Las Palmas, guide till våra favoriter
Las Palmas bjuder på en härligt skön kombination av citypuls, fantastiska krogar och en av Europas bästa stränder. Vid första intrycket är hon inte speciellt vacker – men när man har lärt känna henne är det lätt att bli förälskad i hennes livskraftiga charm och latinska atmosfär.
Luften är fortfarande lite sval när de första stadsborna joggar längs med sandstranden Las Canteras, temperaturen är ungefär som en svensk sommarmorgon. Före lunch kommer solen förmodligen att ha värmt upp luften så pass att molnen som fastnat på bergstopparna kan segla vidare. Samma procedur upprepar sig dag, efter dag i ett kretslopp ackompanjerat av Atlantens eviga vågor som sköljer in över revet några hundra meter längre ut. Las Canteras är inte bara en av Europa finaste stränder, hon är också stadens lunga och nav dit alla kommer förr eller senare.
Det var i kvarteren längs med Las Canteras som turismen fick sitt stora genomslag för drygt 40 år sedan. Trots att staden i skuggan av sydkustens massturism under åren har fått utvecklats i lugn och ro lever stämpeln som chartergetto fortfarande kvar hos många. Inget kan vara mer fel, faktum är att man stöter på fler svenskar i Barcelona och på Mallorca än vad man gör på Las Palmas gator. Idag besöks staden av folk som uppskattar den latinska atmosfären och den oslagbara kombinationen av god mat, sol, bad och citypuls.
Las Palmas är vid första intrycket ingen vacker stad, hon saknar till exempel Palma de Mallorcas vackra utbud av palats och spännande riddarhistoria. De palats som finns i Las Palmas hittar man i den gamla stadsdelen Vegueta.
Det var där den spanske majoren Juan Rejón och hans trupper landsteg 1478 för att slutföra erövringen på uppdrag av spanska kungahuset. Det var han som gav staden det ursprungliga namnet Real de Las Palmas efter den stora mängden palmer som då växte på sluttningarna.
I de charmiga Vegueta-kvarteren kantas stenlagda gränder, smala gator och torg av varsamt renoverade hus i en gotisk, renässans, barock och nyklassicistisk stil. Där ligger också katedralen Santa Ana vars torg omges av historiskt betydelsefulla byggnader som stadshus och biskopsgård, men också några uteserveringar.
En populär aktivitet i kvarteren är torsdagarnas tapas-runda då alla barer serverar en liten tapita, liten smörgås med olika slags pålägg, tillsammans med öl eller vin för endast 2 €.
Precis som i övriga Spanien är mat och dryck är en stor del av den kanariska kulturen. Barer och krogar är naturliga samlingsplatser, de fungerar som ett slags vardagsrum för stadsborna. Och man äter och dricker utomordentligt gott till en bråkdel av vad liknande restaurangbesök kostar här hemma.
Under de senaste åren har många kanariska kockar flyttat hem efter att ha jobbat för de stora spanska mästarna på fastlandet. En av dessa är Braum Rodi som trollar fram fantastiska rätter på sin restaurang Majuga på en av parallelgatorna till Triana. Några andra är det unga paret Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureña som driver Que Leche, krogen alla på ön just nu talar om. Deras kökskonster är en utmärkt blandning av kanariska säsongsråvaror med inspiration från Peru, Mexiko och Asien. En stor fördel är att man kan njuta av avsmakningsmenyer från bara 45 €.
Idag besöks Las Palmas av en brokig skara gäster som uppskattar den latinska atmosfären och den oslagbara kombinationen av god mat, sol, bad och citypuls. I staden bor folk med samma slags behov som i andra storstäder. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, shoppar och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …