Filtrera +

Qué Leche – hetaste krogen på Gran Canaria

Qué Leche är krogen alla talar om på Gran Canaria, den är ett bra exempel på öns nya gastronomi. Kockarna som ligger bakom framgång är Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureñas, ett ungt par som bygger broar mellan det sydamerikanska, spanska, kanariska och asiatiska köket.

De som vill äta middag på Qué Leche under en helg får gott finna sig i att boka bord en månad i förväg, men så är också unga paret Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureña några av öns hetast kockar.
Jennise och Mario träffades 2012 när de båda utvecklade sina färdigheter på anrika Basque Culinary School i San Sebastian där de tog varsin masterexamen. Ett år senare blev de ett par och 2014 öppnade de sin första gemensamma krog Que Leche på en av tvärgatorna i de historiska kvarteren som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

Egentligen hade Jennise tänkt öppna en Yoghurt- och mjölkbar i Mexiko, därav namnet Qué Leche som fritt översatt betyder vilken mjölk på svenska.
– Men så förälskade jag mig i Mario som övertygade mig om att vi istället kunde öppna en restaurang på Gran Canaria där han är född.
Jennise Ferrari föddes i Venezuela, utbildade sig till kock i Buenos Aires och har jobbat på restauranger i såväl Mexiko, Costa Rica som i Kalifornien – men också i San Sebastian, Barcelona och på den kända spanska Michelinkrogen Celler Can Roca i Girona.

Jennises är en mästare på desserter, hennes cheesecake på kanariska ostar är himmelskt goda.

Gåslever placeras på en bädd av spunnet socker och toppas med knaprig majs, mango och limeskal.

Mario Ureña, som kommer från en kanarisk krögarfamilj, har även han jobbat på Celler Can Roca i Girona, men också på andra spanska Michelinkrogar som Restaurante Martin Berasategui såväl som på kanariska topprestauranger. Allt detta gör parets matlagning till en smakfull explosion av smaker från Sydamerika, Spanien, Asien och Kanarieöarna.

– De senaste åren har öborna fått upp intresset för gastronomi på samma sätt som man har på fastlandet, berättar Jennise.
I januari placerade hon och maken Mario sig som en av fem restauranger i finalen i den prestigefyllda tävlingen Madrid Fusion i januari 2018. De har också erövrat sin första sol i spanska restaurangguiden Repsol.

Hyllade krogen Qué Leche

Restaurangen Qué Leche är inte bara krogen alla talar om på Gran Canaria, det unga krögarparet går också i spetsen för öns nya gastronomi.

Vad för slags mat lagar ni?

– Fusion, alltså en mix av latinska, medelhavs- och asiatiska smaker – vi fria, flexibla och nyfikna i skapandet av matupplevelser.’

Vad ska man inte missa att äta på ön?

Ostarna, det finns en enorm variationsrikedom. Ostar är Gran Canarias ”pata negra”. Men också ”papas arrugadas” och ”mojo”.

Vad gör det kanariska köket så speciellt?

– Av tradition använder man många sydamerikanska produkter på kanariöarna, köket är mer kryddat och helt annorlunda än det som finns på spanska fastlandet.

Det pratas om öns råvaror, varför?

– Läget mitt ute i Atlanten och faktumet att Gran Canaria är en vulkanisk ö spelar stor roll. Solen, havet, saltet och jorden gör att det som odlas och växer på ön får så koncentrerade smaker.

Vilka ingredienser gillar ni mest?

– Lime, havssalt, fisk, chili och asiatiska produkter.

Vilka är era favoritredskap?

– Får vi nämna tre? En mixer, vakuummaskin  och en sous-vide kokare.

Har ni några favoritkryddor?

– Citrongräs, koriander, chili och frystorkat mangopulver.

Vad har ni alltid i kylskåpet?

– Vin, vatten, yoghurt, marmelad och ost.

Friskt och syrligt! En variant på ceviche på den lokala fisken corvina, apelsiner som odlas i kommunen Telde, soyacitrussås och japansk tobiko.

 

Rökta sardiner, tomater från Aldea på västkusten och fårost från ön.
”Sardinas ahumadas, tomate, y queso de cabra canaria.”

 

Qué Leche ligger på en tvärgata i de historiska kvarteren som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

Namn: Jennise Ferrari och Mario Rodriguez Ureña.
Bor: Las Palmas.
Familj: Dottern Ibiza.
Gör: Driver restaurangen Que Leche.