Filtrera +

Nya Gran Canaria, del 2 – tips till utflykter och upplevelser

Gran Canaria –  I tio avsnitt delar vi med oss av våra initierade tips till ön som vi rankar som ett av Europas bästa resmål. I avsnitt två tipsar vi om spännande utflykter med vackra naturupplevelser och genuina byar med några favoritkrogar. 

Subtropisk värme året runt, men också snöklädda bergstoppar under vintern – Gran Canaria geografiska läge och öns höjdskillnaden gör att man inte behöver förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder. Är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vise versa.
Runt hela ön går det ett bra nätverk av busslinjer och turerna är täta mellan södra ön och Las Palmas busstationer i San Telmo- och Catalinaparken. Men det bästa sättet att utforska ön är att hyra en bil, vägarna har en bra standard och det är oftast mycket bra skyltat.

1. Centrala ön med utsikt

Södra öns djupa raviner med dramatiska bergsformationer  har under tusentals år mejslats fram av skyfall och rester av orkaner som föds vid ekvatorn

 

Endast en kvarts bilkörning från Playa del Ingles ligger imponerande berg som under tusentals år mejslats fram av skyfall och orkaner. Vägen GC-60 slingrar sig upp mellan bergsryggar som liknar förstenade urtidsdjur, berg som ibland täcks av en grönskande mantel som kickats igång av regn, men det vanligaste är att solen torkar ut allt liv. Efter ytterligare en kvarts körning kommer man fram till byn Fátagas mustiga grönska med hundraåriga palmdungar och blommande bougainvillean i allsköns färger.
Fortsätter man vidare mot Gran Canarias mittpunkt kommer man fram till byn Tejeda i dalen mellan öns högsta berg Pico de las Nieves och Roque Nublo, båda strax under 2 000 meter över havet. Rouque Nublo anses vara en av världens största naturliga klippor.

I dalen och runt byn Tejeda breder mandelodlingarna ut sig och när blommorna står som ett vitt och rosa flor i slutet av januari och februari är det en oslagbart vacker syn. Den här delen av ön har många av öns bästa vandringsleder, det syns inte minst på alla trötta vandrare som släcker törsten och hungern på byns krogar.

Gran Canaria_Fataga_

Endast en halvtimmes bilresa från Playa del Ingles sanddynor och hotellkomplex ligger den grönskande byn Fátaga inbäddad och skyddad av de höga bergen.

 

Michelinkocken Borja Marrero är född och uppvuxen i Tejeda, han lagar mat på närodlade säsongsråvaror, ett koncept som föddes på hans stora finca nedanför byn där han också driver El Labrador.

2. Den dramatiska västkusten

Den här trippen är inget för dig med anlag för svindel! Vissa sträckor känns det som om vägen hänger som en balkong på den majestätiska bergväggen.

Gran Canaria_västkusten_bilväg_motorcykel

Resan längs med öns västkust är värd de fjärilar i magen som fladdrar till när kurvorna öppnar upp den magnifika utsikten.

En bilresa längs med öns västkust är inget för dig med anlag för svindel! Vissa sträckor känns det som om vägen hänger som en balkong på den imponerande bergväggen. Fjärilarna i magen till trots, utsikten är oslagbar längs vägen som förbinder sydsidan med den nordvästra ön. Arbete pågår för att förbättra och förkorta sträckan.
Bor man på södra Gran Canaria tar man vägen GC-200 från Puerto de Mogan norrut mot Agaetedalen och byn Puerto de las Nieves. En fiskeby som under åren även blivit en semesterort och inte minst en populär plats för digitala nomader från hela världen. I somras arrangerades till exempel Nomad City Festival i Agaete.
I Puerto de las Nieves finns flera fiskrestauranger, bland andra Cofradia de Pescadores där man äter färsk fisk till ett hyggligt pris. Krogen drivs som ett slags kollektivt fiskebrödraskap, det finns totalt fyra Cofradior runt ön: de övriga finns i Castillo de Romeral, Puerto de Mogan och i Arguineguin, den sistnämnda är öns största.
Färsk fisk i all ära, en hemlig pärla i byn är Hondo Café som drivs av en ung italiensk kock och hans japanska hustru. De serverar frukost och lunch, vällagade och snyggt presenterade prisvärda rätter. En av våra favoritkrogar som också rankas som en av öns bästa är Casa Romántica i Agaetedalen. En stor köksträdgård hör till, men så lagas också maten á la konceptet Km0 vilket innebär att råvarorna ska vara närodlande.

Odlingarna och gårdarna avlöser varandra i den bördiga Agaetedalen, där ligger också hotellet Las Llongeras som är ett av våra lantliga favorithotell.

3. Böljande åkrar och fält

En lite mer okänd sida av ön är trakten runt byn Juncalillo och vattenreservoarerna Presa de los Perez och Las Hoya. Där tar stora skogar med kanariska pinjeträd och ett mer kuperat landskap vid med mjukt böljande fält och åkrar som lyser upp av vackra ängsblommor under våren. Trots att resan hit från Playa del Inglés bara tar ett par timmar är det som att färdas bakåt i tiden. På fälten ses män och kvinnor i ett tidlöst arbete, potatisen tas upp med hjälp av hackor, kålhuvuden och sallad ansas med tåligt böjda ryggar och majsen bärs i knippen på ryggen.

I den här delen av ön bor många kanariska familjer fortfarande i grottbostäder, precis som på urinvånarnas tid. Skillnaden är att dagens grottbyar och bostäder har en hög standard med köksträdgårdar, tv-antenner och fyrhjulsdrivna bilar parkerade utanför ingången. Fördelen med grottbostäder är  de är svala på somrarna och förhållandevis torra och varma på vintrarna med en jämn temperatur på cirka 18 grader. De känns ofta igen genom att markytan, grottbostädernas tak, är belagd med cement målad i terrakotta, himmelsblått eller vitt. Grottbostäder är också ett vanlig inslag i öns högsta by Artenara, en kvarts bilresa söder om Juncalillo, liksom i barranco Guayadeque, en grönskande ravin dit man kommer från byn Agüimes på östra ön.

Gran Canaria_Juncalillo_bonde_skörd

Ett småskaligt jordbruk gör att många gamla sorters grödor växer på ön, de har inte genmanipulerats vilket ger en bättre kvalitet.

 

 

4. Botanisk trädgård och vinbar

Santa Brigida är en av alla fina förstäder till Las Palmas, välbärgade samhällen med stora villor och prydliga trädgårdar. Är man det minsta intresserad av växter är ett besök på Jardin Botanico ett tips. Den är anlagd 1952 av svensken Eric Sventenius och är Spaniens största botaniska trädgård. Före pandemin var den tillhörande restaurangen Jardin Canario en riktig liten pärla, den kan vara värd att testa om man inte åker vidare till Enoteca Zarcillo. En krog och gastrobar vi med säkerhet kan rekommendera i närliggande byn Tafira Alta. Den är ett slags kanarisk motsvarighet till Stockholms Djursholm med sina välskötta gårdar och palatsliknande villor med blommande trädgårdar. Gastrobaren drivs av Mario Reyes som även driver Vinófilos i Las Palmas, en vinbutik och gastrobar med goda tapasrätter.

Gran Canaria_Enoteca Zarcillo_Tafira Alta

Vinbaren Entoeca Zarcillo i Tafira Alta drivs av en av ö-gruppens mest meriterade sommelier, Mario Reyes.

Gran Canaria_kaktus_växt

Jardín Botanico Viera y Clavijo är Spaniens största botaniska trädgård med sin samling av Makronesiska växter från ögrupperna i norra Atlanten som tillhör Portugal, Spanien och Kap Verde.

5. Perfekt mix citypuls och strandliv

Las Palmas har en skön kulturmix och är det närmaste en sydamerikansk atmosfär du kan komma utan att resa över Atlanten. Eftersom staden omgärdas av hav och berg har hon under århundraden byggts ut på en liten yta utan någon stadsplanering och enhetlig arkitektur. Det gör att hon kan uppfattas som råddig och svårbegriplig, men det tar inte lång tid innan man fascineras av charmen, pulsen och inte minst toleransen och vänligheten. Ytterst få signalerar ilsket i bilköerna och ingen rynkar på näsan om du inte kan språket.
Vill man ligga på stranden och lapa sol från morgon och kväll är Las Palmas inte det optimala resmålet, men vill man ha en skön kombination av sol, bad, shopping, krogar och klubbliv är staden ett perfekt val.

I Las Palmas finns en av världens bästa citystränder, den drygt fyra kilometer långa Las Canteras. Den kantas av en lika lång, strandpromenad som fungerar som ett slags pulserande hjärta för stadsborna. Det är där livet börjar då nyfödda visas upp på söndagspromenaden, och det är där rullstolsbundna åldringar får sig en tur tillsammans med familjen.
Ett koncentrat av öns historia hittar du i de vackra gamla Vegueta kvarteren vars gränder kantas av vackra kolonialhus liksom av trendiga barer och restauranger. Där ligger stadens katedral Santa Ana och det var där kaptenen Juan Rejon och hans trupper steg iland 1478 på uppdrag av spanska kungahuset. Det var också där Christofer Columbus bodde under sina resor till nya världen, huset är idag museet Casa de Colon.

Gran Canaria_Las Palmas_natt_katedralen

I tio avsnitt kommer vi dela med oss av våra initierade tips till ön som vi rankar som ett av Europas bästa resmål.

AVSNITT 1
Gran Canaria_Aguimes_by_stad

Det är dags att tvätta bort fördomar och ge Gran Canaria en chans, tiden då ön förknippades med billiga strandkrogar, stapplande pensionärer och stökiga barnfamiljer är förbi.
Läs mer>>>


AVSNITT 3
Gran Canaria_Palm Beach_Maspalomas

Som resejournalister har vi haft förmånen att resa runt världen och bo på de mest fantastiska hotell. Det har gett oss en rejäl erfarenhetsbank om vad som gör ett hotell till något speciellt. I del 3 i vår serie på tio delar vi med oss av några favorithotell runt ön, hotell som har det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron.
Läs mer>>>


AVSNITT 4
Gran Canaria_La Aquarela_Michelin_mat

Moderna tapas, glödheta grillkrogar och kreativa fusionrestauranger – Gran Canaria är perfekt resmål för alla som älskar god mat. Här tipsar vi om några favoriter på södra ön.
Läs mer>>>


AVSNITT 5
Gran Canaria_Las Palmas_Cordial_Hotell

Gran Canarias huvudstad Las Palmas har de senast åren lockat till sig en ny typ av världsvana resenärer, turister som lockas av stadens utbud av allt som behövs för en skön storstadssemester. Det gäller inte minst ett härligt utbud av små personliga hotell.
Läs mer>>>

 

Gran Canaria – 4 aktiva semestertips


 

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.


Tips – 6 favoriter i Las Palmas


 

Gin & Tonic med utsikt

Gran Canaria_Las Palmas_Gin tonic_Aloe hotel_las Canteras

Nya hotellet Aloe Canteras takterrass har inte bara en fantastisk utsikt över Las Canteras, det är också ett perfekt ställe att njuta av solnedgången sippandes på en god Gin & Tonic eller ett glas bubblande cava.


Champagne & cocktail

På taket till huset Monopol, intill Plaza de la Rana nära gågatan Triana, ligger cocktailbaren La Azotea de Benito som  har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.


Trendig gourmetkrog

Las Palmas krogen Que Leche drivs av det unga paret Jennise Ferrari och Rodríguez Ureña.

Vällagade vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till trendiga restaurangen Que Leche nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.

 


Avsmakningsmenyer

Las Palmas_Majuga_Restaurang_Gourmet_Tips_Gran Canaria

Restaurang Majuga är en lysande exempel på det nya Gran Canaria. Här äter du välkomponerade rätter tillagat av lokala råvaror som noga väljs ut av kocken Braulio Rodriguez. Vill du få en härlig smaksymfoni, prova en av otroligt prisvärda avsmakningsmenyerna för cirka 55 €. Den trevliga krogen ligger på en av smågatorna som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

 


Krog med havsparkett

Restaurangen El Embarcadero, som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, lagar en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.


Stadens stora saluhall

8_Mercado-de-Vegueta_Kanarisk-potatis_
Mercado del Puerto, en av stadens saluhallar förvandlas kvällstid till ett populärt häng med massor av små serveringar där man äter och dricker gott.