Filtrera +

God mat på Gran Canaria – öns 10 bästa restauranger

Gran Canaria har inte ett av världens bästa klimat, där finns också krogar i världsklass – men du behöver ta dig bortom turistfällor och snabbmatsställen. Här guidar vi dig till 10 av öns bästa restauranger där kockar i världsklass lagar god mat som ger fantastiska smakupplevelser.

1. Casa Montesdeoca, Las Palmas

Casa Montesdeoca

Söker man något utöver det vanliga är en middag på Casa Montesdeoca att rekommendera. Inte bara för att den historiska omgivningen är så charmig och romantisk, utan framför allt för den goda maten som ger fantastiska smakupplevelser.

Den utgår från ett klassiskt kanarisk kök där respekten för råvaror och säsong dominerar, recept kocken Abraham utvecklar med inslag från all världens kök. Mexikansk taco serveras till exempel med långkok på getkött, chilipärlor, korianderpuré och tempura på avokado från Mogán medan peruansk ceviche mixas med Medelhavsrätten escabeche som toppas med kanarisk röd lök och rökt chili.

 

Abraham Santana har i många år jobbat tillsammans med   Fabio Santana, en av öns kändiskockar som bland annat har medverkat i flera tv-program, drivit cateringfirma, skrivit gastronomiska artiklar och kokböcker och inte minst drivit flera restauranger. Fabio har också varit med i komponerandet av menyerna på Casa Montesdeoca och var tidigare chefskock på restaurangen.

Casa Montesdeoca
C/ Montesdeoca 10, Las Palmas
Tel: +34 828 917 394
Ta mig dit>>>

Kulinarisk krog, Casa de Montesdeoca, Las Palmas, Fabio Santana chefskock

En mix av peruansk ceviche och Medelhavskökets escabeche med smaker som smälter i munnen.

Bästa maten, efterrätt, Casa Montesdeoca, Las Palmas, Gran Canaria, bra krogar,

Mandlar från bergsbyn Tejeda är basen i den här efterrätten som smakar förträffligt gott.

2. Khun Gran Bahia Asian Restaurant, Anfi del Mar

Khun Gran Bahia Asian Restaurant

Sött, surt, starkt och milt – gillar man det asiatiska köket är det till den här restaurangen på öns sydvästkust man bör bege sig. I köket härskar unge chefskocken Davidoff Lugo under hans ledning lagas det också mat på Las Palmas restaurangen La Terraza del Gabinete.
– Jag gillar att kombinera det asiatiska köket med det kanariska, vi har många närproducerade råvaror som passar perfekt att tillreda med en asiatisk touche.
En av hans inspirationskällor är Michelinkocken Quique Dacosta på krogen med samma namn i orten Dénia utanför Valencia. Hans detaljerade minimalism i kombination med det estetiska upplägget på tallriken och den höga servicenivån är något Davidoff Lugo har anammat.

Khun Gran Bahia Asian Restaurant
Barranco de la Verga, Anfi Beach, Mogán
Tel: +34 638 614 185
Ta mig dit>>>

Drakfrukt är en av de tropiska frukter som odlas på Gran Canaria, frukten används flitigt i asiatisk matlagning. Köttet är mjukt, saftigt och inte helt olikt kiwi-fruktens, den är inte bara c-vitaminrik utan också väldigt dekorativ.

3. La Barra de Traddictión, Las Palmas

La Barra de Traddictión

Ángel Palacio ger klassiska Medelhavsrecept nytt liv i en kombination av modern och traditionell teknik – små eleganta kulinariska rätter med härlig doft och fantastiska smaker som gett honom ett antal utmärkelser och priser. Bland annat har han belönats med en Michelinstjärna, fått utmärkelsen som Americas best new chef, varit spansk kandidat i världens mest prestigefyllda matlagningstävling Bocuse d’Or och tv-kock i flera spanska matlagningsprogram.
– Det spanska strålkastaljuset riktats nu mot den kanariska arkipelagen – mycket tack vare nyskapande och rastlösa kockar som drivs av lusten att ligga i framkanten när det gäller spansk gastronomi. Det har hänt enormt mycket på bara några år!

