Filtrera +

13 favoriter på nya Gran Canaria

Gran Canaria är så mycket mer än ett svensk sol- och badparadis, ta dig bortom sydkustens hotellstäder så hittar du grönskande dalar, trendiga vinbarer, kulinariska krogar, charmiga hotell och inte minst en härlig storstad med en skön latinsk atmosfär.

Vinbodega med restaurang – Bodegón Vandama

En av vingårdarna intill vulkankratern Pico de Bandama utanför Las Palmas är också en av öns bästa grillkrogar. Framför allt under helgerna då stora sällskap och familjer umgås i flera timmar ätandes och drickandes i en skön atmosfär. På den vedeldade grillen ligger oxfiléer stora som vedträn, på menyn finns också en fantastiskt god chevrésallad och öns godaste chokladmousse. Gårdens röda vin, liksom många andra viner från ön, har under de senaste åren förfinats av duktiga vinmakare och är idag överraskande goda. Faktum är att flera av öns viner numer finns med på listan som några av Spaniens bästa.
I anslutning till restaurangen finns en liten trädgård och en lekplats där det emellanåt finns flickor och pojkar som jobbar extra som lekledare. En trerättersmiddag med vin kostar cirka 40 €.

Hitta hit: Carretera de Bandama 116, Santa Brigida.
Ta mig dit>>>

Rofyllt bortom turiststråken
– Eco-lodge Redondo de Guayedra

Drygt tio minuters bilfärd söder om fiskebyn Puerto de las Nieves har en förmögen advokat förvärvat en stor del av den orörda västkusten som döpts till Costa Tamadaba. I sin satsning på hållbar turism har han intill havet låtit anlägga en fridfull eko-lodge längst ner i en palmklädd dalgång där det odlas potatis, grönsaker, avokado, mango, papaya och majs. Hit kommer man framför allt för att koppla av i en orörd och mededativ miljö ackompanjerad av vindarna sus, fågelkvitter och kacklande gäss som tillsammans med höns och åsnor utgör en del av Guayedras boskap. Om rastlösheten kommer krypande finns såväl tennisbanor, klättervägg, gym, vandringsleder, strand och en uppvärmd pool. Här finns också en restaurang vars kök tar hand om det som odlas på fincan. Priser lägenhet för 3 personer från 195 € med frukost.

 

Gran Canarias klimatvariationer gör att man kan odla alla slags frukter och grönsaker. Checkar du in på den här ecolodgen odlas det: mango, papaya, bananer liksom olika avokado, majs, tomater, potatis, gurkor, pumpor, kål, oliver, zucchini och lök.

Hitta hit: Carretera Agaete – La Aldea km 5,2, Guayedra.
Ta mig dit>>>

Charmigt boende i palats och grottor

I Las Palmas Vegueta-kvarter har ett finskt design- och arkitektpar höjt stadens glamourvärde genom att förvandla gamla palats och vackra hus till lägenheter och rum man kan hyra för en prisvärd summa. Allt började med att de förvärvade en chokladfabrik från förra sekelskiftet som de varsamt och pietetsfullt renoverat till ett charmigt boho-chict boende som hämtad från en internationell inredningstidning.
Alla rum har olika inredningar, somliga har egna badrum – andra har badrum i korridoren. En vackert snidad spiraltrappa i trä förbinder de tre våningarna som formerar sig runt en patio med prunkande krukväxter och porlande springbrunn.

Paret har också renoverat och iordningställt ett charmigt boende i bergen – ett slags clamping med fyra olika grottor som iordningställts med bekväma sängar, litet kök och andra bekvämligheter som dusch och mulltoa. Perfekt om man vill passa på att upptäcka alla vandringsleder runtomkring Tejeda och Artenara. Dessutom får man en helt vidunderlig utsikt på köpet.

Hitta hit: Calle Hernan Perez de Grado 25, Las Palmas.
Ta mig dit>>>

Romantisk boende med utsikt – Las Calas

På en bergsluttning utanför jordbruksbyn Vega de San Mateo i mitten av ön har en kanarisk 1800-tals gård byggts om till ett lantligt hotell med nio personligt inredda rum. Här checkar man in i en lantlig miljö med en blommande trädgård med pool, vandringsleder runt hörnet och en fantastisk utsikt – är vädret klart ser man faktiskt hela vägen ner till Las Palmas! Ägarinnan, som arbetat med turism på öns sydkust, är en av de första som insåg behovet av ett småskaligt personligt boende och har under åren fått alltfler efterföljare.
Las Calas är inredd med ett handplockat urval möbler och accessoarer från olika resor runt världen, inget rum är det andra likt. Utöver de nio rummen finns ett bibliotek, tv-rum och ett vardagsrum med öppen spis vilket kan behövas svalare vinterdagar. Dubbelrum från 70 € med frukost.

