Filtrera +

Nya Gran Canaria, del 5 – våra favorithotell i Las Palmas

Gran Canarias huvudstad Las Palmas har de senast åren lockat till sig en ny typ av världsvana resenärer, turister som lockas av stadens utbud av allt som behövs för en skön storstadssemester. Det gäller inte minst ett härligt utbud av små personliga hotell.

Det fanns en tid då Las Palmas mest bestod av privata hotell, hotellkedjor och pensionat varav de flesta låg i kvarteren runt stranden Las Canteras. En tid som förknippas med sista-minuten resor, turistfällor och stapplande pensionärer. Sedan dess har nya generationer kanarier tagit vid, öbor som har haft möjlighet att resa utomlands för att studera, arbeta eller semestra. När de har återvänt hem är det med ett bagage av nya trender och tendenser som har påskyndat stadens förvandlingsnummer.  Ryktet har spridit sig och idag ses en helt ny typ av besökare på stadens gator och torg. Behovet av ett uppdaterad boende har ökat vilket har fått fler hotellkedjor och privata aktörer att inse affärsmöjligheterna. Ett exempel är den stora spanska hotellkedjan Barcelo som tog över vårt favorithotell Santa Catalina. Ett av stadens vackraste kolonialhotell vars speciella charm och kanariska själ lockade en härlig blandning gäster.  De stora hotellkedjorna är visserligen bekväma och har oftast allt som behövs för en skön vistelse, men  tyvärr på bekostnad  – som i Santa Catalinas fall – av hotellets själ och charm som försvann.
Charm finns det däremot gott om i de privata små hotell och frukostpensioner som har öppnat upp i staden. Sedan några år har även den kanariska hotellkedjan BeCordial några trevliga boutiquehotell i staden. Framöver kommer vi med all sannolikhet få se alltfler personliga och familjära mindre hotell etableras sig i staden.

2. La Colonial Suites – intimt och privat

Den här vackra byggnaden från förra sekelskifte har förvandlats till fyra charmigt inredda lägenheter i olika storlekar. Från början var det tänk att La Colonial Suites skulle bli ett litet boutiquehotell, men pandemin kom i vägen varför det kanariska ägarparet fick tänka om. Istället lät de bygga och inreda fyra lägenheter i olika storlekar som inretts i en charmig blandning av nytt och gammalt. Allt anpassats till den ursprungliga arkitekturen och höga takhöjden. Köken är välutrustade med såväl disk- som tvättmaskin och sängarna liksom sängkläderna håller hög kvalitet. Högst upp finns en behändig och snygg solterrass i olika nivåer med krukväxter och en liten pool – allt stämningsfyllt upplyst när skymningen faller.

Det tar bara några minuters promenad till torget Plaza Santa Ana i Vegueta, de fina gamla kolonialkvarteren som under de senaste åren blommat upp med krogar, barer och hotell.
Charmiga ägarinnan Alyson är journalist och driver en Pr-byrå med kontor på nedervåningen, hon vet vikten av att ge en bra och personlig service och tipsar gärna om sevärdheter, barer och krogar.
Läget är perfekt om man vill utforska Las Palmas gamla stad, saluhallen Mercado Vegueta liksom shoppinggatan Triana och dess krogtäta tvärgator. Det är inte heller långt till busstationen där man kan ta bussen till strandpromenaden längs stranden Las Canteras, en av Europas absolut finaste.

1. Hotel Veintiuno – fridfullt med pool

Av alla hotell vi har bott på i Las Palmas under åren är lilla charmiga barnfria hotellet Veintiuno det mest rofyllda. Men så ligger det också i hjärtat av Las Palmas bilfria gamla kvarter – Vegueta. Det enda som hörs när man njuter av en bok och lite poolhäng på den lilla takterrassen är fågelkvitter och kyrkklockornas ringande från Katedralen Santa Ana.
Det vackra kolonialhuset från slutet av 1700-talet har precis som sin omgivning en hög kulturell status. Vid renoveringar är det strikta regler och förordningar, den kanariska arkitekturen är en del av historien som ska bevaras. Det tog därför det norsk-kanarisk paret tre år att färdigställa huset som fått en pietetsfull renovering med bevarade originaldetaljer. Den kanariska arkitekturen är en del av deras historia.
De 16 rummen i tre kategorier och de allmänna utrymmen har en sparsmakad och stilfull inredning i en naturnära färgskala med klara accentfärger, men utan att ge avkall på den ombonade känslan. Allt håller en hög kvalitet, från sänglinne till den hälsosamma frukosten som lagas á la minute på färska ingredienser som köps på morgonen i den närliggande saluhallen. Färskt bröd, avokado, ägg, jamon serrano, yoghurt, frukt och färskpressade juicer men också veganska alternativ. Allt för att minimera svinn i ambitionen att införa ett mer hållbart boende.
Gästerna en varierad mix av par och ensamresande från hela världen, många skandinaver men också från Syd- och Nordamerika. Den gemensamma faktorn är nyfikenheten på Las Palmas utbud