Ángel Palacios lever efter filosofin att den som slutar vara bra blir aldrig bättre, det gäller även i hans roll som chef. Innan man kan blir en bra kock måste man vara en bra människa, det gäller att ha en ödmjuk och positiv inställning menar han.
– Min målsättning är att La Barra ska vara en totalupplevelse, socialt såväl som när det gäller mat och dryck. Man går inte på krogen enbart för att äta och dricka utan också för att ha en kul stund.

La Barra de Traddictión
C/ Joaquín Costa 25, Las Palmas
Tel: +34 928 939 703
Ta mig dit>>>

Gastrobar La Barra de Traddiction, smårätter, goda smaker, traditionellt möter medelhav, god mat

Ángel Palacios lagar små eleganta rätter med råvaror som möter varandra i en brygga av smaker på den egna gastrobaren La Barra.

4. Qué Leche, Las Palmas

Qué Leche, en av de mest populära krogarna på Gran Canaria

Paret Jennise och Mario driver en av öns hetaste krogar, lilla Que Leché vars kök är väl värt att upptäcka.

Qué Leche

Den här lilla krogen på en av tvärgatorna runt gågatan Triana i Las Palmas är ett bra exempel på öns nya gastronomi, men så är också paret Jennise Ferraris och Mario Rodríguez Ureñas rätter en smakfull explosion av smaker från Sydamerika, Spanien, Asien och Kanarieöarna: mexikanska tacos med avokado och bläckfisk smakar ljuvligt gott, det gör också sardiner som marinerats i saften apelsiner från Telde och oliver från Santa Lucia. För att inte tala om den iögonfallande förrätten där spunnet socker toppas med gåslever, frystorkad mango, popcornströssel och riven lime.
Vill man äta middag på Qué Leche under en helg är det dock läge att boka bord i god tid,  Jennise och Mario är några av önss hetast kockar. Jennise och Mario träffades 2012 när de båda utvecklade sina färdigheter på anrika Basque Culinary School i San Sebastian där de tog varsin masterexamen. Egentligen hade Jennise tänkt öppna en Yoghurt- och mjölkbar i Mexiko, därav namnet Qué Leche som fritt översatt betyder vilken mjölk på svenska.
– Men så förälskade jag mig i Mario som övertygade mig om att vi istället kunde öppna en restaurang på Gran Canaria där han är född.

Que Leche
C/ Torres 22, Las Palmas
Tel: +34 607 91 78 03
Ta mig dit>>>

Bästa maten på Gran Canaria, Las Palmas, hetaste krogen, Qué Leche, gastro, kulinarisk mat

Annorlunda, men åh så gott – sött, salt, syrligt, knaprigt och lent. gGåslever rullas i popcornströssel och placeras på en bädd av spunnet socker som toppas med knaprig majs, frystorkad mango och riven lime.

5. Restaurante Akara, Meloneras

Akara, Baobab resort

Det råder ingen brist på krogar och restauranger på öns södra kust, men det är inte alltid så lätt att hitta kvalitet på orter där turismen dominerar. Men väster om Maspalomasfyren kan man äta fantastiskt gott på hotellrestaurangen Akara. Den ligger i den femstjärniga anläggningen Hotel Baobabs på Costa Meloneras – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby och barer liksom i restaurangen Akara. Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk.
Den kvinnliga kökschefen, bördig från ön, komponerar smakfulla menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag.
Zenaida Almeida Melián har arbetat under den stora spanska kocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona. Hon har även hunnit med att jobba på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca och med två-stjärniga kocken Diego Guerrero.

Akara, Hotell Baobab
Costa Meloneras
Tel: +34 902 450 010
Ta mig dit>>>

Bästa maten på Gran Canaria, restaurang Skara på Hotell Baobab Lopesan

Underbart god med fantastiska smaker är rätten med marinerad sama, en lokal fisk, på en bädd av sötpotatispuré och syrade morötter och korianderskum.

Gran Canaria, Costa Meloneras, Krogtips, bästa restauranger

Inte helt olika kyckling-nuggets, fast tillagat på krokodil vars smak och konsistens faktiskt påminner om en god kyckling. Nuggetsen serveras på en bädd av späda bladgrönsaker, röd lök från Gáldar och en mangosalsa på mango från närliggande Mogen – känd för sitt fina klimat.

6. Bodegón Vandama, Las Palmas

Bodgón Vandama, vingård, Las Palmas, Gran Canaria, restaurang, god mat, grillkrog

Bodegón Vandama är en av våra favoritkrogar där vi gärna äter långlunch lördagar eller söndagar.

En kvarts bilresa från centrala Las Palmas tar dig till den här familjeägda vingården som har en av stadens populäraste helgrestauranger. Här sitter vi i timmar och njuter av vedgrillad oxfilé vars smaker tar en till himlen och tillbaka, menyn omfattar också underbart goda sallader och desserter – här äter jag till exempel öns godaste chokladmousse.

Bodegòn Vandama
Ctra. Bandama 116, Santa Brígida
Tel: +34 928 352 754
Ta mig dit>>> 

7. Majuga, Las Palmas

Majuga, restaurang, Las Palmas, Gran Canaria, kulinariska, gastro

På den här restaurangen äter vi gärna prisvärda avsmakningsmenyer för 50 €.

Braulio Rodríguez är inte bara en av Gran Canarias passionerade stjärnkockar, han är också sommelier med ett brinnande intresse för öns viner. Hit går vi om vi vill fira något speciellt, då kan vi beställa en en av de prisvärda avsmakningsmenyerna – men det går lika bra att bara beställa från den smakfulla menyn.

Restaurante Majuga
C/ Pérez Galdós 41, Las Palmas
Tel: +34 928 381 791
Ta mig dit>>>

8. Jardín Canario, Tafira

God kanariska husmanskost uppdaterad och tillagad på ett modernt sätt hittar du på restaurangen som hör till Jardin Canario.

Missa inte att smakupplevelsen som öns klassiska husmanskost ger, ett bra tips är Jardin Canarios restaurang.

Vi åker ofta till Las Palmas tjusiga villaförorters barer och krogar, den här restaurangen är en av de bästa om man vill äta uppdaterad kanarisk husmanskost lagad på kanariska säsongsbaserade råvaror. Restaurangen ligger i anslutning till trädgården Jardín Canario som anlades 1952 av svensken Eric Sventenius.

Restaurang Jardín Canario
Ctra. del Centro, km. 7, Tarifa
Tel: +34 928 355 245
Ta mig dit>>>

9. El Guajara, Las Vegas

Varför inte ta en tur till Las Vegas om du är på Gran Canaria, byn ligger strax utanför jordgubbsodlingarnas Valsequillo. Guajara är ingen vanlig grillrestaurang, här får man inte bara en matupplevelse utan också en rejäl kanarisk folklig kulturdos. Här äter man framför allt  under helgerna, men kön är lång så kom gärna strax före 14. Ta en nummerlapp, beställ något att dricka i baren och sätt dig med de övriga väntande på gatan tills ditt nummer ropas upp. Ett tips – man bör gilla kött om man ska äta här.

Guajara
C/ Maestro Juan Manuel, 14, Las Vegas
Tel: +34 928 705 479

10. Playa bar El Boya, Arguineguín

Playa Bar el Bola, tapasbar, fisk och skaldjur, byn Pajar, Arguineguin, strandläge

En av sydkustens absolut bästa tapas-barer hittar du i byn Pajara strax utanför Arguineguín.

Vill vi äta riktigt goda tapas på sydkusten är det till den här strandbaren vi åker till. Låt dig inte skrämmas av den enkla inredningen och den höga ljudvolymen, stämningen är hög och rätterna dukas fram på löpande band. Fisk och skaldjur, men också kroketter och den klassiska papas con mojo, saltkokt potatis med god sås är några av de omsorgsfullt lagade rätterna som trollas fram i köket. Ta en nummerlapp och slå dig ner och vänta på din tur. Hit kommer kanarier från hela ön för att äta gott och billigt.

Bar el Boya
Calle Santa Agueda 32, Arguineguin
Tel: +34 938 735 314
Ta mig dit>>>

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu

Annons