Filtrera +

Gran Canarias vinmakare skördar nya framgångar

Det nya Gran Canaria innebär inte bara att matlagningen nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen har på kort tid utvecklats och skördar hela tiden nya framgångar.

Det krävs inga maratonflygningar och tidsskillnader för att resa till värmen och fylla dagarna med upplevelser, god mat och dryck. Numer finns vinet som odlas på Gran Canarias med på listan över Spaniens bästa viner. I konkurrens med 4 000 andra nominerade viner gav Spaniens främsta sommelierer i juli i fjol guldmedalj till Viña La Vica från Bodega Monte Lentiscal som därmed lyckats placera sig som en Spaniens bästa vingårdar. Även Desentidos från Bodega Plaza placerade sig i toppen i tävlingen Civas 2017 som hölls i juli i år i Madrid. Bodega Monte Lentiscal liksom Bodega Plaza ligger båda på vulkankratern Pico de Bandamas sluttningar strax söder om Las Palmas. Därifrån är det inte långt till vin- och gastrobaren Enoteca El Zarcillo i Tafira Alta, en vinbar som drivs av Mario Reyes. Han är en av ögruppens mest prisbelönade sommelierer, bland annat har han kammat hem utmärkelsen som Spaniens bästa sommelier.

Vinbaren drivs av en av ö-gruppens mest meriterade sommelier, Mario Reyes.

El Zarcillo har ett handplockat sortiment viner som också är till försäljning.

Vin och Gastrobaren Enoteca el Zarcillo
Adress: Ctra. del Centro, 83, Plaza de Tafira Alta.
Ta mig dit >>>

 

Gran Canaria_Fataga_

INSIDERTIPS GRAN CANARIA

 

Charmigt boende i Las Palmas  

Ett arkitektpar från Helsingfors har i Las Palmas skapat ett helt nytt boendekoncept i stadens gamla kvarter där de har inrett vackra kolonialhus och palats i en stil som passar inredningsroade globetrotters. Det som började med renovering av en övergiven chokladfabrik har med åren resulterat i ett antal boendealternativ i ett slags charmig bed-and-brekfast anda. Rum, studios eller palats hus har fått personliga stilar som hämtadefrån ett reportage i en internationell designtidning. Möbler och detaljer har inredningsarkitekten Sirkku Höittä hittat på loppisar, antikbutiker, auktioner, men också på gatan. Att gammalt byts ut mot nytt på ön är fortfarande vanligt förekommande, även om alltfler öbor inser vikten av att bevara den kanariska traditionen.

Var: Vegueta, Las Palmas
Facebook: The-Boutique-Rooms
Ta mig dit>>>

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu