Filtrera +

Nya Gran Canaria, del 9 – våra favoritkrogar i Las Palmas

Bästa krogarna i Las Palmas omfattar all världens kök, allt från klassiska och moderna tapasbarer till fusionbaserade menyer liksom kanariska fisk- och skaldjurskrogar. Här är några av våra favoritkrogar i staden som också har några av Spaniens bästa snabbmatställen.

Las Palmas är för många besökare på öns sydkust en oupptäckt storstad med ett härligt utbud av allt som gör en semester extra lyckad. Där finns inte bara en av världens bästa city-beaches, den drygt fyra kilometer långa sandstranden Las Canteras, där finns också mysiga hotell, bra shopping, fina museer och inte minst ett spännande utbud krogar och barer. Att det inte behöver kosta en förmögenhet att gå ut och äta och dricka gott gör semestern extra minnesvärd. Bland annat kostar en avsmakningsmeny på Michelin-restaurangen Muxgo € 75 jämfört med svenska Michelinkrogar där de kostar ett par tusen kronor. Men Las Palmas har också prisvärda snabbmatställen som röstats fram som några av Spaniens bästa. En av dessa är All or Nothing Burger med hamburgaren Ess a Burger, en annan är napolitansk pizzeria La Candella som röstats fram av spanska matportalen justeat.es som landets bästa pizzeria.

Precis som på andra ställen går utvecklingen framåt med nya klimatsmarta matkoncept, man arbetar mer och mer utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det gäller inte minst små lokala jordbruk liksom frukt- och grönsaksodlingar. Ett exempel är Bodega Famila Rodríguez Pérez i Valleseco som vann en guldmedalj med cidern Sidra Natural Ecológica i Internacional Wine & Spirits Awards 2023. Ön är också en ostproducent i världsklass, i fjol erövrade 14 medaljer i World Cheese Award. 

I vår serie om Nya Gran Canaria har vi tidigare tipsat om några av våra favoritkrogar på öns sydkust, nu tar vi steget vidare och delar med oss av våra favoriter i staden som enligt oss är en av Europas bästa weekendstäder, en stad som dessutom tillsammans med Ceuta har Spaniens lägsta taxipriser enligt spanska konsumetorganisationen Facua.

Fina fisken Amigo Camilo

Den här fiskkrogen i La Puntilla området på Las Canteras norra ände ger inte bara härliga matminnen, den har också en kanarisk charmig atmosfär med sin enkla inredning av plaststolar, bord och lysrörs-belysning.
Det är ingen vanlig meny-krog, istället slår man sig ner vid bordet och beställer det man vill dricka. Därefter går man in i köket och pekar ut vilken fisk man vill ha och hur den ska tillagas innan man går tillbaka till bordet där övrigt tillbehör, sallader, potatis, såser med mera, beställs. Det gängse språket är spanska, men med gester och ett glatt humör kan göra sig förstådd även på engelska.

Amigo Camilo_Las Palmas_Restaurang_fisk_mat

Välj bland dagens fångst av färsk fisk och skaldjur i restaurangens kök.

Hemlig pärla – Vinófilus Triana

Är man det minsta vinintresserade är den här vin- och tapasbaren ett måste, den är också en snyggt inredd vinbutik och en vinklubb. Här sitter man mitt i en bodega med vinflaskor, vinlådor och vintunnor. I butiken kan man köpa kanariska toppviner, men också viner från fastlandet. Menyn varierar och baseras på vad som köps in på saluhallen, som sig bör finns förstås skinka, korvar, oliver och inte minst kanariska ostar. Gästerna är till största delen kanarier, men också initierade inflyttade sällskap och par.
Vinófilus Trianas systerkrog Enoteca Zarcillo är också värd ett besök, den hittar du i en av Las Palmas mer välbärgade förorter Tafira Alta.

Gran Canaria_Las Palmas_Vinofilus_

Vinófilus kombinerar kanariska och spanska viner med god mat.

Bästa tortillan – Manuela Jimena

Vill man prova på vad som röstats fram som stadens bästa tortilla styr man stegen till den här vackra restaurangen och vermouth-baren i Veguetas charmiga kvarter. Den kanariske krögaren bodde länge i Madrid och saknade stadens utbud av klassiska barer i Las Palmas varför han lät restaurangen få ett Madrid-koncept med flera tortilla-rätter, samtliga saftiga och mycket smakrika, men också frestande pinchos, sallader och varmrätter som cocido madrileño: den traditionella kikärtsbaserade grytan från Madrid.
Hit går man också för att slå sig ner i den art-deco inspirerade baren som har en bra mix av spansk vermouth, drycken är en vanlig aperitif i huvudstadens barer. Drinklistan innehåller också ett urval cava, champagne och cocktails liksom viner. Lite längre ner på samma gata ligger Manuela Jimenas systerkrog Triciclo vars meny innehåller moderna kanarisk tapas-rätter.
Några kvarter längre bort, på en tvärgata till gågatan Triana, ligger en annan tortilla-favorit – baren Midway. Där har stamgäster njutit av vällagad tortilla och dagens rätt från 1985, men så är den också omåttligt populär och prisvärd. 

Gran Canaria_Las Palmas_Manuela Jimena

Manuela Jimena har ett stor utbud av spansk vermut, som är den spanska stavningen av vermouth.

Modernt kanariskt – Majuga

Fine-dining restaurangen Majugas meny innehåller en smakfull mix av klassisk och modern kanarisk matlagning baserad på säsongens kanariska råvaror. Fisk och skaldjur, den kanariska svarta grisen, krämiga risrätter, soppor och grytor – all mat lagas från grunden på lokala råvaror. Under morgonens tur till saluhallen i Vegueta-kvarteren i Las Palmas väljer han ut de råvaror och ingredienser som blir dagens meny, han har också ett antal små producenter runt ön som levererar utvalda råvaror. Eftersom Braulio Rodríguez också är sommelier är han van att analysera och tänka smaker vilket är ett perfekt samspel mellan mat och vin.

Gran Canaria_Las Palmas_Majuga_Braulio

Medelhavsmat – El Embarcadero

Restaurangen som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, erbjuder en Medelhavsinspirerad meny med omsorgsfullt lagade rätter baserade på säsongens råvaror. Hit går vi gärna när vi vill njuta av smakfulla och vackert presenterade fisk- och skaldjursrätter. Utöver färsk fisk omfattar menyn även kött- och risrätter.
Krögaren tillika kocken Rafael Bueno, en av öns stjärnkockar, driver restaurangen tillsammans med Matteo Pierazzoli som basar över en annan av våra favoritrestauranger, grillkrogen Ceniza som finns med i våra rekommendationer över krogar på öns sydkust.

Klassiska tapas – Lagunetas och La Travesia de Triana

Kvarteren ovanför affärsgatan Triana har ett härligt livligt folkliv och många välbesökta krogar. Två av våra tapasfavoriter sedan många år är Bodegón Lagunetas och lilla La Travesia de Triana som båda har fantastiskt goda tapas-rätter. Den första är lite mer klassisk med  väldigt god pata de cerdo (skinkstek) och ensaladilla rusa (majonnäsröra med potatis, torsk, tonfisk och grönsaker) medan La Travesia de Triana har ett mer modernt tapaskök med till exempel kanariska vårrullar och tonfisktartar bland andra rätter. De har nyligen öppnat upp en systerkrog i stadsdelen Puerto där stranden Las Canteras ligger.

Hyllat fusionkök – Qué Leche

Cceviche baserad på den lokala fisken corvina, apelsiner som odlas i grannkommunen Telde, soyacitrussås och japansk tobiko-rom. Den lilla restaurangen Qué Leche är en kulinarisk höjdare och ett bra exempel på öns nya matscen. Det unga krögarparet Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureñas bygger smakintensiva broar mellan det kanariska, sydamerikanska, spanska och asiatiska köket. Jennise Ferrari har jobbat på restauranger i Costa Rica såväl som i Kalifornien, men också i San Sebastian och på Michelinkrogen Celler Can Roca i Girona. Där har även Mario Ureña arbetat, han har också ett förflutet på andra spanska Michelinkrogar såväl som på kanariska topprestauranger.

