Filtrera +

Penang – Asiens nästa stora matdestination

Penang och staden Georgetown är porten till en kulinarisk värld som ger matupplevelser utöver det vanliga. Egengjord currypasta, chiliblandningar, krämig kokosmjölk – sött, surt, knaprigt och kryddig… ett matmecka med smaker som lockar foodisar från hela världen.

Malajiskt, indiskt och inslag från Kinas alla kök kryddat med lite Thai, fast också mat som influerats under år av brittisk kolonialstyrning liksom Penangs eget nyonyakök. Resenärer från hela världen lockas av den berömda gatumaten, men så består den också av en mångkulturell smakfull mix som omges av en hög hygienfaktor. Konkurrensen är stenhård, serveras mat som är dålig kommer ingen tillbaka. Försäljarna är där för att folket vill ha dem där.

Ätandet är inte bara ett sätt att stilla hungern, det är lika mycket ett socialt umgänge som lockar alla samhällsklasser. I begynnelsen var gatumaten dock inte lika demokratisk.

Den var en nödvändighet dådet mest praktiska och billigaste sättet för arbetare att få en måltid var att äta den på gatan. Street food spelar fortfarande en stor roll i Penangbornas liv, de vill ha nudlar på väg hem, köpa med sig kvällens middag eller samla vänner för en måltid på en hål-i-väggen restaurang. Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Det gör även örter, frukter, grönsaker och växter med exotiska namn som ulam raja, jambu air, kacang botoloch pandan.
På stående fot kan man mumsa i sig välkryddade risrätter inslagna i gröna bladpaket eller så slår man sig ner på en plaststol och slevar i sig currydoftande indisk mat serverad på ett bananblad.

Food Cort_Penang_Malaysia_New_world_park

Utbudet gatumat är enormt, gator kantas av matstånd, hål-i-väggen restauranger och det finns därutöver flera matcenter med tematiska kök: kinesiskt, malaj och indiskt. Ett modernt och populärt matcenter är New World Park Food Cort som har över 80 olika stånd, caféer och bistron som serverar rätter från Penangs alla mixade kök.

Chilikrabba, ångad fisk med stark
sås, friterad bläckfisk – den fantastiskt goda maten gör att man har överseende med den bullriga miljön och inredningen
i plast.Frukost och lunchtid är trängseln stor, stället är populärt och lockar en härligt mix samhällsklasser såväl som turister som söker kulinariska upplevelser.

Matscenen kan tyckas kaotisk, men har man väl knäck koden får man sig en upplevelse för livet! Gå först runt och se vad som lockar dig, menyerna är ofta illustrerade med bilder – varje stånd har sina specialiteter. Slå dig sedan ner vid ett bord och invänta kyparen som ger dig en lapp med ett nummer. Med det i handen går man runt och beställer det man vill äta och dricka. Slå dig sedan ner och vänta, när maten är klar levereras den till bordet och då betalar man kontant. Cash is kingnär det gäller street food.

Under de senaste fem till sex åren har stadens matscen sakteliga förändrats. Caféer med nybakade bakverk och entusiastiska baristor, liksomnya moderna gastrobarer och restauranger har öppnats upp av unga kockar som flyttat hem efter att ha arbetat på internationella restauranger runt om i världen.

En av Penangs hyllade kockar är chef Wayne Chia som studerat på Le Cordon Bleu i San Fransisco, en av världens främsta kockskolor. Chef Wayne är inte bara köksmästare på restaurang Indigo i Blue Mansion, det vackra indigoblå kolonialpalatset som också är känt under namnet Cheong Fatt Tze, han driver också gastropuben Chin Chinoch cocktailbaren och restaurangen Beso Rosado.

Waynes matlagningskonster baseras på gamla Penangtraditioner kryddat med moderna västerländska inslag – med tonvikt på smaker som är så utmärkande för Penang: kinesiskt, malajiskt, indiskt och en smula thai. Man känner ansvar för att bevara de traditionella Penangsmakerna, det vill säga recept som utgår från äldre matlagningstekniker och viktiga råvaror.Intresset för lokalproducerat och säsongsbaserat är en trend som Georgetown och Penang delar med övriga världen. Ingredienserna är viktigast i maten, de räcker inte att råvarorna är bra, de måste också kunna tillagas på rätt sätt.
Alltfler Penangbor lär sig värdesätta snyggt presenterade måltider och en klassisk service som ett alternativ till maten som serveras på gatan och i mathallar.

Bildtext: I Penang kan du prova indisk vällagad gatumat, men också chicken satay tillagad på ett modernt sätt på trendiga krogen Kesum, den var supergod. Rätten Laksa har gjort Penang välkänd över hela världen, en välsmakande uppdaterad version kan man äta på Blue Mansions restaurang Indigo. Missa inte att besöka China House, ett slags kulturhus som också har en av stadens populäraste barer.

