnen, man har också Åredalens bästa Spa varifrån man har utsikt över snöyra och hotellets skidlift från relaxrummets uppvärmda pooler. På Level Spa & Health Clubär inom- och utomhuskontrasten en del av upplevelsen, en annan är de utmärkta behandlingarna i en samisk inspirerad miljö. Den mest bokade behandlingen fokuserar på skidåkares trötta muskler. Bli inte överraskad om du ser Zlatan och hans familj på det prisbelönade designhotellet, han är nämligen en av de närmaste grannarna när hans hus blir färdigbyggt.
Ta mig dit>>>