Gran Canaria_Las Palmas_Que Leche

Restaurangen Que Leche på en av tvärgatorna till affärsgatan Triana i Las Palmas är en av stadens mest hyllade krogar varför bordsbokning i god tid är ett måste.

 

Gran Canaria_Las Palmas_Que Leche_Mat_restaurang

Jennise är en mästare på desserter, hennes cheesecake på kanariska ostar smakar ljuvligt gott.

Populär kvarterskorg – El Equilibrista

Matkreatör, kock och krögare, på en av tvärgatorna intill Las Palmas strand Alcaravaneras ligger Carmelo Floridos populära kvarterskrog El Equilibrista. I det lilla restaurangköket lagas all mat från grunden, men så har också krogen många återkommande gäster från kvarteret och från andra delar av staden och ön.

Carmelo Florido tillåter inga halvfabrikat i sitt kök, såser, fonder, buljonger, marmelader – restaurangen gör även egen limoncello. De omsorgsfullt lagade rätterna baseras på färska säsongsråvaror som inhandlas på stadsdelens saluhall Mercado Central.  Carmelo Florido har fått ett flertal gastronomiska priser för sina kanariska kokkonster som han tvistar till på ett eget sätt, ofta med inslag från andra kök.

Gran Canaria_Las Palmas_Equilibrista

Carmelo Florido lagar mat som har gett hans restaurang ett antal priser, bland andra som kanarieöarnas bästa restaurang.

Michelinstjärna – Muxgo

En bra representant för Gran Canarias nya matscen är Tejeda-sonen Borja Marrero vars matlagning på restaurang Muxgo belönats med ö-gruppens första gröna Michelinstjärna. På sin finca intill bergsbyn Tejeda odlar han merparten av de råvaror som tillsammans med kött och fisk från ön blir till smakfulla rätter på hans restaurang i hotell Santa Catalina i Las Palmas: Tartar på vilda örter på en bädd av getmjölk, tallbarks-gravad makrill med rostad vitlökskräm, getgryta med krispigt majsbröd och säsongens frukt i ezcabeche-marinad. På fincan finns också får, getter och kor vars mjölk blir till ostar och andra mejerivaror.
De kulinariska menyerna komponeras utifrån ett hållbart tänk, i allt från planering till råvaror, tillagning och servering.

Borja Marreros restaurang Muxgo har belönats med en grön Micheinstjärna för sitt kök baserat på närodlade säsongsråvaror

Bästa grillkrogen – El Novillo Precoz

På en parallelgatan till Las Canteras har vi liksom andra stamgäster i decennier besökt Novillo Precoz, en uruguayansk familjekrog där man äter stadens – och kanske öns – bästa grillade oxfiléer med fantastiskt goda tillbehör som grillade paprikor, chimichurri och aioli. Menyn innehåller även grillad ryggbiff, entrecôte, grillspett liksom chorizo, pommes, sallader och goda desserter.  Novillo Precoz har en mysig familjär atmosfär, inte bara för att familjen själva är närvarande i kök och servering utan också för inredningen som består av väggar dekorerade med privata och historiska fotografier och namnteckningar av gäster, flera internationellt kända, liksom av redskap och detaljer från Pampas.

Gran Canaria_Las Palmas_Novillo Precoz

Till grillkrogen Novillo Precoz går vi när något speciellt ska firas.

Paprikor får en rejäl smakskjuts när de grillas, paprikaköttet blir extra saftigt, sött och gott och gifter sig fantastiskt bra med grillat kött.

Nya Gran Canaria

I tio avsnitt delar vi med oss av våra initierade tips till ön som vi rankar som ett av Europas bästa resmål. Tips och rekommendationer som maxar semesterresan så att du får minnesvärda upplevelser med dig hem.

