Filtrera +

Gran Canaria – bortom turiststråken

Gran Canaria har milslånga sandstränder, en ständigt flödande sol och tusentals hotell
–  men också små fridfulla byar, urgammal tallskog, ett frodigt högland och inte minst fantastiskt god mat. Gran Canaria är så mycket mer än ett sol- och badparadis!
F
ölj med oss på en resa till en annan sida av Gran Canaria, ön vi besökt regelbundet i decennier.

 

Minikontinenten Gran Canaria anses ha världens bästa klimat enligt klimatforskare på Universitet i Syracusa i USA. Det tar endast fem till sex flygtimmar från Sverige till den soliga ön, de flesta åker vidare till soliga sandstränder på Playa Ingles, Maspalomas, Puerto Rico, Arquineguin och andra turistorter. Men tröttnar man på sol och bad tar det bara en halvtimmes bilresa till öns vackra pinjeskogar med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar med små pittoreska byar.
Trots att Gran Canaria är Kanarieöarnas tredje största ö är hon inte speciellt stor, vilket gör det lätt att upptäcka en annan sida av ön med hyrbil eller med lokalbussar som trafikerar hela ön.

Till formen liknar hon en sockertopp med raviner som sträcker sig från toppen ut till havet jämt fördelade runt ön, ungefär som ekrar på ett hjul. Läget och den stora höjdskillnaden påverkar vädersystemet som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar. Är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vise versa. Man behöver alltså inte förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder.

På ön bor och arbetar nästan en miljon människor med behov som inte skiljer sig från spanska fastlandet. Där, precis som här, njuter man av gourmetmiddagar och exklusiva viner. Att notan oftast slutar på en summa som är betydligt lägre än här hemma gör att en kulinarisk resa på ön ger mersmak långt efter att man har kommit hem. 

Ön är inte större än att den går att upptäcka på en dagsutflykt. Den fina lilla byn Fataga ligger som  en liten palmförsedd oas i bergen inte långt från Maspalomas och Playa Ingles.

Husmanskosten består av en blandning av traditionella spanska recept med afrikanska och latinamerikanska influenser – arroz cubano, ris med stekta bananer och pommes frites, är till exempel en rätt som äts på Kuba såväl som på Kanarieöarna. Öns strategiska läge har påverkat det kanariska köket som har en bra influens av de tre kontinenterna Europa, Afrika och Latinamerika. Spanjorer i allmänhet och kanarierna i synnerhet älskar att äta och dricka och ser det som en mycket viktig del av det sociala livet. Det gör att öns krogar håller en hög nivå, är köket inte bra kommer gästerna inte tillbaka. Med vissa undantag, de kulinariska höjdpunkterna är inte lika lätta att hitta där turismen dominerar. Med det inte sagt att de inte finns, ett bra exempel är tapasrestaurangen La Bodega på hotell Seaside Palm Beach i Maspalomas.

8_Mercado-de-Vegueta_Kanarisk-potatis_

På öns saluhallar, som denna i gamla stan i Las Palmas, är stånden fulla av exotiska frukter och grönsaker odlade på ön.

Omsorgsfullt lagad mat på säsongsbaserade råvaror serveras på Restaurang Majuga i Las Palmas.

Att några av världens bästa kockar är spanska har även höjt öns kulinariska nivå vartefter deras kanariska lärjungar har flyttat hem fullmatade med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid. Den gastronomiska nivån blir allt högre och i årets utgåva har restaurangerna La Aquarela i Patalavaca och Los Guayres i Puerto de Mogan belönats med varsin Michelinstjärna – de första som delats ut på ön.

Det är inte bara matlagningen som nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen har på kort tid utvecklats och på Spaniens lista över landets 100 bästa viner finns numer även viner från Gran Canaria. På öarna produceras också rom, tobak, vin och numer även kaffe.  

De senaste årens pandemi har gett konsekvenser med många restauranger, hotell och biluthyrningar som har fått slå igen. De som har klarat av pandemin har anpassat sig och följer noga myndigheternas rekommendationer. En kul överraskning i pandemins kölvatten är att det har öppnat upp många nya boutiquehotell – framför allt i Gran Canarias huvudstad Las Palmas. En stad som vid första anblicken kan verka bullrig, stökig och svåråtkomlig, men ger man henne en chans upptäcker man en latinsk vardag det är lätt att tycka om – ett skönt förhållande till livet där nuet upptas av att bara vara.

Las Palmas har en av världens största hamnar, är Spaniens nionde största stad och en av landets biltätaste om man ser till antalet bilar per capita. Men ytterst få tutar vid trafikstockningar, ingen rynkar på näsan om du inte kan spanska och stadens svagsinta visas en rörande ömhet.

 En kulinarisk resa på ön ger mersmak långt efter att man har kommit hem.

På en av vingårdarna i den bördiga vulkankratern ligger en av mina favoritkrogar, Bodegón Vandama.

Den långa fina sandstranden Las Canteras är en av Europas bästa city-stränder.

En kvarts bilresa från Las Palmas ligger de välbärgade byarna Tafira, Monte Lentiscal och Santa Brigida. Bakom murar med färgsprakande bougainvillea ligger magnifika villor och palats i mångmiljonklassen, där finns också fina små kanariska hus liksom barer och restauranger och inte minst ett charmigt småstadsliv. Vin- och tapasbaren Enoteca de Zarcillo i Tafira Alta drivs av en sommelier som vunnit flera priser, däribland priset som Spaniens bästa. Inte långt därifrån har jag en av mina favoriter på vingården med samma namn, Bodegón Vandama.

Hyr man bil och tar sig runt ön färdas man inte bara i ett vackert landskap, man färdas också tillbaka i tiden. I trakterna runt bergsbyarna Juncalillo och Artenara ses inte sällan män och kvinnor på fälten som de alltid gjort. Potatisen tas upp med hjälp av hackor, kålhuvuden och sallad ansas med tåligt böjda ryggar och majsen bärs i knippen på ryggen. Där bor man fortfarande ofta i grottbostäder, precis som på urinvånarnas tid – ett förträffligt sätt att reglera värme såväl som kyla. Den stora skillnaden är att numer är grottbostäderna bekvämt moderniserade och försedda med paraboler, köksträdgårdar och inte sällan fyrhjulsdrivna jeepar parkerade utanför ingången.

Runt omkring på ön ligger det uppdämda dammar, den här ligger på nordvästra ön i närheten alängs med väg GC-217.

Det svalare klimatet i bergen är perfekt för öns vinodlare. I bakgrunden ses vulkanklippan Roque Nublo,  öns tredje högsta punkt med sina 1,813 meter över havet.

Gran Canaria är alltså mycket mer än det torra, vindpinade landskapet som kantar motorvägen till och från flygplatsen till södra kustens semesterstäder. Så vi rekommenderar dig att hyra en bil, eller ta bussen, och upptäcka en ö och en växtlighet som lockar botaniker från hela världen, små fina bergsbyar, ödsliga tallskogar och dramatiska bergsformationer med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar. 

Gran Canaria är så mycket mer än ett solkysst semesterparadis för frusna nordbor, hon är också ett hem för hundratusentals invånare med samma slags behov som här hemma. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, botaniserar det senaste inom mode och design och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu

3 favoriter i Las Palmas

Besök saluhallen i gamla stan, shoppa med dig lite matvaror och slå dig ner på någon av serveringarna.

Populär saluhall

Likt Östermalmshallen dignar den här klassisk saluhallen av allsköns godsaker, men Mercado de Vegueta har också flera barer där man kan äta och dricka gott. Passa på att köpa med dig några av öns prisbelönta ostar, det finns flera på listan över världens bästa i tävlingen som hålls varje år. Där finns också ett bra sortiment av öns viner.
Vill man uppleva pulsen är det bra att bege sig dit en tidig morgon då krögare och husmödrar gör sina inköpMercado del Puerto, Calle Eduardo Benot, Las Palmas.

Det finns gott om charmiga tapasbarer där man kan slinka in för ett gott glas vin och en tapita.


Mysig bar med hemkänsla

Under den senaste tioårsperioden har stadens bar- och krogliv genomgått en fräsch uppdatering. Ett utmärkt exempel är baren Pecado Iberico som har inretts som ett hem med ett personligt urval möbler och konst av krögarparet Joaquin Carillo och Yaniza Farray. Stämningen är familjär och majoriteten av gästerna är boende i kvarteret som ligger cirka tio minuters promenad från San Telmo-parken. Namnet Pecado Iberico betyder ”den iberiska synden”, något som exemplifieras med ett stort urval iberiska skinkor – somliga dekorativt inramade som tavlor. Menyn innehåller också omsorgsfullt lagade tapas samt ett stort urval vin på glas.
Adress:  C/ Cebrian 21.

Över hela ön öppnar det upp mysiga barer med loungmiljöer, en av de trendigaste är den här baren i Las Palmas.


Cocktailbar med utsikt

Nattlivets klarast lysande stjärna är champagne- och cocktailbaren La Azotea de Benito vars drinkmeny bland annat innehåller 52 olika drinkar med gin. Det är här på taket till huset Monopol, vid Plaza de la Rana, man efter midnatt ser ett koncentrat av vackra öbor med skyhöga klackar och välputsade skor. Men den uppsluppna feststämningen infinner sig redan sen eftermiddag då loungemiljöerna börjar befolkas av allt från jobbpolare som tar en after work till äldre par och barnfamiljer – i Las Palmas är vare sig ålder eller barn ett hinder för att umgås. La azotea de Benito, som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona eller Madrid, har också gästspelande DJs, olika events samt en restaurang.
Adress: Plaza de la Rana.