Filtrera +

Mallorca, 10 upplevelser

Härliga bad, sköna naturupplevelser och roliga marknader – Mallorcas är en behändig ön vilket gör att avståndet aldrig är ett hinder om du vill fylla på upplevelsekontot.

PITTORESKA DEIÀ

Spanien_Mallorca_Deia_Window-shades_2

Terrassodlingar, knotiga olivträd och Öns kanske mest kända by har en bedårande utsikt över terrassodlingar, knotiga olivträd och Tramuntanas grönklädda berg. Den allra vackraste utsikten får man från kyrkan och den lilla kyrkogården som tronar högst upp i byn. Deis har under åren lockat många kända personer, en av dessa är den brittiske författaren Robert Graves som ligger begravd på kyrkogården. Vill du veta mer om bylivet och 40-talets oliv- och mandelodlingar kan du läsa Robert Graves son  William Graves bok Wild Olives.
Köp boken >>>

APELSINFROSSA

Spanien_Mallorca_Soller_Eco Vinyassa

Staden Sóller, vid foten av Mallorcas högsta berg Puig Major, är känd för sina terrasserade apelsinodlingarna  med apelsiner som anses vara de godaste, sötaste och saftigaste. I mitten på 1800-talet var apelsinodlingarna en stor inkomstkälla, idag är de färre och apelsiner odlas mestadels för privat bruk. Men på den ekologiska citrusfarmen Ecovinyassa kan man för en prisvärd summa lära sig om olika apelsin- och citroner under en rundvandring som avslutas med gudomligt god färskpressad apelsinjuice. Här kan man också köpa med sig nyskördade apelsiner.
Ta mig till Ecovinyassa>>>

BÅTUTFLYKTER

Segelbåtar, katamaraner, motorbåtar eller kanske en lyxig yacht – ön har ett stort utbud båtar man kan hyra för en dag eller fler, med eller utan skeppare. Under sommarmånaderna är efterfrågan på båtar stor varför man bör vara ute i god tid, under vår och höst brukar det finna gott om båtar att hyra. Vill man segla eller köra själv behöver man visa behörig licens. Har man inte råd att hyra en egen båt så kan man följa med på någon av katamaranerna som ligger intill Paseo Maritimo.
Vill du veta mer kan du botanisera bland ett stort utbud båt-uthyrare på Internet.

SALUHALLAR

Spanien_Mallorca_Palma_San-Juan-Gastronomic-Market.

Djuplila kronärtskockor, inlagda oliver och glänsande skinkor ­­–och inte minst serveringar där man äta och dricka gott. Besök någon av Palmas tre saluhallar Mercat de Olivar, Mercat de Santa Catalina och Mercat gastronomi de San Juan. Njut av allt som skördas på ön, köp med dig matsouvenirer, ta del av den sköna atmosfären och avsluta med ett glas vin och några tapas.
Ta mig till
>>>Mercat de Olivar
>>> Mercat de Santa Catalina
>>> Mercat de San Juan

MARKNADER

Spanien_Mallorca_Esporles_Marknad_

För många mallorkiner är veckans höjdpunkt ett besök på någon av öns söndagsmarknader, den följs ofta av en klassisk långlunch tillsammans med nära och kära. En av de populäraste söndagsmarknaderna ligger i förorten Santa Maria de Cami, cirka en mil nordost om Palma. Ett slags bondens marknad med frukter, grönsaker, sylt, saft, bröd och närproducerad mat – men också växter, kläder, skor och diverse krimskrams. Åk dit på förmiddagen, drick en kaffe och njut av folklivet. Ät sedan en klassisk långlunch på någon av ortens alla krogar.

BADA

Mallorcas kuster har allt från kilometerlånga barnvänliga sandstränder till små ensliga vikar och klippbad. Söker du stora breda och långgrunda sandstränder hittar du dessa i den populära Alcudiabukten på nordistspetsen, men också i Palmabukten och längs med nationalparken Es Trenc väster om Cap de ses Salines på öns södra spets. Är det mer ödsliga klippbad och små sandstränder du längtar efter tar du dig till kusten som gränsar mot ett marinreservat norr om den charmiga badorten Cala Ratjada. Där är vågorna högre och stränderna vildare. Längs med östkusten finns det gott om charmiga semesterbyar med familje- och barnvänliga små sandvikar, så kallade calas.
Öns vackra västkust domineras av den mäktiga bergskedjan Tramuntana som rymmer mer eller mindre hemliga vikar med sten- och sandstränder nedanför pittoreska bergsbyar och små charmiga städer som Deià, Valldemossa och Banyalbufar.