Gran Canaria_Tejeda_vandring

I trakten runt bergsbyn Tejeda finns det många fina vandringsleder.

Gran Canaria har inte ett av världens bästa klimat, där finns också krogar med kockar i världsklass som lagar mat som ger fantastiska smakupplevelser oavsett om det är enkla tapasbarer, grillkrogar eller fine-dining restauranger. I Las Palmas finns också flera snabbmatställen som röstats fram och korats som några av Spaniens bästa.

Gran Canaria_Las Palmas_La Candela_Pizza

Napolitanska pizzerian La Clandella i Las Palmas har röstats fram av spanska matportalen som en av landets bästa pizzeria.

AVSNITT 1

Det är dags att tvätta bort fördomar och ge Gran Canaria en chans, tiden då ön förknippades med billiga strandkrogar, stapplande pensionärer och stökiga barnfamiljer är förbi.
Läs mer>>>

AVSNITT 2

I avsnitt två tipsar vi om spännande utflykter med vackra naturupplevelser och genuina byar med några favoritkrogar.
Läs mer>>> 

AVSNITT 3

Som resejournalister har vi bott på billiga, enkla, märkliga, dyra och fantastiska hotell runt om i världen – hotell som liksom dessa tre favoriter sätter guldkant på tillvaron om man vill bo på södra ön
Läs mer>>>

AVSNITT 3

Som resejournalister har vi bott på billiga, enkla, märkliga, dyra och fantastiska hotell runt om i världen – hotell som liksom dessa tre favoriter sätter guldkant på tillvaron om man vill bo på södra ön
Läs mer>>>

AVSNITT 3

Som resejournalister har vi bott på billiga, enkla, märkliga, dyra och fantastiska hotell runt om i världen – hotell som liksom dessa tre favoriter sätter guldkant på tillvaron om man vill bo på södra ön
Läs mer>>>

 


 

Hyllade krogen Qué Leche

Restaurangen Qué Leche är inte bara krogen alla talar om på Gran Canaria, det unga krögarparet går också i spetsen för öns nya gastronomi.

Vad för slags mat lagar ni?

– Fusion, alltså en mix av latinska, medelhavs- och asiatiska smaker – vi fria, flexibla och nyfikna i skapandet av matupplevelser.’

Vad ska man inte missa att äta på ön?

Ostarna, det finns en enorm variationsrikedom. Ostar är Gran Canarias ”pata negra”. Men också ”papas arrugadas” och ”mojo”.

Vad gör det kanariska köket så speciellt?

– Av tradition använder man många sydamerikanska produkter på kanariöarna, köket är mer kryddat och helt annorlunda än det som finns på spanska fastlandet.

Det pratas om öns råvaror, varför?

– Läget mitt ute i Atlanten och faktumet att Gran Canaria är en vulkanisk ö spelar stor roll. Solen, havet, saltet och jorden gör att det som odlas och växer på ön får så koncentrerade smaker.

Vilka ingredienser gillar ni mest?

– Lime, havssalt, fisk, chili och asiatiska produkter.

Vilka är era favoritredskap?

– Får vi nämna tre? En mixer, vakuummaskin  och en sous-vide kokare.

Har ni några favoritkryddor?

– Citrongräs, koriander, chili och frystorkat mangopulver.

Vad har ni alltid i kylskåpet?

– Vin, vatten, yoghurt, marmelad och ost.

Friskt och syrligt! En variant på ceviche på den lokala fisken corvina, apelsiner som odlas i kommunen Telde, soyacitrussås och japansk tobiko.

 

Rökta sardiner, tomater från Aldea på västkusten och fårost från ön.
”Sardinas ahumadas, tomate, y queso de cabra canaria.”

 

Qué Leche ligger på en tvärgata i de historiska kvarteren som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

Namn: Jennise Ferrari och Mario Rodriguez Ureña.
Bor: Las Palmas.
Familj: Dottern Ibiza.
Gör: Driver restaurangen Que Leche.

Gran Canaria – 4 aktiva semestertips


 

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.