Filtrera +

Gran Canaria – Arguineguin en kanarisk by

Arguineguin har sömniga bostadskvarter, kustremsans största fiskehamn och öns solsäkraste klimat. Här går vardagslivet sin gilla gång med bybor som lever sida vid sida med inflyttade och turistande skandinaver som söker lugn och ro.

Solen skiner från en klarblå himmel och det är varken för varmt eller för kallt utan så där härligt lagom. I bakgrunden spelar en radio kanarisk folkmusik som stundtals överröstas av måsarnas gälla skrik. Jag sitter på en typisk turistkrog där läget direkt intill Atlantens blå dyningar är dess främsta tillgång, den färska fisken på tallriken har visserligen serverats som jag önskat – grillad, med vitlök, sallad och grön mojosås – men den är definitivt inte lagad med kärlek. Det kalla vinet Viña Sol smakar dock som vanligt gott.

Bland restaurangens övriga gäster syns inte en enda bybo, de vet att hålla sig borta från turistkrogarnas inplastade menyer.
I hamnen på andra sidan bukten vilar fiskebåtarna ut efter nattens och gryningens fångst. Några män städar upp efter morgonens arbete och en äldre fiskare lagar nät intill ett färgglatt litet kapell med brinnande ljus, plastblommor, tidningsurklipp och fotografier på fiskare som försvann i havets djup. I hamnen ligger också fiskekollektivets restaurang Cofradia de los Pescadores. Egentligen var det där vi skulle ha frossat i färsk fisk och nyfångade skaldjur, men som den soltörstande nordbo jag är valde vi istället en plats i solen och en nota som blev dubbelt så dyr.

Resturanger Hotell och Stränder.

Cofradian i Arguineguin

Arguineguin är en liten behändig by, hon är inte så pittoresk eller vacker och har ett par tusen bofasta invånare som varje vinter fylls på med turister där väldigt många kommer från Norge, men så har hon också en norsk kyrka, en norsk sportbar, ett norskt café och en norsk restaurang. Många utlänningar har köpt lägenheter och återkommer år efter år om de inte valt att bosätta sig permanent i omgivningen.

“Anfi Beach är i mitt tycke
sydkustens finaste strand. Den
ligger bara cirka 20 minuters
promenad från Arguineguin.”

Byn är inte lika känd som turistorterna Puerto Rico och Puerto de Mogan, men så har hon heller inte lika många hotell- och bungalowanläggningar som klättrar uppför dalgångar och bergsryggar. Istället ligger hotell och lägenhetsanläggningar längs med Arguineguin och grannorten Patalavacas kustlinje där det också finns ett antal stränder med olika kvalitet, de allra flesta med mörk sand. Till stranden i det norskägda time-share projektet Anfi del Mar tar det cirka 20 minuters promenad. Stranden har fyllts på med vit sand från Västindien och är i mitt tycke en av öns finaste med lugnt vatten, några privatbåtar, en parkanläggning och en strandpromenad med serveringar.

Går man åt andra hållet, i riktning mot cementfabriken i Pajero, kommer man till en liten lokal stenstrand där det finns en enkel strandrestaurang, Playa Bar la Bola. Den familjeägda krogen är enormt populär och lockar folk från hela ön, kanarier såväl som bofasta och återkommande utlänningar. Köket serverar lunch såväl som middag i rikliga och prisvärda portioner, ofta tapas som man delar på. Bläckfisk, havsaborre, gambas, sallader, kyckling, bröd och oliver sköljs ner med kall öl eller husets vin och notan hamnar alltid på en behagligt låg summa. Beställ något att dricka i baren, få en nummerlapp och slå dig ner och vänta på bord.

spanien_gran-canaria_arguineguin_playa-bar-el-boya_1

I ärlighetens namn finns det inte så mycket att göra i Arguineguin. Dagarna består av promenader, sol och bad och goda måltider, men under tisdagens förmiddag är det marknad på torget mitt i byn som då fylls av stånd med allsköns krimskrams och märkeskopior till frestande skördar av säsongens råvaror. Då livas byn upp av folk på väg till och frånl marknaden och i bostadskvarterens barer serveras det kaffe med tilltugg, kall öl, vin, oliver, bröd och diverse tapasrätter under tiden bybor och turister avhandlar den senaste veckans händelser.

Resturanger Hotell och Stränder.

Lugnet infinner sig.

===================================

===================================

För dig som vill äta gott

spanien_gran-canaria_arguineguin_playa-bar-el-boya_-1

Härligt strandkrog – Playa bar el Boya

I närliggande byn El Pajar ligger den här  populära tapasbarer med färska calamares, friterade sardiner, munsbitar av havsabborre, saftiga paellor och övriga rätter lagade à la minute. Folkligt och billigt, men hit hittar också öns gourmeter. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.
Ta mig till Playa bar el Boya>>>

Familjär stämning – Los Canarios 1

En av områdets populäraste krogar med en brokig blandning gäster där många är barnfamiljer. Här firas ofta födelsedagar som gärna avslutas med en av krogens specialitet: Café Mexicano. Boka bord!
Ta mig till Los Canarios 1>>>

Fiskarnas krog  –Cofradian

I hamnen ligger byns fiskekooperativ där man i all enkelhet äter omsorgsfullt tillagad dagsfärsk fångst som fiskats i havet utanför sydkusten. Mysig atmosfär, prisvärt och väldigt gott.
Ta mig till Cofradia de los Pescadores>>>

För dig som vill bada

Mitt i byn ligger en mörkbrun sandstrand där piren och hamnen skyddar från de värsta vågorna. På stranden ses ofta byns barns och ungdomar liksom inflyttade nordbor. En kort promenad söderut, förbi Sunving, ligger den lilla Patlavaca-stranden som öppnar sig direkt mot havet vilket ger stora vågor, ofta förrädiska undervattensdrömmar varför man bör respektera om badflaggornas visar badförbud.
Ytterligare en bit söderut ligger öns södra kusts finaste strand, Anfi beach, med en långgrund skyddad vit sandstrand och turkosblått vatten. Där finns också en liten strandpromenad med krogar och små souvenirbutiker.

LUNCH I PALMOAS
Ta dig till det lilla lanthotellet Molino del Aqua som ligger inbäddad i en av öns största palmskogar på vägen mot Fataga. Bar, restaurang, pool och massor med vandringsleder gör hotellet populärt bland öbor som gärna checkar in för några nätter.

Ta mig dit >>> 

3 favoriter i Las Palmas

Besök saluhallen i gamla stan, shoppa med dig lite matvaror och slå dig ner på någon av serveringarna.

Populär saluhall

Likt Östermalmshallen dignar den här klassisk saluhallen av allsköns godsaker, men nu har man fått tillskott av matbarer: Champagne- och cavabar, sushi, skaldjur, kanariska och skandinaviska tapas har fått alltfler stadsbor att ta sig dit på kvällen. Stadens borgmästare har inspirerats av Madrids läckra saluhall Mercado Miquel.
Mercado del Puerto, Calle Eduardo Benot, Las Palmas.
Ta mig dit>>>

Det finns gott om charmiga tapasbarer där man kan slinka in för ett gott glas vin och en tapita.


Mysig bar med hemkänsla

Under den senaste tioårsperioden har stadens bar- och krogliv genomgått en fräsch uppdatering. Ett utmärkt exempel är baren Pecado Iberico som har inretts som ett hem med ett personligt urval möbler och konst av krögarparet Joaquin Carillo och Yaniza Farray. Stämningen är familjär och majoriteten av gästerna är boende i kvarteret som ligger cirka tio minuters promenad från San Telmo-parken. Namnet Pecado Iberico betyder ”den iberiska synden”, något som exemplifieras med ett stort urval iberiska skinkor – somliga dekorativt inramade som tavlor. Menyn innehåller också omsorgsfullt lagade tapas samt ett stort urval vin på glas.
Adress:  C/ Cebrian 21.
Ta mig dit>>>

Över hela ön öppnar det upp mysiga barer med loungmiljöer, en av de trendigaste är den här baren i Las Palmas.


Cocktailbar med utsikt

Nattlivets klarast lysande stjärna är champagne- och cocktailbaren La Azotea de Benito vars drinkmeny bland annat innehåller 52 olika drinkar med gin. Det är här på taket till huset Monopol, vid Plaza de la Rana, man efter midnatt ser ett koncentrat av vackra öbor med skyhöga klackar och välputsade skor. Men den uppsluppna feststämningen infinner sig redan sen eftermiddag då loungemiljöerna börjar befolkas av allt från jobbpolare som tar en after work till äldre par och barnfamiljer – i Las Palmas är vare sig ålder eller barn ett hinder för att umgås. La azotea de Benito, som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona eller Madrid, har också gästspelande DJs, olika events samt en restaurang.
Adress: Plaza de la Rana.
Ta mig dit>>>

Kom i form ön – 4 tips på Gran Canaria

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.

Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall. Mer info>>>

Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.

Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu