Filtrera +

Borneo – djungel, regnskog och paradisstränder

Åk till Borneo om du vill ha exotiska upplevelser, överraskningar, utmaningar och däremellan lata dagar på korallstränder med sammetslena bad i turkosblått vatten. Har du dessutom ögon känsliga för grönt blir resan en färd i en himmelsk lustgård.

Hettan är inte längre lika intensiv, solen står lägre och vi är flera som söker oss ut ur palmernas och parasollernas skugga ner till vattnet för ett svalkande kvällsdopp. Efter sju dagars äventyr i djungeln har jag och Binge valt att njuta av ett fridsamt sol- och badliv några dagar innan det är dags för oss att ta flyget hem till Sverige igen. Vattnet är sammetslent, 29 grader varmt och fullt av färgglada fiskar i olika storlekar. En del simmar i par, andra i stim och somliga ensamma. Nyss såg jag blåprickiga havsaborrar och en mängd andra fiskar jag inte kan namnet på.

På Borneo är äventyret aldrig är långt borta, inte ens här på Bunga Rayas vackra strand som besöks av skäggsvin och krabbmakaker när skymningen kommer. Men så är också ön Gaya Island utanför staden Kota Kinabalu ett slags Borneo i miniatyr med regnskog, paradisstränder och ett livligt djurliv.

I havet utanför västkustens Kota Kinabalu, allmänt kallad KK, ligger Nationalparken Tunku Abdul Rahman Park som består av flera fina bad- och snorkelöar med vita sandstrandsvikar och kristallklart turkost vatten.

En detalj som gör det så lätt att resa här är att i princip alla talar engelska, men så är också språket obligatoriskt i den malaysiska skolan där även mycket av undervisningen sker på engelska.
Delstaterna Sabah och Sarawak på Borneo kom att tillhöra Malaysia sex år efter självständigheten från britterna 1957. Sedan dess har det malaysiska Borneo genomgått en snabb utveckling. Man satsar alltmer på en hållbar turism där man vet vikten av att bevara djungelns och havets artrikedom. Om Borneos skatter försvinner kan det gå riktigt illa, det är därför man månar om sina naturreservat där man föder upp orangutanger, bevarar näsapor, skyddar havssköldpaddor, odlar koraller och värnar om den fantastiska floran och faunan som bland annat innehåller 6 000 arter som inte växer någon annanstans i världen. Djungelns lobbyistkår består inte bara av miljöforskare, där ingår också alla naturintresserade turister som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Gaya Island är den marina nationalparkens största ö och det är här en förmögen affärsman från Kota Kinabalu uppfyllt sin dröm om en reträttplats som också är snäll mot Moder Jord. Ett ekologiskt marint forskningcenter, fiskfarm, sköldpaddsuppfödning, korallplantage, vattenrening – listan på ekovänliga aktiviteter imponerar. Det gör också de vackra resorterna som ser helt olika ut.

Bunga Rayas bungalows är byggda på en djungelslänt där man bevarat växtligheten och ett mangroveträsk, det är där många marina arter börjar sitt liv. En bländande vit korallstrand intill glasklart vatten fulländar paradisbilden. Gayana Eco Resort ser mer ut som en lyxigare variant av en traditionell Water village med pålhus med basttak och egna badbryggor. Ju finare hotell desto mer miljömedvetet är en regel här på Borneo, fast ”fint” inte är lika med ”pråligt”, det är snarare smakfullt och sparsmakat i miljövänliga material som får naturintresserade människor från hela världen att checka in.

 

På Gayana Eco Resort återplanterar man avbrutna koraller som sätts fast i krukor som fylls på med cement, krukorna sätts sedan ut på havsbotten där de växer till sig och bildar nya koraller som så småningom blir till ett nytt rev. Ett annat imponerande projekt är att man lyckats föda upp utrotningshotade jättemusselsorter, giant clams. De är enormt vackra skapelser med en magnifik färgstark mönsterprakt som påminner om de allra elegantaste flamenco-volanger.

Trots att ön Gaya är ungefär hälften så stor som Lidingö utanför Stockholm tar det sju timmar att vandra mellan resorterna, en vandringstur genom den kuperade djungel är ett slags Borneo i miniatyr med näsapor, makaker, monitor lizzards, skäggsvin, ormar och en hel del tropiska fåglar som vithövdad ön och vackra horn bills.

Har man en gång besökt Borneos djungler längtar man alltid tillbaka. Att uppleva det äkta paradiset, en urgammal regnskog med orangutanger, näsapor, dvärgelefanter, krokodiler och en mängd andra djur, är det mest makalösa man förmodligen kan vara med om.

Läs mer>>>

Djungelns lobbyistkår består inte bara av miljöforskare, där ingår också alla naturintresserade turister som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna

Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Så tar du dig hit: Jambo Tours är en av de största paket-researrangörerna med mångårig erfarenhet vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

 

 

Annons