Hitta hit: C/ El Arenal 36, San Mateo.
Ta mig dit>>>

Checka in på en herrgård – Las Longueras

Den vackert röda herrgården ligger i en av öns bördigaste dalar, Valle de Agaete, drygt två kilometers promenad öster om fiskebyn Puerto de Las Nieves. Egendomen ägs sedan 1700-talet av den adliga släkten Manrique de Lara som 1895 lätt uppföra fincan som sommarbostad. De 12 rummen har en spansk kolonialinredning med järn- och himmelssängar bäddade med fräscha vita sängkläder, klädskåp, tv och minibar. Den övriga inredningen består av personliga antikviteter och ting som har samlats ihop under åren, bland annat finns ett vackert gammalt postskåp från grannön Teneriffa.

Gården har frukt- och grönsaksodlingar, kaktusträdgård och ett poolområde. Frukosten består av säsongsbaserade råvaror från traktens odlingar, liksom mejerivaror och bakverk. Kanarisk husmanskost, tre rätter, serveras i matsalen om man säger till i förväg.
Dubbelrum från 130 € med frukost.

Hitta hit: Valle de Agaete.
Ta mig dit>>>

Den vackra gamla fincan ligger väl skyddad i dalgången som kantas av dramatiska berg.

Prova viner i bergen – Enoteca el Zarcillo

Enoteca El Zarcillo ligger i grönskande byn Tafira som närmast kan liknas vid Stockholms Djursholm. Här på kullarna, cirka tio minuters bilfärd från Las Palmas, är landskapet grönskande vykortsvacker med välskötta gårdar och palatsliknande villor med blommande trädgårdar. 
Enoteca El Zarcillo drivs av öns mest meriterade sommelierer och vinkännare, Mario Reyes, som plockat ihop ett spännande utbud viner från fastlandet och från ögruppen. Viner som kan avnjutas till butikspris plus ett påslag på 7 € för första flaskan som öppnas, kommande flaska kostar 3,50 € – det finns också vin på glas för 2,50 €. Även köket håller en hög kvalitet, menyn omfattar allt från säsongsbaserade kanariska aptitretare till kött- och fiskrätter – men också smakfulla vegetariska kompositioner från 4,50 €.

Hitta hit: Carretera del Centro, 83, Tafira.
Ta mig dit>>>

Hyllad fusionkrog i Las Palmas – Que Leche

 

På en av shoppinggatan Trianas tvärgator ligger den här lilla restaurangen som är så populär att man bör boka en månad i förväg för ett bord under helgen.
Que Leche drivs av unga paret Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureña som träffades när de båda utvecklade sina färdigheter på Basque Culinary School i San Sebastian. Jennise har hunnit med att arbeta i såväl Mexiko, Costa Rica och i Kalifornien – men också på spanska Michelinkrogen Celler Can Roca.

Mario, som kommer från en krögarfamilj, har även han jobbat på Celler Can Roca, han har också ett arbetat med spanska kändiskocken Martín Berasategui. Allt detta gör parets matlagning till en smakfull fusion av Sydamerika, Spanien, Asien och Kanarieöarna. Den överraskande kombinationen popcornpanerad gåslever på en bädd av spunnet socker och vinägerpulver var till exempel himmelskt god.

Hitta hit: Calle Torres 22, Las Palmas.
Ta mig dit>>>

Gastronomi och saluhall – Mercado de Vegueta

 

I Las Palmas finns flera saluhallar där det som skördas på ön dukas upp, den här är i mitt tycke den vackraste. Att fisk liksom frukt och grönt är viktiga råvaror syns tydligt – klimatet är gynnsamt och omfattar allt från södra kustens tropiska värme till ett svalare bergsklimat vilket ger ett omfattande utbud.
Vandra runt i saluhallen och köp med dig några matsouvenirer hem, själv handlar jag med mig solmogna tomater, olika kryddor, manga och jumboavokado. Faktum är att det runt turistorten Mogan odlas världens godaste jumboavokado med en mild nötig smak. Där odlas också manga – honfrukten som med sitt söta och lena mjuka kött inte kan jämföras med vi kallar för mango.
I Mercado de Vegueta hittar du också kändiskocken Ángel Palacio La Barra del Mercado, nio små gastrobarer där man kan äta och dricka gott, eller handla som take-away.

Hitta hit: Calle Mendizábal 1, Las Palmas.
Ta mig dit>>>

Storstad med latinsk puls – Las Palmas

 

Under de senaste åren har ögruppens största stad uppdaterats med fantastiska krogar, chica barer och små hotell med personlig och familjär atmosfär. Det gör att hon besöks av alltfler trendsättande resenärer som vill vara först med att upptäcka det nya Gran Canaria.

Las Palmas kan vid första intrycket upplevas som svår och råddig, staden saknar stadsplanering och har en märklig mix av olika byggnadsstilar som omfattar allt från nybrutalistiska betongbyggnader med spruckna fasader till klassiskt kanariska och vackra palats i stadens gamla Vegueta-kvarter. Därifrån är det inte långt till shoppingkvarteren runt affärsgatan Triana. Det är där du hittar fantastiska krogar, barer och märkesbutiker vars priser många gånger är bra mycket lägre än här hemma. 
Hitta hit: Cirka 25 minuters bilfärd från öns flygplats Gando.

Det finns gott om charmiga tapasbarer där man kan slinka in för ett gott glas vin och en tapita. Ett exempel är den här baren, Pecado Iberico som du hittar på  Calle Cebrián 21 i Las Palmas.

Härliga stranden Las Canteras

 

Den drygt fyra kilometer långa sandstranden Las Canteras kantas av en lika lång bilfri strandpromenad som fungerar som stadsbornas vardagsrum. Alla har de ett förhållande till stranden från det de föds till dess livet rinner ut. Det är där nyblivna föräldrar och familjer visar upp sina nyfödda, barnen provar sina hjulförsedda leksaker och stadens pensionärer iakttar livet sittandes på strandpromenadens bänkar.

Den långa stranden byter karaktär beroende på var man befinner sig. I södra änden, vid konserthuset Alfredo Kraus, ses surfarna och surfskolor som till exempel erkända Mojo surf som drivs av en av Spaniens bästa surfare. På den motsatta norra änden är atmosfären mer småstadslik med färgglada fiskebåtar och uteserveringar med första klass solläge. Däremellan finns stränder för alla slags behov, med eller utan solstolar, parasoller och lekplatser.

Hitta hit: stadsdelen Puerto de la Luz

Las Canteras

Trendig takbar – La Azotea de Benito

 

Baren med utsikt över Las Palmas katedral Santa Ana och kvarteren Veguetas takåsar är ett bra exempel på det nya Gran Canaria. Faktum är att den lika väl skulle kunna ligga i Madrid som i Barcelona. Terrassen har sköna loungemiljöer och barer med imponerade drinkmenyer, bara variationen gindrinkar uppgår till 52.

La Azotea de Benito byter skepnad efter dygnets timmar. Eftermiddagens afterwork blandas ut med familjer som tar en paus i shoppandet på de närliggande gågatorna runt Triana. När de drar sig hemåt tar det yngre trendigare gardet över. Vill man njuta av ett hett latinsk nattliv är det hit man bör bege sig för att njuta av vackra människor och en uppsluppen stämning. I anslutning till terrassen finns en restaurang med bra kök till hyfsade priser.

Hitta hit: Centro comercial Monopol 2, Las Palmas.
Ta mig dit>>> 

Över hela ön öppnar det upp mysiga barer med loungmiljöer, en av de trendigaste är den här baren i Las Palmas.

Fatagadalens palmoaser och bergsbyar

 

Hyr en bil och upplev mer än södra kustens hotellstäder och kör från Playa Ingles genom Fatagadalen till en av öns högsta punkter Roque Nublo. Fatagadalen har ett vårliknande klimat året runt och den som vill stannar till på det lilla lanthotellet Molino del Aqua som ligger inbäddad i en av öns största palmskogar. Bar, restaurang, pool och massor med vandringsleder gör hotellet populärt bland öbor som gärna checkar in för några nätter.

Kör du vidare mot Roque Nublo passerar du flera charmiga bergsbyar, stanna gärna till Tejeda som ligger mitt i öns mandeldistrikt innan du kör vidare. Tidigare i höstas var det en stor skogsbrand som ödelade en stor del av det här området, men de kanariska pinjeträden har lysande grön växtkraft som är enastående vacker.

Hitta hit: Avenida de Tirajana vidare på vägen GC-60 mot Rouge Nublo.
Ta mig dit>>>

Öbornas årliga karneval

 

Fyrtio dagar före påsk firas i Las Palmas årligen en av världens största karnevaler, ett tre veckor långt firande som i princip pågår dygnet runt. I år 2018 pågår karnevalen mellan 26 januari och 18 februari.

Kanariegult, ärtgrönt, guld, turkos, lila, rosa, gult, rött – dräkternas färgglädje är makalös … det är även alla fantasifulla kreationer som bärs av unga som gamla. Till skillnad mot karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa, som är världens näst största med direktsänd tv, är Las Palmas karneval folkligare. Ett roligt inslag är alla män som klär ut sig till kvinnor balanserandes på högklackade sandaletter och pumps. Den latinska matchojargongen ersätts med en skrattretande feminin approach och det spelar ingen roll om man är hög direktör eller gatuarbetare: alla förenas i ett burleskt samförstånd av målade läppar, lösfransar, peruker, örhängen och uppbullade former.

Läs mer>>>

Det pågår karnevaler runt hela ön, men den i Las Palmas är störst och lockar förstås mest folk. Anamma seden och ge dig ut i folkvimlet, du får garanterat en kul kväll.

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu

Gran Canaria – 4 aktiva semestertips


 

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.

Trendiga Madrid – 30 nya insidertips till Europas hetaste weekendstad

Åk till Madrid och låt våra insidertips guida dig till upplevelser som gör att du mer än gärna reser tillbaka. Spaniens huvudstad har inte bara krogar och barer i världsklass, där finns också små lokala barer dit stadsborna går för att äta specialiteter. Dessutom finns det gott om såväl fantastiska designhotell, prisvärda pensionat och inte minst charmiga småstadsliknande kvarter. Här delar vi med oss av Madridbornas hemliga tips till staden som aldrig sover.

Läs mer>>>