Filtrera +

Gran Canaria – kockar och krogar i världsklass

En ny generation kockar har förvandlat den klassiska sol- och badön till ett kulinariskt mecka. Följ med på en resa till öns bästa restauranger med kockar som lagar mat på en bas av solmogna frukter och grönsaker såväl som baljväxter, färsk fisk och kött från gräsätande boskap.

Att många av världens bästa kockar är spanska har smittat av sig på Gran Canarias krogar. Vartefter mästerkockarnas kanariska lärjungar flyttat tillbaka till ön med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid har nya krogar öppnats upp.
En helt ny medveten och berest generation kanarier har insett vikten av att arbeta utifrån ett hållbarhetsperspektiv, inte bara när det gäller frukt- och grönsaksodlingar utan också när det gäller små lokala jordbruk. Alltfler arbetar med att förädla öns råvaror, ett lysande exempel är öns ost-tillverkare som i fjol erövrade 14 medaljer i World Cheese Award liksom att honungen Colmenar La Violeta från Telde tilldelats en Michelinstjärna.

Det nya Gran Canaria innebär inte bara att matlagningen nått nya kulinariska höjder, även vinproduktionen har på kort tid utvecklats. I konkurrens med 4 000 andra nominerade viner gav Spaniens främsta sommelierer i fjol guldmedalj till Viña La Vica från Bodega Monte Lentiscal som därmed placerade sig som en Spaniens bästa vingårdar.

Även det röda vinet Desentidos från Bodega Plaza placerade sig i toppen i tävlingen Civas 2017 som hölls i Madrid. Bodega Monte Lentiscal liksom Bodega Plaza ligger båda på vulkankratern Pico de Bandamas sluttningar strax söder om Las Palmas.
Därifrån är det inte långt till Tafira, en välbärgad by med prunkande grönska, välskötta gårdar och palatsliknande villor med blommande trädgårdar. Ett slags kanarisk motsvarighet till Stockholms Djursholm. I Tafira driver öns mest meriterade sommelier och vinsamlare Mario Reyes Enoteca El Zarcillo, en gastro- och vinbar där man också kan köpa hans urval viner till samma pris som i butikerna. Fast vinet i Marios vinkällare är handplockat vilket innebär att det inte alltid finns i butikerna.
Förändringens vindar har i ett par år blåst över ön som genomgår ett liknande förvandlingsnummer som Mallorca gjorde för ett tiotal år sedan. Att restaurangnotan oftast slutar på en summa som är betydligt lägre än här hemma gör att en kulinarisk resa till öns bästa krogar ger mersmak långt efter att man har kommit hem.

Under många år har vi följt Gran Canarias kulinariska utveckling, något som har resulterat i en årslång artikelserie där vi noggrant letat fram tolv av de bästa kockarna runt ön. Tror du att ön bara är ett sol- och badresmål är det dags att tvätta bort fördomarna. Följ med på en resa som bjuder på många kulinariska överraskningar!

Läs mer här>>>

 

Carolina Diaz-Bertrana och hennes begåvade team vet hur man bäst tar tillvara den kanariska mattraditionen.

Läs mer>>>

Jennises är en mästare på desserter, hennes cheesecake på kanariska ostar är himmelskt goda.

Läs mer>>>

November/december 2018

Kocken tillika krögaren Fabio Santana ✝️ bjöd på kulinariska matupplevelser i den fina restaurangen Casa Montesdeoca som ligger i ett av Las Palmas äldsta hus i de gamla Vegueta-kvarteren. Där lagade han smakfulla rätter komponerade med kärlek till säsongsbaserade lokala råvaror.

Läs mer>>>

November/December 2018

Mario Hernandez Lagerblad har jobbat med de spanska stjärnkockarna Juan Mari Arzak, Pedro Subijana och Martin Bersetagui. Idag mixar Mario cateringuppdrag med författarskap samtidigt som han lär han ut sina gastronomiska kunskaper som huvudlärare på en av Gran Canarias privata kockskolor.

Läs mer>>>

Oktober/November 2018

Aitor Neketán på Bomboneria Neketán är sockerbagaren som blev diabetiker. Trots att han varken tål smaken eller doften av grädde, smör och andra mjölkprodukter har han placerat sig som en av Gran Canarias absolut främsta när det gäller bakverk – men så har han ett smakminne utöver det vanliga.

Läs mer>>>