Mauritius, mer än bara sol
Paradisstränder, flödande sol och frodig natur finns det gott om på Mauritius, men ön har mycket mer att erbjuda den som vill ta sig bortom hotellanläggningarna.
Den här ön i Indiska Oceanen är så behändigt förpackad att man lätt kan kombinera strapatsrika upplevelser med lata dagar i solstolen, spabesök, gourmetmiddagar och andra hedonistiska njutningar.
Ön delas in i sju distrikt, alla olika till sin karaktär. På norra ön, där turistnäringen har funnits längst, ligger öns största bad- och turistort Grand Baie med shopping, krogar, barer och det hetaste nattlivet.
Den västra kusten är mer oskyddad vilket ger större vågor, något som lockar surfare till badorter som Flic en Flac och Tamarine. Passadvindar från sydväst gör den södra och sydöstra kusten blåsigare, vildare och klippigare – där finns inte heller något av det skyddande korallrev som täcker resten av öns kust.
Det är på östkusten man hittar sinnebilden av Mauritius som ett av världens lyxigaste resmål. Det är där privata villor och femstjärniga hotell lockar kändisar från hela världen med löften om en avskild semester laddad med kroppsliga njutningar omfattandes allt man kan önska när det gäller mat och dryck.
Där hittar man de finaste stränderna, de blåaste lagunerna, de tjusigaste hotellen och de bästa krogarna – men så har också lyxhotellen lockat till sig mästerkockar från hela världen som trollar fram den ena eleganta rätten efter den andra baserade på öns mångkulturella kök; en blandning av indiskt, kinesiskt, afrikanskt och franskt.
Den franska mästerkocken Bernard Loiseau har till exempel gett namn en kulinarisk festival på hotell Belle Mare Plage där europeiska stjärnkockar tillsammans med öns kockar skapar rätter baserade på lokala råvaror. Även om ön saknar Michelinkrogar saknar de inte kockar som belönats med stjärnor. Ingen annan ö i Indiska oceanen kan matcha Mauritius gourmetmat, som ofta utgörs av moderna tolkningar av internationell fusion med ursprung i det indiska, franska, kinesiska och medelhavs-köket.
De flesta gourmetrestaurangerna hittar man på hotell och resort-anläggningar, därutöver finns det gott om matställen med lokala rätter – en aptitretande blandning smaker till rimliga priser: curryrätter, skaldjur, dumplings, nudlar och panerade grönsaker.
Sinnebilden av Mauritius som ett av världens
lyxigaste resmål hittar man på östkusten.
Mauritius är ett mångkulturellt samhälle vars befolkningsgrupper speglar olika yrkeskategorier. Kreoler är av tradition och invanda sociala strukturer de som återfinns längst ner på samhällsstegen medan indier dominerar de högavlönade yrkena. Indierna äger också de största sockerplantagerna. Europeiska ättlingar arbetar främst inom den privata sektorn medan muslimer och kineser dominerar handeln. Ett tecken på förändring är att Mauritius, tillsammans med Sydafrika, 2010 rankades som den mest konkurrenskraftiga ekonomin i Afrika söder om Sahara. Levnadsstandarden anses alltså vara förhållandevis bra. Dessutom är Mauritius ett av de mest etiska resmålen enligt organisationen Ethic Travels. Med hjälp av uppgifter från Unicef, Amnesty och Human Rights Watch har de sammanställt utvärderingen där de bland annat går igenom landets sociala välfärd, miljöskydd, djurhållning och de mänskliga rättigheter som till exempel yttrande- och pressfrihet.
Europeiska ättlingar arbetar främst inom den privata sektorn medan muslimer och kineser dominerar handeln.