Filtrera +

Nya Gran Canaria – hetare än någonsin

Lodräta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria är så mycket mer än artificiella hotellstäder, opersonliga shoppingcenter och överbefolkade stränder. Dessutom anses hon ha ett av världens bästa klimat!

Omgiven av Atlanten med historiska rötter
 i Europa och Sydamerika är Gran Canaria ett slags minikontinent som ständigt öppnar upp fascinerande vyer. Endast 30 minuters bilfärd från sanddyner och öken ligger ödsliga tallskogar och dramatiska bergsformationer med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar med små pittoreska byar. Runt om på ön pågår dessutom samma slags förändring som Mallorca genomgick i slutet av 90-talet.

På ön bor och arbetar nästan en miljon människor med behov som inte skiljer sig från övriga Europa. Där, precis som här, njuter man 
av gourmetmiddagar och exklusiva viner. Trendiga butiker lockar med det senaste inom mode och design och det ökade välståndet syns även i smakfullt inredda boendealternativ.

Öns huvudstad Las Palmas är vid första anblicken inte speciellt vacker. Hennes arkitektur omfattar allt från renässanspalats, till klassiskt kanariska hus och nybrutalistiska betongbyggnader med spruckna fasader, men ger man henne en chans upptäcker man en latinsk vardag det är lätt att tycka om – ett lugnt förhållande till livet där nuet upptas av att bara vara. Även om ön under många år präglats av den spanska krisen har Las Palmas, Spaniens sjunde största stad, brett ut sig med nya kvarter och förorter.

En kvarts bilresa från Las Palmas ligger attraktiva bostadsområden som Tafira, Monte Lentiscal och Santa Brigida inbäddade i en frodig grönska. Bakom murar med ilsket blommande bouganevilla gömmer sig magnifika villor i mångmiljonklassen, men där finns också klassiskt kanariska hus, barer och restauranger.

I Tafira Alta ligger till exempel vin- och tapasbaren Enoteca de Zarcillo som drivs av en sommelier som vunnit flera priser, däribland priset som Spaniens bästa. Passerar man Tafira kommer man till Santa Brigida, ett vackert beläget samhälle som under helgernas marknadsdagar livas upp med musik, dans och ett härligt folkliv i och omkring saluhallen. I Santa Brígida finns det flera bra restauranger, inte minst trendiga gastrobaren Newwine som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona som i Madrid.

“Under de senaste tio åren har alltfler av öns fincor och rustika lantbrukarbostäder byggs om till personliga och prisvärda hotell.”

 

Det kanariska köket är rikt, varierat och baserat på inhemska såväl som införda ingredienser av fartyg som seglade på väg till och från den nya världen i Amerika. Husmanskosten består av en blandning av traditionella spanska recept med afrikanska och latinamerikanska influenser – arroz cubano, ris med stekta bananer och pommes frites – liksom ropa vilja – ett slags pyttipanna med kikärtor – är till exempel en rätt som äts på Kuba såväl som på Kanarieöarna.

Fisk är en av de viktigaste råvarorna liksom frukt och grönt, men på öarna produceras också rom, tobak, vin och kaffe. Spanjorerna i allmänhet och kanarierna i synnerhet älskar att äta och dricka och ser det som en viktig del av det sociala livet. Att några av världens bästa kockar är spanska har smittat av sig på öarnas krogar vartefter mästerkockarnas kanariska lärjungar har flyttat hem fullmatade med inspiration från fastlandet.

“Att några av världens bästa kockar är spanska har dessutom smittat av sig på öarnas krogar vartefter mästerkockarnas kanariska lärjungar har flyttat hem fullmatade med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid.”

Gran Canaria är ögruppens tredje största ö, ändå är hon inte speciellt stor. Till formen liknar hon en sockertopp, det är den som gör att hon har ett eget vädersystem som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar. Är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vice versa. Det gör att man inte behöver förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder. I februari föll det till exempel så pass mycket snö att man kunde åka längdskidor på högplatån Llanos de la Pez, något som uppskattades av sönerna till det finska design- och arkitektpar vars designade Bed and Brekfast-kedja lockat alltfler medvetna och kräsna turister till Las Palmas.

Under de senaste tio åren har alltfler av öns fincor och rustika lantbrukarbostäder byggs om till personliga och prisvärda hotell. I den bördiga Agaetedalen på öns norra kust ligger Las Longueras som ett rubinrött smycke nedanför klippväggar med bergstoppar på tusen meter. Den vackra gården, som i generationer har ägts av den adliga familjen Manrique de Lara, är sedan flera år ett charmigt lantligt hotell med många stamgäster.
Ett annat exempel på en klassisk 1800-tals finca som förvandlats till ett fridfullt bergshotell är Las Calas där gäster kopplar av bland meterhöga hortensiabuskar när de inte utforskar vandringslederna i mitten av ön. Läget på bergssluttningarna utanför staden Vega de San Mateo ger vid klart väder en hisnande utsikt över jordbruksbygden vars rikliga skördar månglas ut under helgernas marknad.

“Gran Canaria har ett bra nätverk av bussförbindelser runt hela ön och täta turer mellan sydkusten och Las Palmas där busstationen ligger i San Telmo-parken.”

En biltur i den centrala delen av norra ön har inget släktskap med södra kustens massturism och hotellstäder. I trakterna runt byarna Juncalillo och Artenara ses inte sällan män och kvinnor på fälten som de alltid gjord. Potatisen tas upp med hjälp av hackor, kålhuvuden och sallad ansas med tåligt böjda ryggar och majsen bärs i knippen på ryggen. Där bor man fortfarande ofta i grottbostäder, precis som på urinvånarnas tid. Skillnaden är att dagens grottbyar och bostäder har hög standard med köksträdgårdar, tv-antenner och fyrhjulsdrivna bilar parkerade utanför ingången.

Spanien_Grana Canaria_Harley Davidson_motorcykel_

“Gran Canaria är inte bara hotellstäder, shoppingcenter och överbefolkade playor, hon är också vindens sus i tallskogar och små fridfulla byar där livet går sin gilla gång.”

Gran Canaria är alltså mycket mer än det torra, vindpinade landskapet längs med motorvägen till och från flygplatsen och även om drygt 350 000 svenskar reser till Gran Canaria varje år är ön till stora delar fortfarande oupptäckt. Hyr en bil, eller ta bussen, och upptäck ett fascinerande landskap med en växtlighet som lockar botaniker från hela världen, ödsliga tallskogar och dramatiska bergsformationer med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar.

Gran Canaria är så mycket mer än ett solkysst semesterparadis för frusna nordbor, hon är också ett hem för hundratusentals invånare med samma slags behov som här hemma. Man jobbar, tar en kaffe med vännerna, sportar, botaniserar det senaste inom mode och design och diskuterar livets väsentligheter över en bit mat på tapasbarer och krogar …

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu

3 favoriter i Las Palmas

Besök saluhallen i gamla stan, shoppa med dig lite matvaror och slå dig ner på någon av serveringarna.

Populär saluhall

Likt Östermalmshallen dignar den här klassisk saluhallen av allsköns godsaker, men nu har man fått tillskott av matbarer: Champagne- och cavabar, sushi, skaldjur, kanariska och skandinaviska tapas har fått alltfler stadsbor att ta sig dit på kvällen. Stadens borgmästare har inspirerats av Madrids läckra saluhall Mercado Miquel.
Mercado del Puerto, Calle Eduardo Benot, Las Palmas.
Ta mig dit>>>

Det finns gott om charmiga tapasbarer där man kan slinka in för ett gott glas vin och en tapita.


Mysig bar med hemkänsla

Under den senaste tioårsperioden har stadens bar- och krogliv genomgått en fräsch uppdatering. Ett utmärkt exempel är baren Pecado Iberico som har inretts som ett hem med ett personligt urval möbler och konst av krögarparet Joaquin Carillo och Yaniza Farray. Stämningen är familjär och majoriteten av gästerna är boende i kvarteret som ligger cirka tio minuters promenad från San Telmo-parken. Namnet Pecado Iberico betyder ”den iberiska synden”, något som exemplifieras med ett stort urval iberiska skinkor – somliga dekorativt inramade som tavlor. Menyn innehåller också omsorgsfullt lagade tapas samt ett stort urval vin på glas.
Adress:  C/ Cebrian 21.
Ta mig dit>>>

Över hela ön öppnar det upp mysiga barer med loungmiljöer, en av de trendigaste är den här baren i Las Palmas.


Cocktailbar med utsikt

Nattlivets klarast lysande stjärna är champagne- och cocktailbaren La Azotea de Benito vars drinkmeny bland annat innehåller 52 olika drinkar med gin. Det är här på taket till huset Monopol, vid Plaza de la Rana, man efter midnatt ser ett koncentrat av vackra öbor med skyhöga klackar och välputsade skor. Men den uppsluppna feststämningen infinner sig redan sen eftermiddag då loungemiljöerna börjar befolkas av allt från jobbpolare som tar en after work till äldre par och barnfamiljer – i Las Palmas är vare sig ålder eller barn ett hinder för att umgås. La azotea de Benito, som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona eller Madrid, har också gästspelande DJs, olika events samt en restaurang.
Adress: Plaza de la Rana.
Ta mig dit>>>

Trendiga Madrid – 30 nya insidertips till Europas hetaste weekendstad

Åk till Madrid och låt våra insidertips guida dig till upplevelser som gör att du mer än gärna reser tillbaka. Spaniens huvudstad har inte bara krogar och barer i världsklass, där finns också små lokala barer dit stadsborna går för att äta specialiteter. Dessutom finns det gott om såväl fantastiska designhotell, prisvärda pensionat och inte minst charmiga småstadsliknande kvarter. Här delar vi med oss av Madridbornas hemliga tips till staden som aldrig sover.

Läs mer>>>