Filtrera +

Mallorca ger mersmak

Öns semestermeny har en variationsrikedom som toppar de flesta Medelhavsöar. Trots att hon är en av våra mest populära semesteröar är hennes genuina kultur ständigt närvarande.

Pittoreska vyer över böljande fält, kor som råmar och galande tuppar är kanske inte det första man tänker på när Mallorca kommer på tal. Men en semester på ön innebär inte bara en plats i solen och fullsatta stränder, hon har också ett sagolikt utbud av vackra små byar, mysiga krogar, perfekta vandringsleder och härliga stränder.

Kusterna täcker alla strandbehov, allt från kilometerlånga sandstränder till små ensliga vikar och klippbad.

Västkusten är kantad av mäktiga bergsformationer där slingrande serpentinvägar leder ner till hemliga badvikar. I norr är kustens stränder och vågor vildare, framför allt i marinreservatet norr om den charmiga badorten Cala Ratjada medan öns östkust är flackare med badstränder och idylliska byar som fylls av semestrande öbor under sommarmånaderna. Där är atmosfären inte helt olik den man finner på svenska sommarorter: Puttrande motorbåtar, skrattande fiskmåsar, lekande barn och en strid ström av badgäster på väg till och från stranden.

Barer, caféer och krogar är öbornas vardagsrum. Hög ljudnivå med lysrörsbelysning hör till och det spelar ingen roll vilken ålder eller social klass man har. Med rötterna i bondesamhället är rätterna robusta och välsmakande med råvaror från det som skördas på ön och från havet. En historisk tillbakablick visar att det var fenicier, romare, morer, araber och judar som fick ön att blomstra.

De planterade de första vinrankorna, anlade olivlundar och förde med sig aprikoser, kanel, russin, mandel, pinjenötter och kapris – ingredienser som sätter smak på öns kök.
Det har alltid vilat en romantisk aura över Mallorca. Under århundraden har hon besökts av författare, musiker, kungligheter, skådespelare och andra framstående män och kvinnor.

Vill du insupa samma vyer som inspirerade Chopin och George Sand? Ta dig då till charmiga staden Valldemosa där paret övervintrade den kalla vintern1838. Inte långt därifrån ligger Deyá där den brittiske författaren och poeten Robert Graves ligger begravd. Från den lilla kyrkogården får du den charmigaste vyn över dalens knotiga olivträd och byns solblekta takpannor.

Robert Graves son William Graves beskriver i boken Wild Olives hur livet i byn har förändrats. Från 40-talets oliv- och mandelodlingar via konstnärskolonier och hippiekultur till dagens Deyá där restauranger och lyxhotellet La Residenta under åren lockat världsstjärnor som Madonna, Bruce Willies, Bruce Springsteen och Antonio Banderas.

Lyxhotellet La Residencia lockar stjärnor som Madonna, Bruce Willies, Bruce Springsteen och Antonio Banderas.

Även om den spanska krisen också drabbat Mallorca, är det en sanning med modifikation. Ultralyxiga hotellkedjan Jumheira finns sedan en tid i Puerto de Sóller, poshiga Nikki Beach har uppdaterat nivån i bedagade charterorten Magaluf och i Palma har alltfler trendiga hotell, krogar och barer slagit upp sina dörrar under senaste året.

 

Om all denna lyx har kommit för att stanna står oklart. En sak är i varje fall säker, under våren öppnar många nya spännande etablissemang varav flera med svenska anknytningar: Mulberry, designhotellet Cort, lyxiga lägenhetshotellet Palma Suites och nya bar- och krogkonceptet på Calle del Mar där det vackra folket kan njuta av ostron, champagne och de ljumma Medelhavsnätterna.

Spain_Mallorca_Hotel-Melia-de-Mar_2

Hotell Gran Melia de Mar

Spanien_Mallorca_Buscando el Norte_

Resturang Buscando el Norte i centrala Palma

Alltfler unga kreativa kockar flyttar hem från fastlandet och öppnar Cocina de autor, restauranger på landet, och i Palma ses alltfler crème de la crème gäster.
– Vanliga turister stannar kvar på All Inclusive-hotellen och vi ser istället fler kräsna besökare i Palma. De går kanske inte lika ofta ut, men när de gör det tummar de inte på kvaliteten, säger Miquel Appelqvist som i 20 år drivit La Paloma, en av stadens populärastes krogar.

Vi rekommenderar

Äta och dricka
På ön är spontana möten och middagar viktigare än en fulltecknad kalender. Vill du inte sitta ensam på krogen bör du anpassa måltiderna till de spanska, vilket innebär lunch vid två och middag runt nio.

Bo
Variationen på boendet är enormt och till priset av ett svenskt medelklasshotell kan du checka in på ett av öns fina lanthotell. Glöm inte att det ofta lönar sig att förhandla priset.