Filtrera +

Nya Gran Canaria, del 4 – sydkustens bästa krogar

Moderna tapas, glödheta grillkrogar och kreativa fusionrestauranger – Gran Canaria är perfekt resmål för alla som älskar god mat. Här tipsar vi om några av våra favoritkrogar på södra ön, restauranger som ger dig matminnen som varar långt efter att semestern är slut.

Om man tror att mattrender inte hittar till den här lilla Atlantön utanför Afrikas kust är man helt fel ute. Precis som hemma i Sverige är tv-kanalerna fyllda med matprogram, kockar intervjuas i radio, krogar recenseras i öns dagstidningar och på sociala medier svämmar konton över av matintresserade öbor. Dessutom har kroglivet uppdaterats vartefter spanska mästerkockars kanariska medarbetar flyttat tillbaka till ön och öppnat upp egna restauranger. Inte bara i öns härliga storstad Las Palmas, utan även i turistorterna på öns sydkust. Där finns det flera bra krogar, i den här guiden tipsar vi om några av våra favoriter.

Precis som i övriga europeiska länder ligger fokus på närodlade säsongsråvaror och ett hållbart tänk runt ingredienser. Det subtropiska klimatet gör att det mesta som behövs inom matlagning kan odlas på ön. Solmogna råvaror, havets fiskar och skaldjur, landsbygdens lamm, den svarta kanariska grisen och vilda kaniner är hörnstenar i det kanariska köket. Klimatet tillsammans med öns strategiska läge gör att köket har en spännande mix av de tre kontinenterna Europa, Afrika och Latinamerika. 

1. La Aquarela – finkrog med stjärnor

Ett bra exempel på öns nya matscen är restaurang La Aquarela i den lilla orten Patalavaca strax före Anfi Beach. Även om Michelinstjärnan är relativt ny har restaurangen ett långt förflutet som en av öns bästa krogar, framför allt sedan kocken German Ortega tog över rollen som chefskock – något som bland annat gett honom pris som Kanarieöarnas bästa kock 2012 och 2018.
Hans meritlista omfattar även en tid som  kock på Stockholmskrogen Vassa Eggen liksom på olika Michelinkrogar, bland andra Hacienda Benazuza utanför Sevilla.

Den här klassiska finkrogen startades av mästerkocken Leif Mannerström redan i början av 80-talet. Det var under öns guldperiod och restaurangen besöktes av allsköns celebriteter från när och fjärran.
German Ortegas matfilosofi bottnar i en passion för det kanariska köket där maten lagas från grunden. Hans vackert komponerade rätter baseras på lokala säsongsråvaror som får en omsorgsfull hantering som förhöjer och ger smakerna ett lyft. German har också ett genuint intresse för kulinariska tekniker som ger rätterna intressanta texturer och smaker.

Åren har gett honom en bra kunskap om var man hittar öns bästa råvaror och på hans meny ses röd tonfisk och räkor fångade i öns bästa vatten utanför Puerto de Mogán. Det finns en enorm artrikedom i havet runt öarna, inte bara kustnära fiskar utan också djuphavsfiskar liksom skaldjur. Avsmakningsmenyerna, varav en vegetarisk, innehåller nio vackert presenterade små rätter som ger en kulinarisk guidning till öns smaker.
Kanariska referenser finns också i den omfattande vinlistan som  även innehåller viner från nya och gamla världen. Är man det minsta intresserad av öns viner, som under åren blivit alltmer sofistikerade, kan sommelier Nikola Ivicic allt som värt att veta.
Det är inte bara matlagningen som har nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen genomgår en enorm utveckling. I stor konkurrens gav vinguiden Peñín över 90 poäng till sex viner från tre vingårdar på ön, Bodegas Ventura, Señorío de Agüimes och Bodegas Tamerán. Från den sist nämnda vingården kommer Malvasía Volcánico Blanco 2020 som vingurun Robert Parker gav 93 poäng i fjol.
Sist, men inte minst – att priset på menyerna och vinerna är så prisvärda gör besöket än roligare. På La Aquarela äter man himmelskt gott för mer än halva priset jämfört med svenska Michelinkrogar!

2. La Palmera Sur – gränslösa smaker

En av de klarast lysande stjärnorna när det gäller exempel på öns nya matscen ligger i Playa del Inglés. La Palmera Sur är en av fem krogar som ingår i krögarparet Manolo och Marias restaurangkedja Tambara Restaurantes. De andra är Hotel Marina Suites restauranger Yacht Club och El Puerto i Puerto Rico samt Sidecar och Sunset i Sheraton Salobre.
La Palmeras Sur’s kök karaktäriseras av moderna och lekfulla asien-kanariska fusionsrätter baserade på säsongsråvaror,  allt  noggrant utvalt av Manolo och Maria med team. Manolo Vilariño’s matkoncept omfattar innovativa smakupplevelser med spännande kryddblandningar. Han drivs av att köket ska vara underhållande och lekfullt med en meny som innehåller delbara rätter.  Även presentationen är viktig varför han har låtit en av öns keramiker tillverka restaurangens  servis, tallrikar och fat som lyfter de smakfulla uppläggningarna.

På menyn finns inte bara bröd från Panaderia Artesanal Amaro, ett bageri på Gran Canaria som korats till ett av Spaniens tio bästa. Där finns också oväntade smakkombinationer med torkade och rökta inslag liksom långkok och friterade rätter: koreansk lasagne med citronbechamel, kimchibollar med en explosiv fyllning och perfekt tillagade auberginechips med palmhonung och sesamfrön är bara några exempel som gör att vi gärna återvänder till den här restaurangen.
Lekfull är även den färgstarka dining-inspirerade inredning där matintresserade turister och öbor samsas under vinterhalvåret. Sommartid föredrar de flesta att sitta på terrassen som ligger i anknytning till hotell Gold by Marina på Avenida Estados Unidos de America 15 i Playa del Inglés. Att Palmera Sur också har en familjär och personligt service och en bra vinlista med många referenser är extra bonus.

3. Ceniza – fisk- och skaldjurskrog

Gran Canaria_Ceniza_mat_Meloneras

Gran Canaria_Ceniza_mat_Meloneras

Älskar man fisk- och skaldjur är den här nya grillkrogen på Meloneras strandpromenad vårt tips. Den rökiga grillytan mot det mjuka och snälla fisk- och skaldjursköttet förhöjer smakerna på ett fullkomligt himmelskt sätt, men så har också chefskocken Matteo Pierazzoli bland andra arbetat på tvåstjärniga Michelinkrogen Casa Marcial i Asturien liksom på restaurang Embarcadero i Las Palmas. En fisk- och skaldjursrestaurang som är en av öns bästa och som även är Cenizas systerkrog.  Tack vare släktskapet ses även många stadsbor njuta av Cenizas kök, men så är det inte mer än 40 minuters bilresa till Las Palmas från Meloneras som är en mer exklusiv turistort på sydkusten.

Menyn är härligt inbjudande med grillat som övergripande tema. Ett stående inslag är dagens fisk, andra exempel är grillade knivmusslor med mild escabeche och bläckfisk med emulsion av  bläck och paprika. Utöver fisk- och skaldjur finns även vegetariska inslag liksom kött- och risrätter. För att inte glömma alla vackra desserter som är gudomligt goda, inte minst den solmogna mangon från Mogán.
Att laga mat med hjärtat är en av Matteo Pierazzolis matfilosofier, andra vilar på en mix av kulinariska traditioner och element från olika kök, inte minst det kanariska. Råvarorna kommer till största delen från ön och från den fiskrika havet runt ö-gruppen, men också från Galicien som är känt för sina kvalitetsråvaror.

4. La Bodega – fusionbaserade tapas 

Alltfler hotell inser att att matupplevelser är en del av ett lyckat koncept, något som bevisas av smaksäkra kocken Stephen Schenks kulinariska tapas-rätter på La Bodega, en av hotell Palm Beach á la carte restauranger i Maspalomas. Men det är inte bara den omsorgsfullt lagade maten som utmärker sig, det gör även den mysiga och trivsamma inredningen med träbord och färgstarka textilier i varma orange- och ceriserosa nyanser.
Stephens kök karaktäriseras av vackert presenterade små rätter fullmatade med spännande smaker. Här kan man njuta av klassiska tapas som papas con mojo, men också tempurafriterade räkor med mango- och papayachutney liksom kanariska tomater med cecina-skinka och öns ostar – de sistnämnda bör man inte missa då Gran Canaria varje år vinner flera medaljer i World Cheese Award – 2022 blev det 15 medaljer.
Även La Bodegas systerrestaurang Esencia sticker ut som en liten pärla med omsorgsfullt lagade á la carte-rätter baserade på lokala säsongsråvaror. Stephen hanterar båda köken och gör inköpen själv tillsammans med sitt team på öns saluhallar.

5. Playa bar El Boya – bästa chiringuiton 

Låt dig inte skrämmas av bord och stolar i plast, lysrörsbelysning och en hög ljudnivå – den här enkla strandrestaurangen i byn Pajara söder om Arguineguin är en liten initierad pärla med rätter som lagas av det som huset och säsongen förmår. Perfekta calamares, krispigt friterade sardiner, läckra munsbitar av havsabborre – belöningen är väl värd att vänta på. För Playa Bar la Bola är omåttligt populär med köande kanarier och turister. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken. Servicen är snabb och utan krusiduller, det är folkligt, billigt och oerhört populärt.

Gran Canaria_Playa bar La Bola_Mat_Strandbar

Stimmigt, högljutt och fantastiskt gott – här äter man färsk fisk, risrätter och klassiska tapas.

Den enkla chiringuiton ligger nära den gamla cementfabriken i byn Pajara, grannbyn till Arguineguin.

AVSNITT 1 –

Det är dags att tvätta bort fördomar och ge Gran Canaria en chans, tiden då ön förknippades med billiga strandkrogar, stapplande pensionärer och stökiga barnfamiljer är förbi.
Läs mer>>>

AVSNITT 2

I avsnitt två tipsar vi om spännande utflykter med vackra naturupplevelser och genuina byar med några favoritkrogar.
Läs mer>>>

AVSNITT 3

Som resejournalister har vi bott på billiga, enkla, märkliga, dyra och fantastiska hotell runt om i världen – hotell som liksom dessa tre favoriter sätter guldkant på tillvaron om man vill bo på södra ön
Läs mer>>>


Tips – 6 favoriter i Las Palmas


 

Gin & Tonic med utsikt

Gran Canaria_Las Palmas_Gin tonic_Aloe hotel_las Canteras

Nya hotellet Aloe Canteras takterrass har inte bara en fantastisk utsikt över Las Canteras, det är också ett perfekt ställe att njuta av solnedgången sippandes på en god Gin & Tonic eller ett glas bubblande cava.


Champagne & cocktail

På taket till huset Monopol, intill Plaza de la Rana nära gågatan Triana, ligger cocktailbaren La Azotea de Benito som  har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.


Trendig gourmetkrog

Las Palmas krogen Que Leche drivs av det unga paret Jennise Ferrari och Rodríguez Ureña.

Vällagade vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till trendiga restaurangen Que Leche nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.

 


Avsmakningsmenyer

Las Palmas_Majuga_Restaurang_Gourmet_Tips_Gran Canaria

Restaurang Majuga är en lysande exempel på det nya Gran Canaria. Här äter du välkomponerade rätter tillagat av lokala råvaror som noga väljs ut av kocken Braulio Rodriguez. Vill du få en härlig smaksymfoni, prova en av otroligt prisvärda avsmakningsmenyerna för cirka 55 €. Den trevliga krogen ligger på en av smågatorna som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

 


Krog med havsparkett

Restaurangen El Embarcadero, som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, lagar en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.


Stadens stora saluhall

8_Mercado-de-Vegueta_Kanarisk-potatis_
Mercado del Puerto, en av stadens saluhallar förvandlas kvällstid till ett populärt häng med massor av små serveringar där man äter och dricker gott.