Filtrera +

Madrid – en spännande weekendstad

Trots att Madrid är den latinska världens huvudstad är hon ett relativt okänt resmål. Kanske är det därför hennes urspanska karaktär inte spätts ut av internationella butikskedjor, amerikanska snabbmatskedjor och horder av turister.

Madrid är inte bara den latinska världens huvudstad, hon är också en av världens konsthuvudstäder. Trots det är hon ett överraskande okänt resmål utanför den latinska världen – kanske är det därför hennes urspanska karaktär inte spätts ut av internationella butikskedjor, amerikanska snabbmatskedjor och horder av turister.
Madrid är inte inställsamt vacker, dessutom har hon ett virrvarr av gator och kvarter som gör att man lätt blir bortkollrad. Men bortom den röriga ytan finns stillsamma torg, vackra medeltida kvarter, kulinariska krogar, patinerade barer och ett avslappnat förhållningssätt till livet. Gatorna är stadsbornas vardagsrum, därför upptäcker man henne bäst gåendes.

Madrids officiella mittpunkt är Puerta del Sol, därifrån utgår stadens alla gatunummer. Platsen var ursprungligen en av portarna i stadsmuren och det är i en cirkel runt henne som Madrids intressantaste stadsdelar formerar sig. Stadsdelar som mer liknar ett antal byar med en härlig blandning subkulturer.
Chueca-kvarteren norr om Puerta del Sol var förr en skum stadsdel med knarkare, kriminella och prostituerade. Idag är hon ett populärt gaytillhåll och en av stadens hippaste kvarter som till viss del kan jämföras med Stockholms Södermalm. Trendigt inredda designrestauranger ligger vägg i vägg med sunkiga hak och bastuklubbar.

Det pånyttfödda livet i Chueca har spritt sig österut till de förr så trista och sömniga gatorna i Las Salesas och Justicia-kvarteren. Idag påminner de mer om Paris mysiga Maraiskvarter med små boutiquer och kvarterskrogar. Salesas har också Madrids populäraste bröllopskyrka, Santa Barbára och stadens enda Haute Couture vintage-butik med Balenciaga, Chanel och Hermes bland många andra kända märken.
Ännu längre österut, på andra sidan Paseo de Recoletto, tar fashionabla stadsdelen Salamanca vid med gator fyllda av elegant klädda människor, pompösa bostadshus och märkesbutiker som betalar stadens dyraste hyror. Stilrena restauranger drivs av kändiskockar som David Muñoz, men där finns också sköna kvarterskrogar som inte bara besöks av gäster som är bortskämda med champagne.

Ta seden dit du kommer och bege dig som alla andra Madridbor till Retiro-parken under helgen. Stadens gröna sköna lunga söder om Salamanca har ett underhållande folkliv med barn, hundar, joggare och picknick-ätande familjer som njuter av kasperteater, roddturer, serveringar, utställningar och en stunds samvaro. Ta en tur förbi den doftande rosenparken och titta in i det oerhört vackra Palacio de Cristal från 1887 där det hålls gratis utställningar i Museet Reina Sofias regi.

”Ett populärt nöje
under heta sommarkvällar är
hotellens svalkande
takterrasser med en magnifik
utsikt över stadens takåsar.”

Madrids stora turistmagnet, den gyllene konsttriangeln med skattkammare som Prado, Thyssen Bornemisza och Reina Sofia hittar du väster om parken intill Paseo del Prado. Du behöver inte vara speciellt konstintresserad för att beröras av Velazques och Goyas mästerverk eller Picassos Guernica. Dessutom kan man shoppa roliga souvenirer i museibutikerna och äta gott på Reina Sofias spektakulära krog som drivs av guide Michelin-belönade kocken Sergi Arola. I samma kvarter som konstmuseerna ligger arkitekten Eiffels vackra tågstation Atocha som också är ett enormt växthus med tropiska plantor och en vacker vänthall. Har du tid över tar det en timme med tåget till den gamla staden Toledo där man äter fantastiskt gott på stadens krogar utan att tömma plånboken.