Street food, hawker stalls, food cort eller moderna fusionkrogar– oavsett vad man väljer får man fantastiska smakupplevelser, men till olika priser. En enkel rätt på gatan eller i ett matstånd kostar från 3 kronor och uppåt, nationalrätten laksa kostar runt 15 kronor och en trerätters-måltid på finkrog får du för 165 kronor. Alkohol är dock dyrare, en stor flaska Heineken kostar cirka 38 kronor, en drink 89 kronor och en flaska vin 380 kronor. Eftersom det i Penang bor flest kineser, före malajer och indier, är det hyggligt lätt att släcka törsten med en öl, det går också att få sig en drink liksom att njuta av gott vin. – men de högre priserna gör att fylleriturismen väljer andra länder och resmål.

”Penang och Georgetown är inte bara ett street food mecka som lockar foodisar från hela världen, hon är också en av Asiens hetaste matdestinationer.”

 

Sydostasiens Berlin
– Georgetown Penang

Penang är Malaysias äldsta brittiska koloni, äldre än Malacka och Singapore. Huvudstaden Georgetowns äldre delar, som fick en världsarvstitel 1997, anses ha en mer genuin kinesisk atmosfär än Hongkong och Singapore. Den 285 kvadratkilometer stora ön omfattar också badorter, stränder och fridfulla fiskebyar.

 

Pittoreska Unesco-kvarter blommar upp med väggmålningar, gallerier och konstnärliga aktiviteter, men malaysiska Georgetown har också seglat upp en av Asiens hetaste matdestinationer. Hit reser foodisar från hela världen för att njuta av stadens berömda gatumat med smaker från Kina, Indien, Malaysia och Thailand.

Läs mer>>>


Så reser du hit:

Så tar du dig hit: Reguljärflyg med Emirates, Qatar, Lufthansa, Thai Airways och Singapore Airlines är några bolag från Sverige. Priser från 5 400 kronor upp till 10 000 kronor. Ofta krävs mellanlandning. Buss från Kuala Lumpur till Penang tar cirka fyra timmar.
Flygtid: Cirka 16 timmar beroende mellanlandningar.
Invånare: I Georgetown cirka 708 000, i hela Penang 1,8 miljoner.
Visum: Upp till 90 dagar utan visum.
Resa runt: Det går utmärkt att promenera runt gamla Unesco-stadsdelen. Promenadstråk byggs ut längs med havet bort mot köpkvarteren väster om gamla staden. Annars är trishaw, trehjulig cykeltaxi, ett roligt sätt att ta sig mellan sevärdheterna. Buss, taxi och hyrbil gäller om man vill göra utfärder på ön. Vanlig taxi kostar mer än om du bokar en Grab-taxi, ladda ner Grab-appen, som är motsvarigheten till Uber. Åker du buss betalar man kontant eller köper ett veckokort. Busstation heter Komtar. Ett smart sätt att få en överblick av staden är att hoppa på en HopOnHopOff-buss, pris från 40 RM per person för en biljett som gäller i 24 timmar.
Bo: Dubbelrum från 200 kronor mellanklass, dubbelrum från 800 kronor och uppåt för boutiquehotell som Clans Kongi, Blue Mansion och Seven Terraces.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Språk: Du klarar dig bra med engelska. Den kulturella språkmixen är olika kinesiska dialekter, hindu och malajiska.
Religion: Islam är statsreligion, kineser är huvudsakligen buddhister, taoister, konfucianer eller kristna och Indierna är till övervägande del hinduer. I delstaten är kineser i majoritet.
Väder: Tropisk klimat med hög luftfuktighet och en dagstemperatur runt 27 grader året runt, den går ner några grader på natten. Regnskurar förekommer, men det regnar sällan ihärdigt även om de kan vara rätt rejäla. Ta med paraply.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix).
Valuta: RM eller MYR, ringgit, 100 SEK/39, 90 RM. Uttagsmaskiner finns överallt. Kontant betalning när man äter gatumat och på mathallar och åker vanlig taxi och buss. Restauranger, barer och caféer tar oftast kort, det gäller även butiker i shoppingcentren.
Internet: Väl utbyggt.Fri wifi på hotell, barer, caféer och restauranger.
Äta & dricka: Penang och Georgtown lockar foodisar från hela världen med sin goda och prisvärda gatumat, pirser från ett par ringgit. Även kulinariska krogar har bra priser, du får till exempel en trerätters lunch på Blue Mansion för 65 RM. Ett glas öl kostar runt 17 RM, en flaska 23 RM.
Tänk på att: Som vanligt gäller sunt förnuft. Respektera religiösa seder och bruk, inga shorts, ärmlöst eller korta kjolar/klänningar om du besöker en moské. Se upp för maneter om du åker till en av öns badorter.