Filtrera +

Malaysia – en färgstark cocktail

Malaysia har tropisk regnskog, exotiska djur, palmklädda vita sandstränder och ett glittrande hav – landet är det perfekta alternativet om man vill söka sig bort från de stora turistströmmarna. Dessutom har hon rankats som ett av de billigaste resmålen i världen.

Att Malaysia kallas för Asia light är lätt att förstå. I princip alla talar engelska, infrastrukturen är modern och landet känns rent, prydligt och säkert att resa i. Samtidigt är Malaysia tillräckligt exotiskt för att göra resan spännande och intressant. Tropisk regnskog, mystiska djungler, otillgängliga berg, paradisöar och en kust kantad av fantastiska stränder med skuggande kokospalmer och bad i kristallklart vatten. För att inte tala om alla exotiska djur i luften, på marken och i vattnet.

På två tredjedelar av Sveriges yta bor tre gånger så många invånare i etniskt blandade familjer som gör landet multikulturellt intressant med ett kök som har en oändlig variation av ingredienser och matlagningssätt. Kryddningen är alltid spännande, mycket smakrik och ofta stark.
Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i margarin och kokas i kokosmjölk.

Malaysia_Kulau-Lumpor_Local-Family_

En mor med tre döttrar i Kuala Lumpor på shoppingtur.

Malaysia är ett ungt land som efter självständigheten från britterna 1957 har gått från ett fattigt u-land till att bli en medelinkomststat med en ökad välfärd där huvudstaden Kuala Lumpur är en av Sydostasiens viktigaste städer. En titt i den historiska backspegeln visar år av portugisisk och brittisk kolonisation och en handel över haven som gett en fascinerande blandning av olika folkslag: Malayer som gifter sig med kineser, malayer med indier, indier med indier, kineser med kineser och malayer som gifter sig med malayer.

Malaysia_Melaka_Street vendor_

Nudelkock på Jonker street i staden Malacka.

På två tredjedelar av Sveriges yta bor tre gånger så många invånare i etniskt blandade familjer som gör landet multikulturellt intressant med ett kök som har en oändlig variation av ingredienser och matlagningssätt. Kryddningen är alltid spännande, mycket smakrik och ofta stark. Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i margarin och kokas i kokosmjölk.

Vågar du söka dig utanför hotellrestaurangerna får du en kulinarisk belöning vid de spartanska gatuköken som serverar mat som är både välsmakande och fräsch. På stående fot kan man äta välkryddade risrätter inslagna i gröna bladpaket eller så slår man sig ner på en plaststol och slevar i sig currydoftande indisk mat på ett bananblad.

De klassiska lyxkrogarna och moderna trendkrogar med innovativa menyer hittar du oftare i storstäderna, framför allt i Kuala Lumpur där du kan äta hela världens kök och där alltfler vinbarer öppnar upp. Trots att huvudreligionen är Islam är landet inte torrlagt på alkohol, man är överseende och låter andra trosuppfattningar ha kvar sina seder och bruk.
Krogar som drivs av ickemuslimer har ett varierat utbud av viner, öl och spritsorter, men du slipper gogobarer, sexhandel och fylleturism.

Malaysia_Kuala-Lumpor_Langsat-frukt_

Efterrätt med Langsat frukt och Mango.

De mest kända resmålen, utöver Sabah och Sarawak på Borneo, är Penang och Georgetown samt Langkawi’s övärld på västkusten liksom sydostkustens Tioman Island. Hotell  i olika prisklasser, ett intensivt nöjesutbud och stränder för alla slags behov lockar solturister från Europa.
Mer outforskat är nordöstra provinsen Terengganus milslånga sandstränder och sydkinesiska sjöns marina nationalparker.

Trots att man är något mindre engelskspråkig än i övriga landet är det inga problem att göra sig förstådd.
Dessutom är människorna genuint vänliga och hjälpsamma.
Precis som i övriga landet kan man prova på att bo några dagar hos en familj och få en inblick i den malaysiska vardagen. En slags asiatisk lantbruksturism där boende och alla måltider kostar mindre än ett par hundra norska kronor per dygn.

Resfakta:

Resfakta:
Invånare: 
27.3 miljoner (54,9 % malajer, 24,5 % kineser och 7,4 % indier, 11,9 % ursprungsfolk och övriga 1,3 %.)
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysiska och engelska är officiella språk, i övrigt talas olika kinesiska dialekter och tamil.
Religion: Trots att bara omkring hälften av befolkningen är muslimer är islam statsreligion. Kineserna är huvudsakligen buddhister, taoister, konfucianer eller kristna. Indierna är till övervägande del hinduer eller kristna.
Tänk på att: Respektera lokala seder och bruk. Bada inte toppless och uppträd värdigt, det gäller framför allt på den konservativt muslimska östkusten.
Klimat: Landet ligger strax norr om ekvatorn och har en jämn, varm temperatur med hög luftfuktighet året om. Östkusten har tropiskt regnskogsklimat av monsuntyp, där är vädret som bäst mellan maj till september. Västkusten är torrare och har ingen nämnbar monsun. Borneo har regnskogsklimat med regnskurar året om.