Väster om stationen ligger mångkulturella arbetarstadsdelen Lavapies där indiska, kinesiska, marockanska och afrikanska matbutiker är pikanta inslag bland alla tapaskrogar och gatuserveringar. I Lavapies bor också många inhemska och internationella studenter vilket ger kvarteren en skön atmosfär och otvungen stämning.
Det är i Lavapies som stadens kända lopp- och antikmarknad El Rastro breder ut sig längs Calle de Ribera söndagsförmiddagar. När den slutar framåt klockan två drar sig alla mot Lavapies och La Latinas barer för några timmars småätande och pratande. Barerna och restaurangerna är en del av Madrids själ och vardagsliv, det är där man umgås, byter erfarenheter och småpratar under tiden golvet fläckas ner av tandpetare, servetter och en och annan olivkärna. En mysig tradition är att många av stadens barer bjuder på en tapita – en liten munsbit – när du beställer något att dricka.
La Latina ligger norr om Lavapies, men kvarteren har en helt annan utformning eftersom det är Madrids äldsta stadsdel. Medeltida gränder med pittoreska hus, stillsamma torg och stämningsfyllda barer med kakeldekorerade väggar och patinerade träinredning är vanligare än modernt stilrena krogar.

spanien_madrid_le-faubourg_second-hand_haute-couture_

I La Latina ligger soliga torget Plaza Santa Ana som har flera bra uteserveringar, några kvarter längre bort hittar du Plaza Major, varje spansk stad har ett liknande torg, som också har ett stort antal uteserveringar, men där är turismen intensivare och priserna högre. På en tvärgata till Plaza Major ligger det som anses vara världens äldsta restaurang: Botin. Krogen är i viss mån en turistfälla, men interiören med grytorna på den vedeldade ugnen är definitivt en sevärdhet.

Trots att Madrid ligger mitt på den iberiska halvön och det är cirka 50 mil till kusterna kallas hon för Spaniens största fisk- och skaldjurshamn. Men så flygs det också dagligen in läckerheter från havet som exponeras på stadens saluhallar och krogar. I närheten av Plaza Major ligger till exempel trendiga Mercado San Miguel där man kan njuta av ostron tillsammans med ett glas cava. Därifrån är det inte långt till de vackra byggnaderna El Palacio de Oriente, Kungliga slottet, El Ayuntamiento, La Opera med flera. Titta är gratis, men turistfällorna många och det mesta är dyrt. En kopp kaffe på Plaza Mayor kostar dubbelt så mycket jämfört med en kopp kaffe på någon av de intilliggande tvärgatornas barer.
Pampiga byggnader och stillsamma torg i all ära! Har du inte tagit del av Madrids obegränsade nöjesliv innan du åker hem lämnar du en del av hennes själ oupptäckt. Det finns en anledning till att Madrid kallas för staden som aldrig sover. Barer, pubar, diskotek och flamencoklubbar – utbudet är enormt. En extremt rolig upplevelse är baren Del Diego där drinkar blandas med en snabbhet som får många bartenders att se ut som om de vore åldrande reumatiker.

spanien_madrid_del-diego-cocktail-bar_mr-diego_

Vill du ha en dos spansk kultur som omfattar det bästa och mesta av Spanien?
Åk till Madrid där det lär finnas över 14 000 barer och krogar som alla fungerar som stadsbornas vardagsrum.

Ta mig till Madrids bästa krogar och barer>>>

 

 

I Palma är shoppingen i världsklass, barerna hippa, hotellen minimalistiska och nattlivet oändligt!

Ta mig till Mallorca bästa krogar>>>

 

Latinska rytmer, egen cigarr- och romtillverkning samt ett lättsamt gatuliv där man umgås oberoende ålder är en stor del av Las Palmas charm. Lägg till chica stadsdelar och en av världens bästa stadsstränder så har du allt som krävs för en skön weekendresa.

Läs mer om nya Gran Canaria>>>