Gran Canaria – Arguineguin, sydkustens enda kanariska by
Arguineguin har sömniga bostadskvarter, kustremsans största fiskehamn och öns solsäkraste klimat. Här går vardagslivet sin gilla gång med bybor som lever sida vid sida med inflyttade och turistande skandinaver som söker lugn och ro.
Solen skiner från en klarblå himmel och det är varken för varmt eller för kallt utan så där härligt lagom. I bakgrunden spelar en radio kanarisk folkmusik som stundtals överröstas av måsarnas gälla skrik. Jag sitter på en typisk turistkrog där läget direkt intill Atlantens blå dyningar är dess främsta tillgång, den färska fisken på tallriken har visserligen serverats som jag önskat – grillad, med vitlök, sallad och grön mojosås – men den är definitivt inte lagad med kärlek. Det kalla vinet Viña Sol smakar dock som vanligt gott. Bland restaurangens övriga gäster syns inte en enda bybo, de vet att hålla sig borta från turistkrogarnas inplastade menyer.
I hamnen på andra sidan bukten vilar fiskebåtarna ut efter nattens och gryningens fångst. Några män städar upp efter morgonens arbete och en äldre fiskare lagar nät intill ett färgglatt litet kapell med brinnande ljus, plastblommor, tidningsurklipp och fotografier på fiskare som försvann i havets djup.
I hamnen ligger också fiskekollektivets restaurang Cofradia de los Pescadores. Egentligen var det där vi skulle ha frossat i färsk fisk och nyfångade skaldjur, men som den soltörstande nordbo jag är valde vi istället en plats i solen och en nota som blev dubbelt så dyr.
”Anfi Beach är i mitt tycke
sydkustens finaste strand. Den
ligger bara cirka 20 minuters
promenad från Arguineguin.”
Arguineguin är en liten behändig by, hon är inte så pittoresk eller vacker och har ett par tusen bofasta invånare som varje vinter fylls på med turister där väldigt många kommer från Norge, men så har hon också en norsk kyrka, en norsk sportbar, ett norskt café och en norsk restaurang. Många utlänningar har köpt lägenheter och återkommer år efter år om de inte valt att bosätta sig permanent i omgivningen.
Arguineguin är inte lika välkänd som turistorterna Puerto Rico och Puerto de Mogan, men så har hon heller inte lika många hotell- och bungalowanläggningar som klättrar uppför dalgångar och bergsryggar. Dessa ligger istället längs med Arguineguin och grannorten Patalavacas kustlinje som också har ett antal stränder med olika kvalitet, de allra flesta med mörk sand.
En av öns mysigaste stränder ligger vid det norskägda time-share projektet Anfi del Mar, en promenad på cirka 20 minuter. Stranden har fyllts på med vit sand från Västindien vilket gör att havet blir så där lysande turkosblått, dessutom ligger den skyddad för de värsta vågorna. Där finns också Maroa beach club med solbäddar, många restauranger och caféer längs med strandpromenaden liksom en av öns bästa asiatiska krogar – Khun Asian Restaurang.
”En promenad på 20 minuter tar dig till en av öns bästa asiatiska restauranger.”

Davidoff Lugo gillar att kombinera det asiatiska köket med det kanariska, vi har många närproducerade råvaror som passar perfekt.
Går man åt andra hållet, i riktning mot cementfabriken i intilliggande byn Pajero, kommer man till den bland turister relativt okända strandrestaurangen,Playa Bar la Bola. Den familjeägda enkla krogen är enormt populär och lockar folk från hela ön, kanarier såväl som bofasta och återkommande utlänningar. Koden som gäller är att man först beställer något att dricka i baren samtidigt som man får en nummer lapp. Med den i handen sätter man sig i baren och väntar på att numret kommer upp på den lysande displayen.
Maten baseras på färska ingredienser, här äter man lunch såväl som middag i rikliga och prisvärda portioner – det finns många olika tapasrätter man kan dela på. Bläckfisk, havsaborre, gambas, sallader, kyckling, bröd och oliver sköljs ner med kall öl eller husets vin och notan hamnar alltid på en behagligt låg summa.
I ärlighetens namn finns det inte så mycket att göra i Arguineguin. Dagarna består av promenader, sol och bad och goda måltider, men under tisdagens förmiddag är det marknad på torget mitt i byn som då fylls av stånd med allsköns krimskrams och märkeskopior till frestande skördar av säsongens råvaror. Då livas byn upp av folk på väg till och från marknaden och i bostadskvarterens barer serveras det kaffe med tilltugg, kall öl, vin, oliver, bröd och diverse tapasrätter under tiden bybor och turister avhandlar den senaste veckans händelser.