Filtrera +

Mallorca, 10 byar

På Mallorca är livet bekvämt, allt som behövs finns inom praktiskt avstånd! Ta dig bortom turistorterna och upplev ett behagligt byliv med charmiga kvarter där livet går sin gilla gång. 

Pittoreska Deià

Byn Deiá är filmiskt vacker med en romantisk aura vilande som ett skyddande sidentäcke över byn och de terrasserade odlingarna. Den charmigaste vyn över dalgångens knotiga olivträd och byns solblekta takpannor får man från den lilla kyrkan högst upp i byn, där ligger också den brittiske författaren och poeten Robert Graves begravd. I boken Wild Olives, skriven av sonen William Graves, får man en bra beskrivning av hur bylivet förvandlats från 40-talets oliv- och mandelodlingar via konstnärskolonier och hippiekultur till dagens Deià där välbärgade utlänningar och kändisar investerat i hus och lägenheter.

spanien_mallorca_deia_house_2

Soller – Mallorca för finsmakare

Fruktträdgårdar, charmiga byar och många fina vandringsleder hittar du i staden vid foten av öns högsta berg Puig Major i det som kallas för apelsindalen. Åk gärna den smalspåriga järnväg som går mellan Palma och Soller, den tar drygt en timme.

Badorten Puerto de Soller

En charmig gammal spårvagn i trä förbinder Soller med fiskebyn och badorten Puerto de Soller där man kombinerar vandring med god mat och dryck, dessutom är byn en av få västkustorter som berikats med en sandstrand.

spanien_mallorca_fornalutx_

Fridfulla Fornalutx

Inbäddad i bergen ovanför Soller ligger en av öns vackraste byar. Välbevarade stenhus med vackra grönmålade fönsterluckor kantar vindlande gränder och små torg med serveringar där bybor och vandrare umgås över en kopp kaffe. Den pittoreska och fridfulla omgivningen har gjort att många utländska familjen, inte minst svenska, har valt att köpa hus och lägenheter i byn som de hyr ut till semestrande turister.
Fornalutx läge lockar allt från vandrare till cyklister som tar sig an utmaningen att cykla till Puig Major, öns högst punkt.

Bergsbyn Esporles

Ett välbeställt samhälle på behändigt pendelavstånd från Palma gör henne till en populär bostadsort. Besök den lilla lördagsmarknaden på det platankantade torget och slå dig ner på någon av serveringarna och njut av ett genuint mallorkinskt folkliv.

Terrasserade Banyalbufar

Den fridfulla byn, som ligger behagligt utströdd på terrasserade sluttningar, har en av öns vackraste utsikter. De cirka 500 permanentboende fylls sommartid på av öbor som öppnar upp sina sommarhus och lägenheter.

Sineaus söndagsmarknad

Ett annat sätt att njuta av Mallorcas berg och dalar är cykla på öns fina cykelleder, framför allt på landsbygden runt staden Sineau. Där är landskapet en pastoral idyll med betande får, vinodlingar och böljande kullar. I ett halvt decennium har svenskar haft ön som ett semesterparadis, ändå är öns landsbygd överraskande tidlös, genuin och idyllisk. Att Sineau en gång var öns huvudstad glöms inte bort och på stadens onsdagsmarknad kacklar ankungar och pärlhöns samtidigt som kreatur väntar på att byta ägare. Strosa runt i byn, insup atmosfären och ät en god mallorkinsk lunch på någon av byns gamla källarrestauranger.

spanien_mallorca_sineau_marknad_broderier_111

Charmiga Pollença

Kallas ofta för en av öns vackraste städer. Söndagar livas gator och torg upp av marknader och ett härligt folkliv. Har du spänstiga ben och tar du dig uppför de 365 trappstegen till kyrkan Puig de Maria belönas du av en fantastiskt vacker utsikt.

Trivsamma Puerto de Pollença

Det som en gång var en liten fiskeby som tog emot brittiskt turism har med åren vuxit till ett större välfungerande samhälle med såväl strandpromenad som en fin marina. Dessutom finns det ett stort antal riktigt bra restauranger.

Mallorca ger mersmak

Resa hit: Alla de stora charterföretagen har resor under sommarhalvåret till Mallorca. SAS liksom lågprisflygbolag som Ryanair och Norwegian flyger direkt från Skavsta respektive Arlanda. Normalpris reguljärflyg, cirka 3 500 kronor tur och retur från Stockholm, men det går att fynda resor avsevärt billigare.
Bästa tiden: Mars till oktober, högsäsong juni till augusti.
Restid: Cirka 3 timmar och 40 minuter från Arlanda.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska, men även engelska och tyska fungerar utmärkt.
Valuta: Euro. Bankerna är öppna mån- dag till fredag kl 8.30­–14. Kontokort fungerar i de flesta affärer och restauranger. Uttagsautomater finns över hela ön.
Prisnivå: Att gå ut och äta och dricka på restaurang är billigare än i Sverige, det är också rumspriser, spanska klädmärken, skor och livsmedel bland mycket annat..
Bra att veta: Vanliga affärstider är kl 09 och 21, somliga stänger för siesta mellan kl 14 och 19. Stängt söndagar. Spanjorer äter på andra tider än vi i Sverige, vill du ha sällskap på restaurangen bör du inte komma tidigare än 20.00.
Använd ditt sunda förnuft, undvik skumma tomma gator när mörkret faller och lämna aldrig fönster eller terrassdörrar öppna. Lås rummet och förvara värdesaker i låst resväska alternativt i kassafack. Ficktjuvar är ett globalt problem, var extra varsam där det är trängsel.