Filtrera +

Malaysia – spännande land med många smaker

Välkryddade ris- och nudelrätter, grillade skaldjur och tropiska frukter som mangosteen, rambutan och jackfruit. Malaysisk kokkonst är en gastronomisk resa genom hela Asiens kök.

En titt i landets historiska backspegel visar år av portugisisk och brittisk kolonisation, en handel över haven och en fascinerande blandning av olika folkslag: Malayer som gifter sig med kineser, malayer med indier, indier med indier, kineser med kineser och malayer som gifter sig med malayer. Alla dessa etniskt blandade familjer har gett det Malaysiska köket en oändlig variation av ingredienser och matlagningssätt.

Kryddningen är alltid spännande, mycket smakrik och ofta stark. Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Det gör även örter, grönsaker och växter med exotiska namn som sago, calamansi och tumeric. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i margarin och kokas i kokosmjölk.

Hör du någon klaga på maten har de med alla sannolikhet ätit av typiska turistbufféer som serveras på hotellen. De kan ibland vara riktigt usla och har inget som helst släktskap med Malaysias kök.
Vågar du prova på maten som serveras vid de spartanska gatuköken får du en kulinarisk belöning, den är både välsmakande och fräsch.

På stående fot kan man äta välkryddade risrätter inslagna i gröna bladpaket eller så slår man sig ner på en plaststol och slevar i sig currydoftande indisk mat på ett bananblad. Missa inte heller de kinesiska skaldjursrestaurangerna. Chilikrabba, butterprawns, ångad fisk med stark sås, friterad bläckfisk – den fantastiskt goda maten gör att man har överseende med den bullriga miljön och plastinredningen.
De klassiska lyxkrogarna och moderna trendkrogar med innovativa menyer hittar du oftare i storstäderna, framför allt i Kuala Lumpur där du kan äta hela världens kök.

Precis som i grannländerna äter man mycket ris, men i Malaysia serveras flera olika variationer: Japanskt korta risgryn, doftande thailändskt, indiskt basmati och lokala rissorter. Nudlar är en annan stapelvara som serveras i flera olika former och färger där risnudlar är vanligast.

Malaysia_Kuala-Lumpor_Street-food_22

Den malaysiska husmanskosten skiljer sig regionvis från norr till söder. I norr lagar man mat med thailändska influenser och i landets södra delar lagar man Nyonya mat som är en blandning av det Malaysiska och Singaporianska köket.

Nyonyakulturen skapades i Malacka på 1400-talet när kinesiska köpmän gifte sig med lokala malaysiska kvinnor. Maten har kinesiska ingredienser och sydostasiatiska kryddor som kokosmjölk, citrongräs, nejlika, chili och sambal. Landets kinesmat har visserligen sitt ursprung i Kina men under åren har den tagit till sig ingredienser och tillagningssätt av andra malaysiska kulturer. Till exempel har man oftast ett kycklingalternativ intill rätter som vanligtvis lagas med fläsk för att tillfredsställa landets muslimer.

I det muslimska Malaysia äter man inte fläskkött, inte heller dricker man alkohol. Men landet är tolerant så man kan hitta såväl fläskkött som alkohol på restauranger, med vissa regionala undantag. I nordöst mot den thailändska gränsen är landet mer konservativt muslimskt med sedlighetspoliser som gör alkoholrazzior. Trots det finns det alltid vin och öl att tillgå på krogar som drivs av ickemuslimer.

Malaysia_Melaka_Nyonya-dress_

Trots att malayerna älskar sötsaker är deras desserter inte speciellt söta. Men de är överraskande goda och kan ha ett innehåll av söta röda bönor, majskorn, havstångsgelé och kondenserad mjölk. Eller så avslutar man måltiden med de inhemska frukterna: mangosteen, rambutan, ananas, mango, carambole, vattenmelon, bananer och … durian.

En mycket speciell frukt med en smak – och doft – malayerna kan vara helt galna i. Om de inte avskyr den. Den krämiga konsistensen och den fermenterade smaken och doften lämnar ingen oberörd. Det gör inte heller den Malaysiska maten som är en färg- och kryddstark kompott av det asiatiska köket.

Malaysia resfakta

MALAYSIA RESFAKTA

Invånare: 27.3 miljoner (54,9 % malajer, 24,5 % kineser och 7,4 % indier, 11,9 % ursprungsfolk och övriga 1,3 %.)
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i övrigt talas olika kinesiska dialekter och tamil.
Religion: Trots att bara omkring hälften av befolkningen är muslimer är islam statsreligion. Kineserna är huvudsakligen buddhister, taoister, konfucianer eller kristna. Indierna är till övervägande del hinduer eller kristna.
Tänk på att: Respektera lokala seder och bruk. Bada inte toppless och uppträd värdigt, det gäller framför allt på den konservativt muslimska östkusten. Ska du fotografera människor uppskattas det om du först frågar.
Klimat: Landet ligger strax norr om ekvatorn och har en jämn, varm temperatur med hög luftfuktighet året om. Östkusten har tropiskt regnskogsklimat av monsuntyp, där är vädret som bäst mellan maj till september. Västkusten är torrare och har ingen nämnbar monsun. Borneo har regnskogsklimat med regnskurar året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix).
Så tar du dig hit:  Flyg från Stockholm till Kuala Lumpur kräver mellanlandning. Beroende avresedatum och tillgång kan priserna variera från 4 500 kronor och uppåt. Jambo Tours har paketresor till Kuala Lumpur och övärlden. Malai Adventures och Discovery overland är två pålitliga resebyråer i Malaysia som kan hjälpa till med allt från hotellbokning till utfärder.
Flygtid: Direktflyg Stockholm Kuala Lumpur ca 15 timmar med ett stopp..
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Det finns också bankomater i storstäderna. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera längs med östkustens öar.

Borneo, ett av världens sista paradis

BORNEO – världens tredje största ö är ett utomordentligt val om man söker exotiska upplevelser, överraskningar, utmaningar och däremellan lata dagar på korallstränder med svalkande bad i kristallklart vatten.

Läs mer>>>