Filtrera +

Mauritius, mer än bara sol

Paradisstränder, flödande sol och frodig natur finns det gott om på Mauritius, men ön har mycket mer att erbjuda den som vill ta sig bortom hotellanläggningarna.

Den här ön i Indiska Oceanen är så behändigt förpackad att man lätt kan kombinera strapatsrika upplevelser med lata dagar i solstolen, spabesök, gourmetmiddagar och andra hedonistiska njutningar.
Ön delas in i sju distrikt, alla olika till sin karaktär. På norra ön, där turistnäringen har funnits längst, ligger öns största bad- och turistort Grand Baie med shopping, krogar, barer och det hetaste nattlivet.
Den västra kusten är mer oskyddad vilket ger större vågor, något som lockar surfare till badorter som Flic en Flac och Tamarine. Passadvindar från sydväst gör den södra och sydöstra kusten blåsigare, vildare och klippigare – där finns inte heller något av det skyddande korallrev som täcker resten av öns kust.

Det är på östkusten man hittar sinnebilden av Mauritius som ett av världens lyxigaste resmål. Det är där privata villor och femstjärniga hotell lockar kändisar från hela världen med löften om en avskild semester laddad med kroppsliga njutningar omfattandes allt man kan önska när det gäller mat och dryck.
Där hittar man de finaste stränderna, de blåaste lagunerna, de tjusigaste hotellen och de bästa krogarna – men så har också lyxhotellen lockat till sig mästerkockar från hela världen som trollar fram den ena eleganta rätten efter den andra baserade på öns mångkulturella kök; en blandning av indiskt, kinesiskt, afrikanskt och franskt.

Den franska mästerkocken Bernard Loiseau har till exempel gett namn en kulinarisk festival på hotell Belle Mare Plage där europeiska stjärnkockar tillsammans med öns kockar skapar rätter baserade på lokala råvaror. Även om ön saknar Michelinkrogar saknar de inte kockar som belönats med stjärnor. Ingen annan ö i Indiska oceanen kan matcha Mauritius gourmetmat, som ofta utgörs av moderna tolkningar av internationell fusion med ursprung i det indiska, franska, kinesiska och medelhavs-köket.
De flesta gourmetrestaurangerna hittar man på hotell och resort-anläggningar, därutöver finns det gott om matställen med lokala rätter – en aptitretande blandning smaker till rimliga priser: curryrätter, skaldjur, dumplings, nudlar och panerade grönsaker.

mauritius_belle-mare-plage_bartender_00

Sinnebilden av Mauritius som ett av världens
lyxigaste resmål hittar man på östkusten.

Mauritius är ett mångkulturellt samhälle vars befolkningsgrupper speglar olika yrkeskategorier. Kreoler är av tradition och invanda sociala strukturer de som återfinns längst ner på samhällsstegen medan indier dominerar de högavlönade yrkena. Indierna äger också de största sockerplantagerna. Europeiska ättlingar arbetar främst inom den privata sektorn medan muslimer och kineser dominerar handeln. Ett tecken på förändring är att Mauritius, tillsammans med Sydafrika, 2010 rankades som den mest konkurrenskraftiga ekonomin i Afrika söder om Sahara. Levnadsstandarden anses alltså vara förhållandevis bra. Dessutom är Mauritius ett av de mest etiska resmålen enligt organisationen Ethic Travels. Med hjälp av uppgifter från Unicef, Amnesty och Human Rights Watch har de sammanställt utvärderingen där de bland annat går igenom landets sociala välfärd, miljöskydd, djurhållning och de mänskliga rättigheter som till exempel yttrande- och pressfrihet.

mauritius_belle-mare-plage_sommelier_800

 Europeiska ättlingar arbetar främst inom den privata sektorn medan muslimer och kineser dominerar handeln.

VI REKOMMENDERAR

HOTELL
Ön omfattar boende i alla olika prisklasser, från bed and breakfast till lyxigaste lyxen. Ett tips är att leta runt på hotellens hemsidor efter specialerbjudanden som inte bara är billigare, ofta ingår också mat och dryck.

Prince Maurice
Längs med östkustens kilometerlånga stränder ligger ett av öns vackraste hotell, men så har det också belönats med priser och kvalificerat sig in i Leading Hotels of the World. Den 60 hektar stora anläggningen omfattar en tropisk trädgård, pooler, barer och restauranger och en vinkällare med 25 000 flaskor och 120 sorters champagne som lär vara Indiska Oceanens största.mauritius_prince-maurice_infiniti-pool_

20 Degrees South
Det belgiska paret Michel och Anne Bourgeois har skapat ett chict intimt, och barnfritt, boutiqehotell vid en liten skyddad privat strand i öns största badort Grand Baie. Läget är perfekt om man vill kombinera fridfulla dagar i en solstol med vattenaktiviteter, utfärder och krog- och shoppingturer. De 29 rummen är inredda med handplockade möbler och accessoarer i krämiga och vita nyanser.


Belle Mare Plage
Populärt familjehotell med en personlig atmosfär vid en två kilometer lång sandstrand på Mauritius östkust. Hit kommer många barnfamiljer, men också par som kombinerar lata dagar vid poolen med golf på någon av hotellets två kvalitetsbanor. Anläggningen omfattar flera rumskategorier, bland andra egna villor med butlerservice samt tre fina poolområden och flera bra krogar och barer. I området ligger också en villa där prinsessan Stephanie av Monaco brukar checka in.mauritius_belle-mare-plage_beach-2

Hyr eget
Bo i en trädkoja med dubbelrum i ett stort fikusträd, en lägenhet i öns största badort eller i en egen glamourös villa direkt på stranden. Det finns flera möjligheter att i förväg hyra eget boende runt om ön, priserna varierar från några hundralappar till flera tusen beroende på standard.
Dubbelrum från 380 kronor.

ATT GÖRA
Vart man än åker på ön tar det bara mellan en till en och en halv timme. Det är knappt sex mil från norr till söder och fem mil från öst till väst. Något som underlättar upptäcktsresor runt ön.

Hästkapplöpning på Champ de Mars
Upplev öns stora folksport som varje tävlingsdag orsakar trafikstockningar runt hästkapplöpningsbanan i Port Luis, den som lär vara den näst äldsta kapplöpningsbanan i världen och den äldsta på södra halvklotet. Hit kommer tusentals öbor upp-dressade från topp till tå för att umgås, spela och för att njuta av mat och dryck varje tävlingsdag under tävlingssäsongen från slutet av mars till början av december.


Teplantagen
Bois Cheri Tea Factory
Öns största tefabrik bjuder på en hundraårig historia och natursköna vyer över sockerrörsfält och södra delen av ön. Besöket omfattar förstås museibesök samt provning av olika te-sorter tillsammans med scones. Kombinera gärna besöket med en lunch i restaurangen som ligger i en vacker kolonialbyggnad på höjden bakom tefabriken. Maten som serveras är såväl prisvärd som vällagad på lokala råvaror.


Slavgömställe Le Morne Brabant
Längst ner på sydvästra spetsen ligger ett av öns två världsarv, en halvö där det reser sig ett 556 meter högt berg omgivet av en blåskimrande lagun. Berget, som är full av fina utsiktspunkter, var på 1800-talet ett gömställe för förrymda slavar. Sägen säger att en grupp poliser reste dit den 1 februari 1835 för tala om att de var fria, men slavarna missförstod budskapet och hoppade istället utför klipporna. Sedan detta firas den 1 februari av öns kreoler som en årlig minnesdag för slaveriets upphörande.


Nationalparker

Jättenäckrosor, rosa duvor och – är du det minsta naturintresserad bör du inte missa öns fascinerande artrikedom. Nationalparken Black River Gorges olika ekosystem omfattar skogar med 300 arter av blommande växter, men också en av världens mest sällsynta fåglar – den rosa duven som var utrotningshotad men som tack vare ett intensivt räddningsprogram ökat sin population. Mauritius National Botanical Garden i Port Louis stadsdel Pamplemousse är gigantiskt stor, koncentrera dig på jättenäckrosorna och hyr gärna en guide för en euro per timme så får du valuta för ditt besök.


Krokodiler och jättesköldpaddor

Även om man på La Vanille får en inblick i hur ön såg ut innan sockerrörsodlingarna bröt mark är det krokodiler och reptilbebisarna på krokodildagiset som är de stora stjärnorna i stark konkurrens av fritt strövande jättesköldpaddor. Blir du nyfiken på hur krokodiler smakar kan du bege dig till parkens restaurang och beställa in Crocodile curry för att sedan njuta av en enorm fjäril- och insektssamling från hela världen.