VANDRA

Spanien_Mallorca_Deia_Vandring_3Öns vandringsleder är så många att man skulle kunna vandra ett helt år och ändå välja olika leder varje dag. Lägg sedan till ett behagligt klimat som gör det möjligt att vandra året runt så förstår man varför ön lockar så många vandringsturister. En av vandringsguiden Åsa Johannesson Alomar, som har bott på ön i 25 år, favoritleder börjar vid vattenreservoaren Cuber ovanför Sóller och går till toppen av berget Puig de L’Ofre. En vandringen som tar cirka fyra timmar.

CYKLA
Spanien_Mallorca_Cykling_2

Mallorca är ett av Europas främsta pilgrimsmål för seriösa cyklister, men också för folk som bara vill njuta av att cykla på vackra landsortsvägar utan alltför många backar. Söker man utmaningarna tar man sig an serpentinvägarna i bergskedjan Tramuntana, de mindre ansträngande cykelvägarna finner man i landsbygden runt staden Sineau. Där är landskapet en pastoral idyll med betande får, vinodlingar och böljande kullar.

 

RIDA

Välbesökta travtävlingar, dressyruppvisningar och andra hästäventyr kan få den mest erfarna ryttaren att bli euforisk. Men Mallorca erbjuder också ridlektioner och ridläger för nybörjare i alla slags åldrar. Söder om Alcudia ligger Rancho Grande, en stor och barnvänlig hästfarm med olika aktiviteter och turridning. Det utgår olika turer under sommarmånaderna, den sista rekommenderas då det är svalare i luften och det är färre deltagare.
Ta mig till Rancho Grande>>>

 

Spanien_Mallorca_Ridning _2

 

 

YOGA

Kombinera semestern med att göra något aktivt och få in yogarutinerna. På ön finns många yogastudios, en är Earth Yoga i Palmas Santa Catalina-kvarter. Den drivs  av svenska Sandra Wijkman Donovan, Du kan också ta yogapass på Palma Sport & Tennis Club, en modern fräsch anläggning där man även har servering, tennisbanor och pool.
Ta mig till Earth yoga>>>
Ta mig till Palma Sport & Tennis Club>>>

Mallorca

Mallorca

Resa hit: Alla de stora charterföretagen har resor under sommarhalvåret till Mallorca. SAS liksom lågprisflygbolag som Ryanair och Norwegian flyger direkt från Skavsta respektive Arlanda. Normalpris reguljärflyg, cirka 3 500 kronor tur och retur från Stockholm, men det går att fynda resor avsevärt billigare.
Bästa tiden: Mars till oktober, högsäsong juni till augusti.
Restid: Cirka 3 timmar och 40 minuter från Arlanda.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska, men även engelska och tyska fungerar utmärkt.
Valuta: Euro. Bankerna är öppna mån- dag till fredag kl 8.30­–14. Kontokort fungerar i de flesta affärer och restauranger. Uttagsautomater finns över hela ön.
Prisnivå: Att gå ut och äta och dricka på restaurang är billigare än i Sverige, det är också rumspriser, spanska klädmärken, skor och livsmedel bland mycket annat..
Bra att veta: Vanliga affärstider är kl 09 och 21, somliga stänger för siesta mellan kl 14 och 19. Stängt söndagar. Spanjorer äter på andra tider än vi i Sverige, vill du ha sällskap på restaurangen bör du inte komma tidigare än 20.00.
Använd ditt sunda förnuft, undvik skumma tomma gator när mörkret faller och lämna aldrig fönster eller terrassdörrar öppna. Lås rummet och förvara värdesaker i låst resväska alternativt i kassafack. Ficktjuvar är ett globalt problem, var extra varsam där det är trängsel.