Filtrera +

Jamaica – sol och gungande rytmer

Bondfilmer, Harry Belafonte, Bob Marley, Naomi Campbell och världens bästa sprintrar. Jamaica bjuder inte bara på ett idylliskt liv, avslappnad atmosfär och gräddvita stränder med rom-barer och gungande rytmer.

Det är tidig morgon, vattnet ligger spegelblankt och den tomma sandstranden har kvar sitt mönster efter gryningens krattning. Luften känns än så länge fräscht sval, men vattnet är redan så varmt att man blir alldeles lycklig. Om bara någon timme kommer frukostmätta soldyrkare slå sig in ner under träden på stranden, träd som bär vindruveliknande klasar och som därför fått namnet Sea Grape.
Den vackra bukten Bloody bay har – trots sitt namn – en fridfull atmosfär. Somliga menar att namnet kommer från ett av öns stora piratslag, den troligare historien är att man förr styckade valar i vattnet utanför stranden som kantas av förstklassiga hotellanläggningar.
Bortom hotellet vi bor på ligger Couples Negril och Hedonism II, hotellanläggningar som lockar naturister av båda könen till den privata delen av Jamaicas längsta strand på andra Bloody Bay. Framför allt omgärdas Hedonism II av rykten eftersom hotellet ingår i en kedja vars gäster utgörs av singlar och swingers. Även om hotellet är relativt nytt sägs atmosfären påminna om det frisinnade 60-talet då hippies och avantgardistiska bohemer levde ett okomplicerat strandliv längs med stränderna här utanför Negril.

Med åren har den milslånga stranden Seven Mile Beach förvandlats till en turistmetropol med hotell, caféer, restauranger, barer och små butiker med utsikt över den det kristallklara havet.
Jamaica associeras med gräddvita stränder och rom-barer, men öns främsta kännetecken är den brokiga kulturen, människorna, deras leenden och reagge- och calypsorytmer som slår an den rätta semesterkänslan. Den gungande musiken hörs dygnet runt, men tar framför allt fart i den brännande orangeröda solnedgången. Då börjar festandet som på många ställen pågår ända fram till gryningen, inte minst från torsdag till söndag.
Karibiens tredje största ö, efter Kuba och Hispaniola, kallas inte för inte för solens ö, men visst regnar det också. Det är därför den kuperade och till viss del bergiga ön har en sådan magiskt växtkraft och ett fågelliv som ornitologer blir lyriska över.

Eller vad sägs om 250 olika sorters fåglar, av dessa finns 26 endast på Jamaica.
Trots sin litenhet, ön har nästan samma storlek som Skåne, har Jamaica producerat flera världskändisar, däribland musiker som Bob Marley och Harry Bellafonte, världens bästa sprintrar Usain Bolt och Yohan Blake, stjärnmodellen Naomi Campbell och Chris Blackwell: mannen som startade det legendariska skivbolaget Island Record med artister som Bob Marley, Cat Stevens, Grace Jones, Roxy Music bland många andra. Chris Blackwell sålde skivbolaget 1989 för 300 miljoner dollar, pengarna som gjorde det möjligt för honom att starta företaget Island Outpost Group som äger några av öns glammigaste hotell.
Ett av hotellen är James Bond-författaren Ian Flemings hem Golden Eye, 20 minuter utanför turistorten Ocho Rios. Hemmet, där amatörornitologen Ian Fleming lär ha skrivit alla böckerna om James Bond, står kvar.

I dag har Golden Eye fått sällskap av luxuösa villor vilka har en given plats på de internationella resetidningarnas listor över världens bästa hotell. Gästerna är, precis som på Ian Flemings tid, skådespelare, celebriteter och modeller. Bland andra hyr Naomi Campbell en av anläggningens villor pittoreskt omgärdat av pooler, trädgårdar och hav.
Ian Fleming, som själv var underrättelseofficer, döpte den brittiske spionen efter författaren till en av hans favoritböcker: James Bonds Birds of the westindies. Och det är i Golden Eyes omgivning som de tidiga Bondfilmerna spelades in. Det var till exempel på stranden James Bond Beach, vars riktiga namn är Laughing Waters, som Ursula Andrews 1962 kom upp ur vattnet i filmen Dr No sjungandes Jamaicasången Underneath the mango tree endast iförd en för tiden ovanligt minimal bikini.

”Jamaica är till lika delar frihet och inspiration, här känner man livet” menar Chris Blackwell vars familj härstammar från en av öns första vita familjer. Hans anfäder kom till ön 1625 och var kända för att exportera bananer, kokosnötter och rom – men de var också lika kända för att importera slavar från Afrika.
En titt i landets historiska backspegel visar att Columbus gick i land 1494, då befolkades ön av arawakindianer som så småningom utrotades av de spanska erövrarna. När britterna tog över ön i mitten av 1600-talet blev fristaden Port Royal, utanför Kingston, en viktig bas för pirater som plundrade spanska kolonier och fartyg. Port Royal anses för övrigt ha varit en inspirationskälla till filmen Pirates of the Caribbean. När sockerrörsodlingen tog fart blev Jamaica ett centrum för slavhandeln och när den förbjöds tog sockerfältsarbeten över av asiatisk, europeisk och afrikansk arbetskraft. Det är all denna folkblandning som har gett ön mottot ”Out of many, one people”.

Jamaica firar i år att det är 50 år sedan hon blev fri från sitt engelska styre, men hon ingår fortfarande i det brittiska samväldet och över hela ön talar man engelska, men också patois – ett slags kreolska.
Även om ingen behöver gå hungrig är kontrasterna mellan överdådig lyx och den utbredda fattigdomen enorm: El och rinnande vatten lär bara finnas i vart tionde hushåll och vägarna har sett sina bättre dagar. Att ta sig fram på Jamaica tar tid, om man antar utmaningen att köra på vänster sida får man räkna med en intensiv trafik med öbor som gärna trampar gasen i botten. Men också vägar där det plötsligt dyker upp getter och kor.
Huvuddelen av öns turistorter, framför allt de tjusigaste, ligger på öns norra sida och det är till Montego Bays flygplats Sangster de flesta turister landar. Hotellanläggningar och resorter breder ut sig på båda sidor om staden som med sina cirka hundra tusen invånare är öns näst största.

Vill man ha en lite lugnare semester söker man sig till väster ut till Negril, två timmars bilresa från Montego Bay, eller till Ocho Rios, 90 minuters bilresa österut. Båda orterna har några av öns finaste stränder, söder om Negril finns även härligt uppfriskande klippbad. Port Antonio på östkusten är inte lika turistiskt och har därför något lägre priser. Staden har en skön atmosfär som präglas av att de viktorianska husen fortfarande ser ut som de gjorde under den brittiska kolonialtiden. Det var för övrigt utanför Port Antonio Brooke Shields hånglade med Christopher Atkins i filmen Den blå lagunen.

”Det råder ingen tvekan om att ön har fullt av gräddvita stränder och tjusiga hotell, men det som skiljer Jamaica från sina karibiska grannöar är framför allt den gungande rytmen, människorna och deras totala frånvaro av all slags stress.”