Filtrera +

Punta Cana boostar semesterlyckan

Dominikanska republiken och Punta Cana kan vara som andra resor sol- och badresor, kanske lite varmare och mer spännande. Fast tar du dig bortom strandlinjen och hotellkomplexen kan du boosta semesterlyckan med gungande toner och dans med lokalbefolkningen.

”En, två, tre…”, jag räknar urvalet fisk- och skaldjur som dignar från det stora fatet: havskräftor, räkor, musslor, bläckfisk, olika slags snäckor och inte minst massor av hummer – något vi har frossat i under våra dagar på ön. På bordet står också tallrikar med tostones, knapriga skivor av friterad grön banan samt sötpotatis, fräscha sallader och ett gott välkylt spanskt Albariñovin, Martin Códar. Ur högtalarna strömmar gungande rytmer och en sammetslen röst. Det är öns och den latinska världens store son Juan Luis Guerra som sjunger poetiskt om kärlek. Och om längtan.

 

För första gången sedan vi kom har vi tagit oss bortom vårt all inclusive-hotell och begett oss med en taxi till en lokal krog med perfekt läge på den milslånga playa Bávaro – en av världens finaste stränder.
Utsikten över den gräddvita stranden, det knalligt turkosa havet och de höga kokosnötspalmerna är andlöst vacker. Något Columbus upptäckte redan 1492 när han gick iland på ön som han senare kallade Hispaniola. I rapporter hem till spanske kungen och drottningen skrev han att han upptäckt ett paradis som överträffade alla andra delar av världen.

Utsikten över den gräddvita stranden, det knalligt turkosa havet och de höga kokosnötspalmerna är andlöst vacker. Något Columbus upptäckte redan 1492 när han gick iland på ön som han senare kallade Hispaniola. I rapporter hem till spanske kungen och drottningen skrev han att han upptäckt ett paradis som överträffade alla andra delar av världen.

”Dominikanska Republikens yta är ungefär lika stor som Jämtlands län, landet delar ön Hispanola med Haiti.”

Dominikanska Republiken stoltserar inte bara med några av världens bästa stränder, här boostar man också lyckan med skaldjur, rompunch och gungande danser som merenque och batchata. Landet har tack vare den låga dollarkursen seglat upp som ett av vinterhalvårets mest intressanta resmål på charterkartan. Sedan några år har de gamla semesterorterna på nordkustens blåsigare Atlantsida – Puerto Plata, Sosúa och Samanáhalvön – fått konkurrens av Punta Canas behagliga strandliv längs med det lugnare Karibiska havet.

”Ta dig bortom hotellkomplexen och strandlinjen så får du en minnesvärd upplevelse som varar långt efter att du har kommit hem.”

Punta Cana var tidigare en otillgänglig plats med karg buskterräng dit man endast kunde ta sig med jeepar och andra fyrhjulsdrivna fordon. Under de fattiga 80- och 90-talen beslöt sig landets regering att satsa på turism genom att öppna upp för bygglov längs med östkusten. Internationella hotellkedjor och penningstinna byggherrar såg potentialen, hotell byggdes, en internationell flygplats anlades, liksom turistattraktioner, marinor och golfbanor som anses vara några av världens finaste.

En av dessa är mästerskapsbanan Teeth of the Dog på anläggningen Casa de Campo söder om flygplatsen La Romana. Anläggningen upptar en yta som ett mindre svenskt landskap, på området ligger också ett stort antal villor som ägs av världsstjärnor som Paul McCartney, Julio Iglesias och Bill Clinton. Den dominikanskfödde designern Oscar de la Renta, som gick bort 2014, har inrett de 170 hotellrummen där kändisar som Beyonce, Marc Anthony, Shakira och Cameron Diaz brukar semestra.

Vi rekommenderar!

Jellyfish, en mysig strandkrog med skön atmosfär nära hotell Villas Bávaro. Krogen månar om sina gäster, inte minst genom att servera mycket bra mat – främst fisk och skaldjur – men också genom den familjära stämningen. Prova gärna deras skaldjursplatå, hummer, havskräftor, räkor, bläckfisk, conch och grillad fisk, för 400 kronor per person, då ingår även antipasto och bröd.

Santo Domingo, den nya världens första stad är absolut värd ett besök, inte bara för alla historiska sevärdheter utan också för de trevliga koloniala kvarteren, upptagna i Unescos världsarvslista. Längs med gågatan Calle del Condo ligger barer, krogar och butiker vägg i vägg, inhysta i de vackra husen i kolonialstil. Ta en fika, insup den latinska atmosfären och känn historiens vingslag – det var från dessa kvarter Columbus började sin kolonisering.

dominican-republic_isla-soana_2_800Isla Saona, en ö med fantastiska paradisstränder utanför Bayahibe dit det går flera dagsturer med katamaraner. Ön är ett naturreservat med flera enkla strandrestauranger som serverar hummer och skaldjur.

Öturer ger en annan bild än de glassiga turistområdena. Ombyggda militära terränglastbilar kör landsbygdsturer med stopp i byar, skolor, sockerfält och små familjeägda kakao- och kaffefarmer där man också kan handla med sig gårdens kakao och kaffe.

Resa dit: Charter med Ving, Apollo och Fritidsresor från cirka 10 000 kronor. Reguljärflyg från 8 000 kronor.
Bästa tiden: November till mars. Regnperiod juni till oktober. 29–35 grader i luften och 26–30 i vattnet året om.
Valuta: 1 dominikansk peso, DOP; = cirka 0,20 kronor. Bankomater finns på de flesta större hotell och i Santo Domingo. Små butiker och lokala restauranger tar sällan betalkort. Växla till lite DOP och resten i USD i kontanter
Prisnivå: Enligt Forex semesterindex 65 % mot en semester i Sverige.
Bo: All inclusive-hotellen är i majoritet längs med Punta Cana. I kustbyn Bahaiba finns det andra varianter av hotell och rumsuthyrning med rumspriser från 300 kronor.
Äta: All inclusive-hotellens restauranger har flera olika inriktningar och håller förvånansvärt hög kvalitet: Italienskt, japanskt, amerikanskt, fisk- och skaldjur. Hummer serveras i otaliga varianter, gott och prisvärt – ca 190 kronor 500 gram. Empañdadas (piroger) är en vanlig dominikansk rätt och det inhemska ölet Presidente dricks överallt.
Bra att veta: Dominikanska Republikens yta är ungefär lika stor som Jämtlands län, landet delar ön Hispanola med ett av världens fattigaste länder, Haiti. Dominikanska Republiken har drygt 8,4 miljoner invånare och huvudspråket är spanska. Inom turistnäringen talas det hyfsad engelska.