Filtrera +

Las Palmas, guide till våra favoriter

Las Palmas bjuder på en härligt skön kombination av citypuls, fantastiska krogar och en av Europas bästa stränder. Vid första intrycket är hon inte speciellt vacker – men när man har lärt känna henne är det lätt att bli förälskad i hennes livskraftiga charm och latinska atmosfär.

Luften är fortfarande lite sval när de första stadsborna joggar längs med sandstranden Las Canteras, temperaturen är ungefär som en svensk sommarmorgon. Före lunch kommer solen förmodligen att ha värmt upp luften så pass att molnen som fastnat på bergstopparna kan segla vidare. Samma procedur upprepar sig dag, efter dag i ett kretslopp ackompanjerat av Atlantens eviga vågor som sköljer in över revet några hundra meter längre ut. Las Canteras är inte bara en av Europa finaste stränder, hon är också stadens lunga och nav dit alla kommer förr eller senare.

Det var i kvarteren längs med Las Canteras som turismen fick sitt stora genomslag för drygt 40 år sedan. Trots att staden i skuggan av sydkustens massturism under åren har fått utvecklats i lugn och ro lever stämpeln som chartergetto fortfarande kvar hos många. Inget kan vara mer fel, faktum är att man stöter på fler svenskar i Barcelona och på Mallorca än vad man gör på Las Palmas gator. Idag besöks staden av folk som uppskattar den latinska atmosfären och den oslagbara kombinationen av god mat, sol, bad och citypuls.

Las Palmas är vid första intrycket ingen vacker stad, hon saknar till exempel Palma de Mallorcas vackra utbud av palats och spännande riddarhistoria. De palats som finns i Las Palmas hittar man i den gamla stadsdelen Vegueta.

Det var där den spanske majoren Juan Rejón och hans trupper landsteg 1478 för att slutföra erövringen på uppdrag av spanska kungahuset. Det var han som gav staden det ursprungliga namnet Real de Las Palmas efter den stora mängden palmer som då växte på sluttningarna.
I de charmiga Vegueta-kvarteren  kantas stenlagda gränder, smala gator och torg av varsamt renoverade hus i en gotisk, renässans, barock och nyklassicistisk stil. Där ligger också katedralen Santa Ana vars torg omges av historiskt betydelsefulla byggnader som stadshus och biskopsgård, men också några uteserveringar.
En populär aktivitet i kvarteren är torsdagarnas tapas-runda då alla barer serverar en liten tapita, liten smörgås med olika slags pålägg,  tillsammans med öl eller vin för endast 2 €.

Precis som i övriga Spanien är mat och dryck är en stor del av den kanariska kulturen. Barer och krogar är naturliga samlingsplatser, de fungerar som ett slags vardagsrum för stadsborna. Och man äter och dricker utomordentligt gott till en bråkdel av vad liknande restaurangbesök kostar här hemma.

Under de senaste åren har många kanariska kockar flyttat hem efter att ha jobbat för de stora spanska mästarna på fastlandet. En av dessa är  Braum Rodi som trollar fram fantastiska rätter på sin restaurang Majuga på en av parallelgatorna till Triana. Några andra är det unga paret Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureña som driver Que Leche, krogen alla på ön just nu talar om. Deras kökskonster är en utmärkt blandning av kanariska säsongsråvaror med inspiration från Peru, Mexiko och Asien. En stor fördel är att man kan njuta av avsmakningsmenyer från bara 45 €.

Idag besöks Las Palmas av en brokig skara gäster som uppskattar den latinska atmosfären och den oslagbara kombinationen av god mat, sol, bad och citypuls. I staden bor folk med samma slags behov som i andra storstäder. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, shoppar och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …

5 favoritkrogar i Las Palmas

Populär gourmetkrog

Vällagade vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till trendiga restaurangen Que Leche nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.
Ta mig dit>>>


Champagne & cocktail

På taket till huset Monopol, intill Plaza de la Rana nära gågatan Triana, ligger cocktailbaren La azotea de Benito som  har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.
Ta mig dit>>>


Krog med havsparkett

Restaurangen El Embarcadero, som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, lagar en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.
Ta mig dit>>>

 

Restaurang MAjUGA

Restaurang Majuga är en lysande exempel på det nya Gran Canaria. Här äter du välkomponerade rätter tillagat av lokala råvaror som noga väljs ut av kocken Braulio Rodriguez. Vill du få en härlig smaksymfoni, prova en av otroligt prisvärda avsmakningsmenyerna för cirka 55 €. Den trevliga krogen ligger på en av smågatorna som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.
Ta mig dit>>> 


Stadens stora saluhall

Mercado del Puerto, en av stadens saluhallar förvandlas kvällstid till ett populärt häng med massor av små serveringar där man äter och dricker gott.
Ta mig dit>>>

Resfakta
Stad: Las Palmas de Gran Canaria. Spanien.
Resa dit: Reguljärflyg året runt. Alla stora charterbolag har resor under vinterhalvåret, i vinter också weekendresor onsdag till söndag.  Det går att hitta billiga resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong då det annonseras ut sista-minuten-priser.
Bästa tiden: Året runt.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Att äta på restaurang är mycket billigare. En trerättersmiddag inklusive vin, cirka 300 kronor. Avsmakningsmenyer på gourmetkrogar från 500 kronor.
Bo: Variationen är stor, från enkla pensionat till femstjärniga hotell.
Äta: Kanarieöarna har ett mycket gott kök som lagas på säsongens råvaror. Restaurangerna är många och omfattar hela världens kök. Bästa maten får du på krogar som kanarier själva besöker.
Se: De gamla kvarteren i Vequeta samt gatorna väster om affärsgatan Triana där husen är byggda i en fin kolonialstil med snidade träbalkonger och vackra fasader.
Göra: Bada, cykla, shoppa, lyssna på musik. Utbudet aktiviteter är stort och varierande. Hyr en bil och ta in i öns mitt och upptäck den fascinerande naturen och alla mysiga byar.
Shopping: Shoppingen omfattar allt från lyxmärken till internationella butikskedjor och privata små butiker där sortimentet inte är lika generiskt som här hemma. Priserna är generellt sett lägre än här hemma. Skor, badkläder, märkessolglasögon och teknikvaror är bra köp. Det gäller även tobak och alkohol som har lägre priser i supermercadon än på flygplatsernas taxfreebutiker. Lokala ostar, viner och marmelader och andra inläggningar är roliga matsouvenirer.
Bra att veta: Använd ditt sunda förnuft, undvik hamnkvarter och skumma tomma gator när mörkret faller.