Gran Canaria – bortom turiststråken
Gran Canaria har milslånga sandstränder, en ständigt flödande sol och tusentals hotell
– men också små fridfulla byar, urgammal tallskog, ett frodigt högland och inte minst fantastiskt god mat. Gran Canaria är så mycket mer än ett sol- och badparadis!
Följ med oss på en resa till en annan sida av Gran Canaria, ön vi besökt regelbundet i decennier.
Minikontinenten Gran Canaria anses ha världens bästa klimat enligt klimatforskare på Universitet i Syracusa i USA. Det tar endast fem till sex flygtimmar från Sverige till den soliga ön, de flesta åker vidare till soliga sandstränder på Playa Ingles, Maspalomas, Puerto Rico, Arquineguin och andra turistorter. Men tröttnar man på sol och bad tar det bara en halvtimmes bilresa till öns vackra tallskogar med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar med små pittoreska byar.
Trots att Gran Canaria är Kanarieöarnas tredje största ö är hon inte speciellt stor, vilket gör det lätt att upptäcka en annan sida av ön med hyrbil eller med lokalbussar som trafikerar hela ön.
Till formen liknar hon en sockertopp med raviner som sträcker sig från toppen ut till havet jämt fördelade runt ön, ungefär som ekrar på ett hjul. Läget och den stora höjdskillnaden påverkar vädersystemet som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar. Är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vise versa. Man behöver alltså inte förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder.
På ön bor och arbetar nästan en miljon människor med behov som inte skiljer sig från spanska fastlandet. Där, precis som här, njuter man av gourmetmiddagar och exklusiva viner. Att notan oftast slutar på en summa som är betydligt lägre än här hemma gör att en kulinarisk resa på ön ger mersmak långt efter att man har kommit hem.

Ön är inte större än att den går att upptäcka på en dagsutflykt. Den fina lilla byn Fataga ligger som en liten palmförsedd oas i bergen inte långt från Maspalomas och Playa Ingles.
Husmanskosten består av en blandning av traditionella spanska recept med afrikanska och latinamerikanska influenser – arroz cubano, ris med stekta bananer och pommes frites, är till exempel en rätt som äts på Kuba såväl som på Kanarieöarna. Öns strategiska läge har påverkat det kanariska köket som har en bra influens av de tre kontinenterna Europa, Afrika och Latinamerika. Spanjorer i allmänhet och kanarierna i synnerhet älskar att äta och dricka och ser det som en mycket viktig del av det sociala livet. Det gör att öns krogar håller en hög nivå, är köket inte bra kommer gästerna inte tillbaka. Med vissa undantag, de kulinariska höjdpunkterna är inte lika lätta att hitta där turismen dominerar. Med det inte sagt att de inte finns, ett bra exempel är tapasrestaurangen La Bodega på hotell Seaside Palm Beach i Maspalomas.

På öns saluhallar, som denna i gamla stan i Las Palmas, är stånden fulla av exotiska frukter och grönsaker odlade på ön.

Omsorgsfullt lagad mat på säsongsbaserade råvaror serveras på Restaurang Majuga i Las Palmas.
Att några av världens bästa kockar är spanska har även höjt öns kulinariska nivå vartefter deras kanariska lärjungar har flyttat hem fullmatade med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid. Den gastronomiska nivån blir allt högre och i årets utgåva har restaurangerna La Aquarela i Patalavaca och Los Guayres i Puerto de Mogan belönats med varsin Michelinstjärna – de första som delats ut på ön.
Det är inte bara matlagningen som nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen har på kort tid utvecklats och på Spaniens lista över landets 100 bästa viner finns numer även viner från Gran Canaria. På öarna produceras också rom, tobak, vin och numer även kaffe.
De senaste årens pandemi har gett konsekvenser med många restauranger, hotell och biluthyrningar som har fått slå igen. De som har klarat av pandemin har anpassat sig och följer noga myndigheternas rekommendationer. En kul överraskning i pandemins kölvatten är att det har öppnat upp många nya boutiquehotell – framför allt i Gran Canarias huvudstad Las Palmas. En stad som vid första anblicken kan verka bullrig, stökig och svåråtkomlig, men ger man henne en chans upptäcker man en latinsk vardag det är lätt att tycka om – ett skönt förhållande till livet där nuet upptas av att bara vara.
Las Palmas har en av världens största hamnar, är Spaniens nionde största stad och en av landets biltätaste om man ser till antalet bilar per capita. Men ytterst få tutar vid trafikstockningar, ingen rynkar på näsan om du inte kan spanska och stadens svagsinta visas en rörande ömhet.
En kulinarisk resa på ön ger mersmak långt efter att man har kommit hem.

På en av vingårdarna i den bördiga vulkankratern ligger en av mina favoritkrogar, Bodegón Vandama.

Den långa fina sandstranden Las Canteras är en av Europas bästa city-stränder.
En kvarts bilresa från Las Palmas ligger de välbärgade byarna Tafira, Monte Lentiscal och Santa Brigida. Bakom murar med färgsprakande bougainvillea ligger magnifika villor och palats i mångmiljonklassen, där finns också fina små kanariska hus liksom barer och restauranger och inte minst ett charmigt småstadsliv. Vin- och tapasbaren Enoteca de Zarcillo i Tafira Alta drivs av en sommelier som vunnit flera priser, däribland priset som Spaniens bästa. Inte långt därifrån har jag en av mina favoriter på vingården med samma namn, Bodegón Vandama.
Hyr man bil och tar sig runt ön färdas man inte bara i ett vackert landskap, man färdas också tillbaka i tiden. I trakterna runt bergsbyarna Juncalillo och Artenara ses inte sällan män och kvinnor på fälten som de alltid gjort. Potatisen tas upp med hjälp av hackor, kålhuvuden och sallad ansas med tåligt böjda ryggar och majsen bärs i knippen på ryggen. Där bor man fortfarande ofta i grottbostäder, precis som på urinvånarnas tid – ett förträffligt sätt att reglera värme såväl som kyla. Den stora skillnaden är att numer är grottbostäderna bekvämt moderniserade och försedda med paraboler, köksträdgårdar och inte sällan fyrhjulsdrivna jeepar parkerade utanför ingången.

Runt omkring på ön ligger det uppdämda dammar, den här ligger på nordvästra ön i närheten alängs med väg GC-217.

Det svalare klimatet i bergen är perfekt för öns vinodlare. I bakgrunden ses vulkanklippan Roque Nublo, öns tredje högsta punkt med sina 1,813 meter över havet.
Gran Canaria är alltså mycket mer än det torra, vindpinade landskapet som kantar motorvägen till och från flygplatsen till södra kustens semesterstäder. Så vi rekommenderar dig att hyra en bil, eller ta bussen, och upptäcka en ö och en växtlighet som lockar botaniker från hela världen, små fina bergsbyar, ödsliga tallskogar och dramatiska bergsformationer med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar.