Gran Canaria – bästa krogarna i syd
Enkla strandbarer, klassiska tapaskrogar eller kreativa fusion-restauranger med avsmakningsmenyer – vill man äta och dricka gott har Gran Canaria allt man kan önska. Här tipsar vi om några av våra favoriter på södra Gran Canaria som ger dig härlig matminnen som varar långt efter att semestern är slut.
1. La Bodega – moderna tapas
Det är inte lätt att hitta kulinariska favoriter på södra ön, men den här mysiga och ombonade tapaskrogen i Maspalomas är ett av undantagen. Här njuter man av omsorgsfullt lagad mat, smakfulla konstverk i form av fusionbaserade rätter och kanariska tapas fullmatade med spännande smaker. Papas con mojo, tempurafriterade tigerräkor med mango- och papaya-chutney, kanariska tomater med cicina-skinka, kanariska ostar – de sistnämnda bör man inte missa då ön varje år vinner flera medaljer i World Cheese Award – 2021 blev det 15 medaljer.
Det är svårt att plocka ut något speciellt att rekommendera från menyn som komponeras av talangfulle kocken Stephen Schenk som även styr i systerrestaurangen Esencia. Även den sticker ut som en liten pärla med rätter som lagas på säsongsbaserade råvaror som Stephen själv inhandlar på öns saluhallar.
Till detta kommer en välkomponerad vinlista med ö-gruppens bästa viner liksom viner från fastlandet. Den trivsamma inredningen med träbord och färgstarka textilier i varma orange- och ceriserosa nyanser gör att man gärna spenderar ett antal timmar i La Bodega som ligger i ett av mina favorithotell, Seaside Palm Beach.

Klassiska kanariska tapas lagade på lokala råvaror gör La Bodega till en av sydkustens bästa krogar.
2. La Aquarela – Michelinkrog
Den här klassiska finkrogen i Patalavaca startades av mästerkocken Leif Mannerström redan i början av 80-talet. Det var under öns guldperiod och restaurangen besöktes av allsköns celebriteter från när och fjärran. Sedan dess har La Aquarela rankats som en av öns bästa, något som den kanariske stjärnkocken German Ortega nu satt på pränt då restaurangen i fjol belönades med en Michelinstjärna – öns första tillsammans med Los Guayres i Puerto de Mogan.
German Ortega, som 2012 fick pris som Kanarieöarnas bästa kock, tog över restaurangen 2002 efter att ha arbetat på Stockholmskrogen Vassa Eggen och andra Michelinkrogar som Hacienda Benazuza på El Bulli Hotel utanför Sevilla. Han har ett utpräglat sinne för smaker, en imponerande omsorg om detaljer och baserar sina kokkonster på kvalitativa säsongsråvaror från ön. Gran Canaria har ett fantastiskt utbud av allsköns grönsaker och frukter – råvaror fullmatade med solmogna smaker. Lägg till ett intressant utbud av lokala fiskar och inhemsk uppfödning av nötkreatur och kanariska svarta grisar.
Är man det minsta kulinariskt intresserad, eller vill passa på att fira något speciellt, är La Aquarela en klar favorit. Att priset på menyerna och vinerna dessutom är så prisvärda gör besöket än roligare. Här äter man himmelskt gott för halva priset jämfört med svenska Michelinkrogar!
3. Akara – spännande smaker
Meloneras heter området väster om fyren i Maspalomas, där kan man njuta av spännande smaker på restaurang Akara, Krogen är en av Hotel Baobabs restauranger – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby och barer liksom i restaurangen Akara. Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk. Under pandemin har restaurangen varit stängd, men Zenaida berättar att de kommer att öppna igen under våren 2022.
Den kvinnliga kökschefen Zenaida, bördig från ön, komponerar smakfulla menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag. Att komponera menyerna är ett relativt komplicerat arbete. Först letar de efter råvaror som är karaktäristiska i olika afrikanska regioner. Därefter måste de hitta leverantörer och se om det går att frakta råvarorna till ön utan att det påverkar smaker och kvalitet.
Zenaida Almeida Melián har arbetat med spanske mästerkocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har även arbetat på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca liksom med två-stjärniga Michelinkocken Diego Guerrero på Dstage i Madrid. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona.

Underbart god med fantastiska smaker är rätten med marinerad sama, red snapper, på en bädd av sötpotatispuré och syrade morötter och korianderskum.

Nuggets serveras på en bädd av späda bladgrönsaker, röd lök från Gáldar och en mangosalsa på mango från närliggande Mogan – känd för sitt fina klimat. Inte helt olika kyckling-nuggets, fast tillagat på krokodil vars smak och konsistens faktiskt påminner om en god kyckling.
4. Samsara – asiatisk touche
Vill du ha en speciell kväll, kanske fira något eller unna dig en upplevelse utöver det vanliga?
Bege dig då till Samsara i Maspalomas där ett kanariskt krögarpar har skapat sin dröm om en asiatisk restaurang inredd med hundratals Buddhastatyer och andra österländska inslag. Det underhållande ägarparet, som båda heter Juan, vill ge besökarna en helhetsupplevelse som omfattar ett kreativt kök med konstnärligt utsmyckade rätter i en praktfull miljö med spektakulär atmosfär och service.
Paret har anlagt en omfattande köksträdgård i hemmet utanför Telde där de odlar grönsaker, frukt och kryddor – det kanariska klimatet gör att de även kan odla jackfruit, en saftig frukt som ofta används i asiatisk matlagning. Ett bra tips är att tänka på att portionerna är rikliga vilket gör att man lätt kan vara två som delar på rätterna, det gör att snittpriset för en måltid hamnar på cirka 350 kronor.
Samsara ligger inte långt från fyren i Maspalomas, i korsningen Avenida del Oasis och de las Dunas. Låt dig inte skrämmas av den fula byggnaden, när man tagit trappan upp till restaurangen stiger man in i en trivsam asiatisk atmosfär.

Låt dig inte avskräckas av den ansenliga byggnaden, när du väl kommer in kan du lika väl befinna dig i Asien.
5. Rincón Canario – kanariskt kök

Ríncon Canario är en familjär kanarisk krog varifrån man har en härlig utsikt över hav och horisont.
Vill man äta ett gott kanariskt kök på sydkusten ska man bege sig till den här krogen intill Playa Águilas stenstrand på gångavstånd från Bahia Feliz och San Agustin. Ríncon Canario är ett klassiskt exempel på en krog som bygger på ett matintresse som förts vidare av generationer.
Hit kommer öbor, men också initierade inflyttade och turister som uppskattar ett vällagat kök utan krusiduller med tonvikt på färsk fisk och fräscha sallader. Den lite trista förortsliknande omgivningen uppvägs av läget intill havet och en varm och vänlig personal. Att portionerna är rikliga och prisvärda gör inte saken sämre, framför allt med tanke på närheten till överprissatta och pretentiösa turistkrogar i San Agustin och Playa Ingles.
6. Bar Playa El Boya – strandläge

Stimmigt, högljutt och fantastiskt gott – här äter man färsk fisk, risrätter och klassiska tapas.
Letar du efter något riktigt genuint kanariskt är det till Bar Playa El Boya, en enkel och opretentiös restaurang i byn Pajara strax söder om Arguinguin du ska bege dig.
Låt dig inte skrämmas av plastinredningen och den höga ljudnivån – belöningen i form av färsk fisk och tapasrätter lagade à la minute är väl värd att vänta på: perfekta calamares, friterade sardiner, saftiga paellor och övriga rätter som lagas av det som huset och säsongen förmår. Servicen är snabb och utan krusiduller, det är folkligt, billigt och oerhört populärt.
Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.