Stående_Gran Canaria_Las Palmas_Hotell_Veintiuno

När norska Alexandra Adeler Normann och Paco Monzón flyttade tillbaka till Pacos hemstad Las Palmas förälskade de sig i ett av Vegueta-kvarterens vackra hus, en byggnad från slutet av 1700-talet som de förvandlade till ett av stadens mysigaste hotell – Hotel Veintiuno.

Casa de Vegueta – bo med hemkänsla

I ett av de gamla Vegueta-kvarterens vackra sekelskifteshus ligger Casa de Vegueta, en liten personlig frukostpension där man bor som gäst hemma hos ägarinnan Ana Lola Betancor som själv har sitt boende på övervåningen. Tillsammans med ett finskt par var hon en av de som först insåg det ökade behovet av ett charmigt och personligt boende i Las Palmas.
Den hemtrevliga miljön med bekväma sittmöbler, konst och antikviteter är som tagen ur en inredningstidning, men så har hon också varit med i spanska Vouge. Huset innehåller en liten grönskande patio, matsal och tre sovrum – allt vackert möblerad med kanariska möbler, textilier och vackra konstverk.

Frukosten lämnar inget övrigt att önska, där finns ett urval charkuterier, nybakat bröd, hemlagade marmelader, kanariska tomater och olivolja från grannön Fuerteventura. Där finns också ett urval te-sorter om man känner för en kopp te under vistelsen.
La Casa de Vegueta har ett perfekt läge mitt i stadens gamla kvarter där man har gångavstånd till ett stort utbud av barer och restauranger, men också till affärskvarteren Trianas krog- och butikstäta gågator. 

Gran Canaria_Las Palmas_hotell_Casa de Vegueta

Stående Gran Canaria_Las Palmas_hotell_Casa de Vegueta

Gran Canaria_Las Palmas_hotell_Casa de Vegueta

Många av möblerna är designade av arkitekten Miguel Martín Fernández de la Torre eller har ingått i hans hem.

Gran Canaria_Las Palmas_hotell_Casa de Vegueta

Cordial – en bukett boutiquehotell

Den kanariska hotellkedja som bäst har insett behovet av charmiga småskaliga hotell är BeCordial som de senaste åren öppnat upp inte mindre än fyra nya boutiquehotell i Las Palmas. Det senaste, Boutique Hotel Plaza Mayor de Santa Ana, är ett vackert lyxigare hotell inrymt i ett praktfullt hus från förra sekelskiftet vid torget Santa Ana. Det avlånga torget ligger mitt i stadens historiska kvarter och kantas av magnifika hus som beboddes av familjer med adlig börd, men så var också torget länge den mest betydelsefulla platsen i staden. I ena änden av det rektangulära torget ligger stadshuset, i andra änden den vackra katedralen Santa Ana. Katedralen är för övrigt den första spanska katedral som byggdes utanför spanska fastlandet, arbetet började 1504 och avslutades 300 år senare 1805.
Hotel Plaza Mayor de Santa Ana ligger i en elegant byggnad som har fått en varsam renovering. Den vackra interiören har bevarats sitt magnifika trapphus, kakelgolv, spegeldörrar och välvda vackra fönster från golv till tak. Alla tjugo rum har olika storlekar och möbleras med en mix av klassiska och moderna möbler och dekorerats med historiska fotografier på väggarna
Från hotellets snygga takterrass Bélvèdere har man kvällstid en stämningsfull utsikt över den upplysta katedralen. Det gör terrassen till en populär samlingsplats för stadsbor och för initierade besökare i staden såväl som hotellets gäster. 

Gran Canaria_Las Palmas_Cordial_Hotell

Gran Canaria_Las Palmas_Hotell_Cordial_Peregrina

Två andra populära takterrasser ligger på systerhotellen La Peregrina och Malteses cirka tio minuters promenad från Plaza Santa Ana. La Peregrina är även det beläget i ett klassiskt gammalt kanariskt hus, men till skillnad mot de övriga hotellen har det fått en modernare hotellinredning. Prisklassen är också annorlunda. En stor fördel med Peregrina är takterrassens pool och soldäck som kvällstid förvandlas till en populär plats för after work och mingel. En annan fördel är det centrala läget i de krog- och butikstäta kvarteren runt affärsgatan Triana. 

Gran Canaria_Las Palmas_Hotell_Cordial_Malteses

Bara ett par minuters promenad från La Peregrina ligger hotell Malteses, även det i ett vackert gammalt hus som genomgått en pietetsfull renovering. Bröstpaneler, stuckaturer, golvmosaik, kakel, fönster, pelare och pardörrar med ett klassiskt ornamenterat dörröverstycken är några detaljer, andra är välvda mosaikfönster och antika speglar. De 27 rummen är även här olika, men så har man också tagit hänsyn till den ursprungliga arkitekturen.  Precis som sina systerhotell har Malteses också en takterrass som är en populär samlingsplats för stadsbor i alla åldrar och samhällsklasser.

Gran Canaria_Las Palmas_hotell_Cordial_Malteses

I 10 avsnitt delar vi med oss av våra initierade tips till ön som vi rankar som ett av Europas bästa resmål.

AVSNITT 1

Det är dags att tvätta bort fördomar och ge Gran Canaria en chans, tiden då ön förknippades med billiga strandkrogar, stapplande pensionärer och stökiga barnfamiljer är förbi.
Läs mer>>>


AVSNITT 2

Fataga-by-Gran-Canaria

Ön är inte större än att den går att upptäcka på en dagsutflykt. Här den fina lilla byn Fataga inte långt från Maspalomas.

Vi tipsar om några spännande utflykter med vackra naturupplevelser och genuina byar med några favoritkrogar.
Läs mer>>>


AVSNITT 3

Goda hotellfrukostar är bland det bästa vi vet, denna hamnar på vår tio-o-topp lista.

Som resejournalister har vi bott på billiga, enkla, märkliga, dyra och fantastiska hotell runt om i världen – hotell som liksom dessa tre sätter guldkant på tillvaron.
Läs mer>>>


AVSNITT 4

 

Vill man äta och dricka gott har Gran Canaria allt man kan önska. Här tipsar vi om några av våra favoritkrogar på södra Gran Canaria.
Läs mer>>>

 

 

 

Carmelo Florido, krögare på hyllade restaurangen El Equilibrista i Las Palmas.

Vilka kockar inspireras du av?

Franske stjärnkocken Michel Bras som startade krogen Le Suquet i Laguiol i södra Frankrike, men också min mormor och mamma som båda var fantastiskt smaksäkra.

Vad för slags mat lagar du?

Ett kanariskt kök med klassiska ingredienser som jag tvistar till på mitt eget sätt, ofta med inslag från andra kök. Allt givetvis från grunden.

VAD SKA MAN INTE MISSA ATT ÄTA PÅ ÖN?

Papas arrugadas, de saltkokade skrynkliga potatisarna som röstats fram som den godaste och bästa tapasrätten i Spanien, men också vår goda mojo, en grön eller röd sås som baseras på paprika eller koriander. Missa inte heller öns fantastiska ostar, majsmjölet gofio, den färska fisken och inte minst alla våra tropiska frukter.

VAD GÖR DET KANARISKA KÖKET SÅ SPECIELLT?

Råvarorna, kryddorna och att köket är så multikulturellt. Öarnas geografiska läge gör att vi tidigt blev ett slags port mellan Europa och nya världen, en stor del av handeln passerade förbi här. Kryddor som koriander, lime, chili och spiskummin är vanliga inslag i det kanariska köket, men inte lika vanliga i det klassiskt spanska köket.

VAD HAR DU ALLTID I KYLSKÅPET?

Majsmjöl och olika slags ostar, oftast vår klassisk blomost, queso de flor de Guía liksom fårostar och ostar på komjölk.

Vilka kryddor och ingredienser är dina favoriter?

Koriander, lime, chili, passionsfrukt och inte minst spiskummin – det är den kryddan som ger mojo-såsen sin distinkta smak. Mojo använder vi till kött, fisk och ost – beroende på vilka övriga ingredienser man tillsätter.

Vad lagar du om du vill överraska din kärlek?

Det beror på vilken säsong det är, men en favorit är tonfisk fångad utanför Mogan som tillagas i ugn 78 grader i cirka tio minuter. Den serveras med grön papaya som doppas i en dressing baserad på passionsjuice, lime, koriander chili och soya. Galet gott!

Namn: Carmelo Florido Ramirez.
Bor: Las Palmas
Yrke: Kock, driver restaurang El Equilibrista på Calle Ingeniero Salinas, 23, i Las Palmas.
Familj: Syskon och syskonbarn.