Filtrera +

Las Palmas, guide till våra favoriter

Las Palmas bjuder på en härligt skön kombination av citypuls, fantastiska krogar och en av Europas bästa stränder. Vid första intrycket är hon inte speciellt vacker – men när man har lärt känna henne är det lätt att bli förälskad i hennes livskraftiga charm och latinska atmosfär.

Luften är fortfarande lite sval när de första stadsborna joggar längs med sandstranden Las Canteras, temperaturen är ungefär som en svensk sommarmorgon. Före lunch kommer solen förmodligen att ha värmt upp luften så pass att molnen som fastnat på bergstopparna kan segla vidare. Samma procedur upprepar sig dag, efter dag i ett kretslopp ackompanjerat av Atlantens eviga vågor som sköljer in över revet några hundra meter längre ut. Las Canteras är inte bara en av Europa finaste stränder, hon är också stadens lunga och nav dit alla kommer förr eller senare.

Det var i kvarteren längs med Las Canteras som turismen fick sitt stora genomslag för över 50 år sedan. Trots att staden under åren har fått utvecklats i lugn och ro lever stämpeln som chartergetto fortfarande kvar, fast inget kan vara mer fel – faktum är att man stöter på fler svenskar i Barcelona och i Palma de Mallorca än vad man gör på Las Palmas gator. Idag besöks staden av folk som uppskattar den latinska atmosfären och den oslagbara kombinationen av god mat, sol, bad och citypuls.
Las Palmas är vid första intrycket ingen vacker stad, hon saknar till exempel Palma de Mallorcas vackra utbud av palats och spännande riddarhistoria. De palats som finns i Las Palmas hittar man i den gamla stadsdelen Vegueta.

Visst finns det storstäder i Europa som har stränder, men knappast någon stad som har en sådan lång och fin sandstrand som Las Canteras.

Det var i Vegueta-kvarteren den spanske majoren Juan Rejón och hans trupper landsteg 1478 för att slutföra erövringen av ön på uppdrag av spanska kungahuset. Det var han som gav staden det ursprungliga namnet Real de Las Palmas efter den stora mängden palmer som då växte på sluttningarna.

”Torsdagskvällarnas tapasrunda i Vegueta är en populär aktivitet som lockar många”

De vackra gamla kvarterens stenlagda gränder, smala gator och torg kantas av en mix av varsamt renoverade hus i en gotisk, renässans, barock och nyklassicistisk stil. Där ligger också katedralen Santa Ana vars torg omges av historiskt betydelsefulla byggnader som stadshus och biskopsgård, men också några uteserveringar. En populär folklig aktivitet som lockar stadsborna till Vegueta är torsdagarnas tapas-runda,  då serverar alla barer en liten tapita, liten smörgås med olika slags pålägg,  tillsammans med öl eller vin för endast några euro.

Las Palmas_Tapas_Gran Canaria

Precis som i övriga Spanien är mat och dryck är en stor del av den kanariska kulturen. Barer och krogar fungerar som ett slags vardagsrum för stadsborna, här äter och dricker man utomordentligt gott till en bråkdel av vad liknande restaurangbesök kostar i Sverige.

De senaste åren har många kanariska kockar flyttat hem efter att ha jobbat för de stora spanska mästarna på fastlandet. En av dessa är  Braum Rodi som trollar fram fantastiska rätter på sin restaurang Majuga på en av parallelgatorna till Triana. Några andra kockar är det unga paret Jennise Ferrari och Mario Rodríguez Ureña som driver Que Leche, en av öns hetaste krogar. Deras kökskonster är en utmärkt blandning av kanariska säsongsråvaror med inspiration från Peru, Mexiko och Asien. En stor fördel är att man kan njuta av avsmakningsmenyer från bara 45 €.

I Las Palmas bor folk med samma slags behov som i andra storstäder. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, shoppar och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …


Tips – 6 favoriter i Las Palmas


 

Gin & Tonic med utsikt

Gran Canaria_Las Palmas_Gin tonic_Aloe hotel_las Canteras

Nya hotellet Aloe Canteras takterrass har inte bara en fantastisk utsikt över Las Canteras, det är också ett perfekt ställe att njuta av solnedgången sippandes på en god Gin & Tonic eller ett glas bubblande cava.


Champagne & cocktail

På taket till huset Monopol, intill Plaza de la Rana nära gågatan Triana, ligger cocktailbaren La Azotea de Benito som  har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.


Trendig gourmetkrog

Las Palmas krogen Que Leche drivs av det unga paret Jennise Ferrari och Rodríguez Ureña.

Vällagade vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till trendiga restaurangen Que Leche nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.

 


Avsmakningsmenyer

Las Palmas_Majuga_Restaurang_Gourmet_Tips_Gran Canaria

Restaurang Majuga är en lysande exempel på det nya Gran Canaria. Här äter du välkomponerade rätter tillagat av lokala råvaror som noga väljs ut av kocken Braulio Rodriguez. Vill du få en härlig smaksymfoni, prova en av otroligt prisvärda avsmakningsmenyerna för cirka 55 €. Den trevliga krogen ligger på en av smågatorna som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

 


Krog med havsparkett

Restaurangen El Embarcadero, som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, lagar en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.


Stadens stora saluhall

8_Mercado-de-Vegueta_Kanarisk-potatis_
Mercado del Puerto, en av stadens saluhallar förvandlas kvällstid till ett populärt häng med massor av små serveringar där man äter och dricker gott.


Gran Canaria – 4 aktiva semestertips


 

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.