Filtrera +

Nya Gran Canaria, del 10 – semesterön med extra allt!

Gran Canaria bjuder på en omväxlande natur med höga berg och djupa dalar, pittoreska byar, härliga sandstränder och inte minst ett stort utbud krogar, barer och restauranger. Här är några hemliga favoriter och andra tips som gör att vi varje år återkommer till ön som tillfredsställer alla slags behov.

Gran Canaria – ön med ett överdåd av soltimmar och svensk sommarvärme året runt ligger bara cirka sex flygtimmar bort. Men den här atlantön är så mycket mer än ett solkysst semesterparadis för frusna nordbor, hon är också ett hem för hundratusentals invånare med samma slags behov som här hemma. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, botaniserar det senaste inom mode och design och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …
Kanarierna älskar och uppskattar god mat, att äta och dricka är en viktig del av det sociala livet. Precis som i övriga Europa är tv-tablåerna fyllda med matprogram, kändiskockar intervjuas i radio krogar resenceras i sociala medier såväl som i tidningar. Öns olika klimatzoner gör att det mesta kan odlas, dessutom är havet fiskrikt med såväl kustnära fiskar som djuphavsfiskar. Allt detta ger säsongsbaserade råvaror och ingredienser vilket utgör basen i trenden med det hållbara tänk.
Kanariskt, spanskt, italienskt, ryskt, japanskt, kinesiskt, indiskt, koreanskt – att Las Palmas är en av de spanska städer som har det mest varierade utbudet av kök är inte så välkänt, men så har stadens hamn i århundraden fungerat som en bro för sjöfarten mellan Europa,  Afrika och Sydamerika.

1. Las Canteras – en citybeach i världsklass

Gran Canaria

Den drygt fyra kilomoeter långa Las Canteras är en av Europas, om inte världens, bästa city beaches med ett. härligt folkliv året runt.

Gran Canaria_Alfredo Kraus_Las Canteras

På Las Canteras södra ände håller surfskolor och surfarna till i vattnet utanför auditoriet Alfredo Kraus.

Gran Canaria_Las Palmas_Las Canteras

I norr har Las Canteras och kvarteren en byliknande känsla med populära utomhusserveringar och en kanarisk atmosfär som blommar upp under helgerna.   .

2. Vingårdar – med kulinariska krogar

Det nya Gran Canaria innebär inte bara att matlagningen nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen har nått nya nivåer och antalet vingårdar har ökat liksom produktionen. För ett par år sedan utmämndes Bodega Monte Lentiscal som en av Spaniens bästa vingårdar, även vin från Bodega Plaza Perdida har placerat sig i toppen, båda ligger på vulkankratern Pico de Bandamas sluttningar strax söder om Las Palmas. Där ligger också vingården Bodegón Vandama vars restaurang är en av våra helgfavoriter.

Gran Canarias olika mikroklimat göra att vinerna som produceras har en stor variation. På bilden ses några av Bodegas Frontón de Oros vinodlingar som ligger på en höjd av 1 150 meter upp till 1 300 meter.

Gran Canaria_vin_La Aquarella_stående

Nyligen utsågs Michelinrestaurangen Aquarellas vinslista komponerad av sommelier Nikola Ivicic till Kanarieöarnas bästa, ytterligare ett bevis på öns framsteg när det gäller viner.

3. Charmiga byar – kanariska samhällen

4. Kockar och krogar – i världsklass

Gran Canaria har utvecklats till en fantastisk matdestination som lockar allt från spanska kändiskockar till så kallade foodisar från när och fjärran. Att många av världens bästa kockar är spanska har smittat av sig på Gran Canarias krogar vartefter mästerkockarnas kanariska lärjungar flyttat hem fullmatade med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid.

Kockar som lagar mat som ger fantastiska smakupplevelser oavsett om det är enkla tapasbarer, grillkrogar eller fine-dining restauranger. I Las Palmas finns också flera snabbmatställen som röstats fram och korats som några av Spaniens bästa.Precis som i övriga europeiska länder ligger fokus på närodlade säsongsråvaror och ett hållbart tänk runt ingredienser.

Några rätter från öns kulinariska krogar, bland andra Ceniza i Meloneras. Kocken German Ortega längs ner till höger är restaurang Aquarellas Michelinkock.

5. Kanariska tallskogar & vindens sus

Gran Canaria är inte bara hotellstäder, shoppingcenter och överbefolkade playor, hon är också vindens sus i tallskogar och små fridfulla byar där livet går sin gilla gång

6. Unikt boende – bo i en grotta

La Cueva – ett annorlunda boende finns i bergen ovanför byn Tejeda, där bor man i bekvämt inredda grottor som har en makalöst vacker utsikt över höga berg och djupa dalar.

Gran Canaria_La Cueva_Grottor_Bergeb_Utsikt

Boendet har en fullkomligt magisk utsikt över centrala öns bergsmassiv med Teneriffas Teide i horisonten.

Grottorna har varsamt renoverats, byggts om och inretts med all den bekvämlighet som behövs för ett spartanskt bergsboende.

7. Lyxiga klubbar – för livsnjutare

Uppvärmda infinity-pooler, sköna solsängar och svalkande drinkar ger guldkant på tillvaron.

Gran Canaria_Perchel_beaach club_mat

Perchels meny omfattar allt från sushi till risrätter, där finns också kulinariska smörgåsar komponerade av Michelinkocken Borja Marrero.

Gran Canaria_Perchel beach club,

Härliga Perchel Beach Club ligger på gångavstånd från Arguineguin, sydkustens enda kanariska by som också är en populärt norsk semesterort.

8. Njutartid – när mandelträden blommar

9. Kanariska barer – klassiska, trendiga och familjära

Gran Canaria_Lss Palmas_Pecao Iberico_bar

Pecado Iberico har inretts med ett personligt urval möbler och konst av paret Joaquin Carillo och Yaniza Farray. Stämningen är familjär, men så är också majoriteten av gästerna boende i kvarteret som ligger cirka tio minuters promenad från San Telmo-parken i Las Palmas.

Gran Canaria_Lss Palmas_Pecao Iberico_bar

Namnet Pecado Iberico betyder ”den iberiska synden”, varför menyn omfattar ett stort urval iberiska skinkor, men också kulinariska tapas samt ett stort urval vin på glas.

Gran Canaria_Lss Palmas_Pecao Iberico_bar

Gran Canarias bar- och krogliv omfattar inte bara klassiska spanska barer, där finns också ett stort antal snyggt och personligt inredda krogar.

Semesterön Gran Canaria

Gran Canaria_vinodling_centrala ön

Ön är en minikontinent med ett eget vädersystem som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar. Det gör att man inte behöver förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder, är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vise versa.

Guide våra favoritkrogar i Las Palmas

Borja Marrero_Muxgo_Michelin_Gran Canaria_Mat

Gran Canarias matscen lockar även spanska mästerkockar till ön där Borja Marrero med sin restaurang Muxgo har belönats med ögruppens första gröna Michelinstjärna.

Guide till utflykter och upplevelser

Gran Canaria_surf_strand_binge

Ön har mycket bra surfing, främst våg- och vindsurfing, och det arrangeras såväl internationella som nationella mästerskap på ön. Vill man lära sig vågsurfa finns det flera bra surfskolor och surfcamps på stranden Las Canteras i Las Palmas, men också i Playa Inglés. Vindsurfingens mecka är blåshålet El Pozo på sydkusten, där finns också ett vindsurfingcenter med uthyrning och verkstad.

Våra favorithotell i Las Palmas

Gran Canaria_Las Palmas_Cordial_Hotell

Det är inte bara öns matscen som har uppdaterats, det har även hotellfloran som numer omfattar flera personliga hotell i vackra gamla hus. Ett av alla är Hotel Cordial Plaza Santa Ana i Las Palmas.

Guide till öns bästa stränder

Anfi beach_Gran Canaria_Strand

Gran Canaria har vita korallstränder med turkosblått vatten, härliga havspooler vid vulkaniska rev och inte minst kilometerlånga långgrunda sandstränder. Strunta i jetlag och maratonflygningar, Gran Canaria har ett överföd av soltimmar och svensk sommarvärme året runt.

Hållbar matlaning på öns råvaror

Gran Canaria_mat_chiringuito_

Hyllade krogen Qué Leche

Restaurangen Qué Leche är inte bara krogen alla talar om på Gran Canaria, det unga krögarparet går också i spetsen för öns nya gastronomi.

Vad för slags mat lagar ni?

– Fusion, alltså en mix av latinska, medelhavs- och asiatiska smaker – vi fria, flexibla och nyfikna i skapandet av matupplevelser.’

Vad ska man inte missa att äta på ön?

Ostarna, det finns en enorm variationsrikedom. Ostar är Gran Canarias ”pata negra”. Men också ”papas arrugadas” och ”mojo”.

Vad gör det kanariska köket så speciellt?

– Av tradition använder man många sydamerikanska produkter på kanariöarna, köket är mer kryddat och helt annorlunda än det som finns på spanska fastlandet.

Det pratas om öns råvaror, varför?

– Läget mitt ute i Atlanten och faktumet att Gran Canaria är en vulkanisk ö spelar stor roll. Solen, havet, saltet och jorden gör att det som odlas och växer på ön får så koncentrerade smaker.

Vilka ingredienser gillar ni mest?

– Lime, havssalt, fisk, chili och asiatiska produkter.

Vilka är era favoritredskap?

– Får vi nämna tre? En mixer, vakuummaskin  och en sous-vide kokare.

Har ni några favoritkryddor?

– Citrongräs, koriander, chili och frystorkat mangopulver.

Vad har ni alltid i kylskåpet?

– Vin, vatten, yoghurt, marmelad och ost.

Friskt och syrligt! En variant på ceviche på den lokala fisken corvina, apelsiner som odlas i kommunen Telde, soyacitrussås och japansk tobiko.

 

Rökta sardiner, tomater från Aldea på västkusten och fårost från ön.
”Sardinas ahumadas, tomate, y queso de cabra canaria.”

 

Qué Leche ligger på en tvärgata i de historiska kvarteren som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

Namn: Jennise Ferrari och Mario Rodriguez Ureña.
Bor: Las Palmas.
Familj: Dottern Ibiza.
Gör: Driver restaurangen Que Leche.

Amazonico – hetaste krogen i Madrid

Två  månaders väntetid! Men så är den här krogen det absolut trendigaste i Madrid, det är hit alla världsstjärnor kommer när de gästar Spaniens huvudstad. Den drygt ett år gamla restaurangen är en upplevelse, inte bara för det brasilianska köket med inslag av spanskt och japanskt utan också för den  spektakulära inredningen designad kändisarkitekten Lázaro Rosa Violan, mannen som också ligger bakom Stockholmskrogen Nosh and Chow. I Amazonico har han tagit ut svängarna ordentligt, långt ifrån den sparsmakade stil som han vanligtvis är känd för. Restaurangen, baren och jazzklubben i källarplan är en frodig orgie i olika gröna och turkos nyanser med  kitschiga inslag i form av cocktails och drinkar som serveras i glas utformade som krokodilhuvuden och tikigudar.

Har du inte tid att stå två månader i kö för ett bord kan du slinka in för en drink i baren, i bästa fall finns det också plats att avnjuta en barmeny – du lär inte bli besviken. Ta på dig spenderbyxorna, en cocktail kostar 16 € – men så är också Amazonico och krogimperiet Paraguas group som ägs av kocken Sandro Silva och hans fru Marta  en av stadens mest framgångsrika.

Var: Kvarteren Salamanca, Madrids Östermalm.
Gata: Calle Jorge Juan 20
Tunnelbanestation: Velazquez eller Serrano
Ta mig till Amazonico>>>