Filtrera +

Mallorca, guide till våra favoriter

Mallorcas litenhet är också hennes storhet, det är den som gör det så lätt att ta del av öns alla sidor. Och det finns alltid något nytt att upptäcka, en liten havsvik, en by eller en skön krog på landsbygden.

Mallorcas semestermeny har en variationsrikedom som toppar de flesta Medelhavsöar. Trots att hon är en av våra mest populära semesteröar är hennes genuina kultur ständigt närvarande, dessutom har hon en behändig storlek vilket gör henne lätt att utforska med hyrbil eller bussTa dig till slingrande västkustvägar och stanna till i de mytomspunna byarna Valldemossa och Deia, jag lovar – de sköna vyerna förtas inte av mängden turister! När du sett dig mätt fortsätter du mot apelsinstaden Soller, som är Mallorca för finsmakare, vidare förbi de pittoreska byarna Fornalutx, Biniaraix och Lluch. Besöker du också Palma, öns lilla internationella storstad, har du fått en vistelse som omfattat allt från härliga stränder till god mat, shopping och underbara naturupplevelser.

Trots de senaste årens ekonomiska kris utstrålar Mallorca ett välstånd, något som inte minst märks i Palmas välbärgade förorter: Det är där stadsborna tankar lantlig ro när de inte pendlar in till jobbet i Palma.
Vart du än färdas på ön möter du cyklister i alla åldrar, ibland i stora grupper, ibland ensamma. Men så har också Mallorca fullt av fina cykelleder, framför allt i Tramuntanas kullar och dalar. Ett grågrön fläckigt bergssystem med flikiga bergsryggar och dramatiska klippor som störtar ner i havet på öns västkust. Det är vid kusterna som de flesta av Mallorcas hotell ligger, resten av ön är lantlig med en genuin atmosfär och lång innehållsrik historia.
Men stressa inte runt i jakten på upplevelser, risken är att du missar det riktiga Mallorca: Fruktiga citrusdofter i Sóllerdalen, vindarnas sus i Tramuntanas tallar, marknadernas skördeglädje, den aptitretande doften av korven sobrasada och en solvarm hud mot den kalla vattenytan. För det är ju alla dessa sköna semesterminnen som ger oss den rätta semesterkänslan. Det är då Mallorca är som allra bäst!

spanien_mallorca_soller_

 

Resa hit: Alla de stora charterföretagen har resor under sommarhalvåret till Mallorca. SAS liksom lågprisflygbolag som Ryanair och Norwegian flyger direkt från Skavsta respektive Arlanda. Normalpris reguljärflyg, cirka 3 500 kronor tur och retur från Stockholm, men det går att fynda resor avsevärt billigare.
Bästa tiden: Mars till oktober, högsäsong juni till augusti.
Restid: Cirka 3 timmar och 40 minuter från Arlanda.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska, men även engelska och tyska fungerar utmärkt.
Valuta: Euro. Bankerna är öppna mån- dag till fredag kl 8.30­–14. Kontokort fungerar i de flesta affärer och restauranger. Uttagsautomater finns över hela ön.
Prisnivå: Att gå ut och äta och dricka på restaurang är billigare än i Sverige, det är också rumspriser, spanska klädmärken, skor och livsmedel bland mycket annat..
Bra att veta: Vanliga affärstider är kl 09 och 21, somliga stänger för siesta mellan kl 14 och 19. Stängt söndagar. Spanjorer äter på andra tider än vi i Sverige, vill du ha sällskap på restaurangen bör du inte komma tidigare än 20.00.
Använd ditt sunda förnuft, undvik skumma tomma gator när mörkret faller och lämna aldrig fönster eller terrassdörrar öppna. Lås rummet och förvara värdesaker i låst resväska alternativt i kassafack. Ficktjuvar är ett globalt problem, var extra varsam där det är trängsel.