Filtrera +

God mat på Gran Canaria – 5 tips till öns bästa restauranger

Gran Canaria har inte ett av världens bästa klimat, där finns också krogar i världsklass – men du behöver ta dig bortom turistfällor och snabbmatsställen. Här guidar vi dig till 10 av öns bästa restauranger där kockar i världsklass lagar god mat som ger fantastiska smakupplevelser.

1. Qué Leche, Las Palmas

Qué Leche, en av de mest populära krogarna på Gran Canaria

Paret Jennise och Mario driver en av öns hetaste krogar, lilla Que Leché vars kök är väl värt att upptäcka.

Qué Leche

Den här lilla krogen på en av tvärgatorna runt gågatan Triana i Las Palmas är ett bra exempel på öns nya gastronomi, men så är också paret Jennise Ferraris och Mario Rodríguez Ureñas rätter en smakfull explosion av smaker från Sydamerika, Spanien, Asien och Kanarieöarna: mexikanska tacos med avokado och bläckfisk smakar ljuvligt gott, det gör också sardiner som marinerats i saften apelsiner från Telde och oliver från Santa Lucia. För att inte tala om den iögonfallande förrätten där spunnet socker toppas med gåslever, frystorkad mango, popcornströssel och riven lime.
Vill man äta middag på Qué Leche under en helg är det dock läge att boka bord i god tid,  Jennise och Mario är några av önss hetast kockar. Jennise och Mario träffades 2012 när de båda utvecklade sina färdigheter på anrika Basque Culinary School i San Sebastian där de tog varsin masterexamen. Egentligen hade Jennise tänkt öppna en Yoghurt- och mjölkbar i Mexiko, därav namnet Qué Leche som fritt översatt betyder vilken mjölk på svenska.
– Men så förälskade jag mig i Mario som övertygade mig om att vi istället kunde öppna en restaurang på Gran Canaria där han är född.

Que Leche
C/ Torres 22, Las Palmas
Tel: +34 607 91 78 03
Ta mig dit>>>

Bästa maten på Gran Canaria, Las Palmas, hetaste krogen, Qué Leche, gastro, kulinarisk mat

Annorlunda, men åh så gott – sött, salt, syrligt, knaprigt och lent. gGåslever rullas i popcornströssel och placeras på en bädd av spunnet socker som toppas med knaprig majs, frystorkad mango och riven lime.

2. Restaurante Majuga, Las Palmas

Restaurante Majuga

Braulio Rodríguez är inte bara en av Gran Canarias passionerade stjärnkockar, han är också sommelier med ett brinnande intresse för öns viner. Något som gör besöken på hans kulinariska restaurang Majuga till en total matupplevelse. Fisk och skaldjur, den kanariska svarta grisen, krämiga risrätter, soppor och grytor – all mat lagas från grunden på solmogna råvaror.
– Som sommelier är jag van att analysera och tänka smaker – det gör att jag kan justera kryddning och vara mer kreativ i min matlagning så att smakerna gifter sig till ett perfekt samspel mellan mat och vin, berättar han när vi ses i hans restaurang.
Majugas menyer avslöjar ett kök baserat på en respektfull fusion av traditionell och modern kanarisk matlagning. En återkommande delikatess man inte bör missa är den blåfenade tonfisken, atún rojo de Mogan. När tonfiskarna vandrar upp från Mexiko på sin väg mot Medelhavet passerar de kanarieöarna och det är i vattnet utanför öarna de är som allra godast och saftigast – något som anses bero på att vattentemperaturen ger förändringar i fettet och att de får så gott om föda i havet runt öarna.

Restaurante Majuga
C/ Pérez Galdós 41, Las Palmas
Tel: +34 928 381 791
Ta mig dit>>>

Gran Canaria, tonfisk, god mat,

Braulio Rodríguez är sommelier, kock på den egna krogen Majuga i Las Palmas.

3. Restaurante Akara, Meloneras

Akara, Baobab resort

Det råder ingen brist på krogar och restauranger på öns södra kust, men det är inte alltid så lätt att hitta kvalitet på orter där turismen dominerar. Men väster om Maspalomasfyren kan man äta fantastiskt gott på hotellrestaurangen Akara. Den ligger i den femstjärniga anläggningen Hotel Baobabs på Costa Meloneras – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby och barer liksom i restaurangen Akara. Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk.
Den kvinnliga kökschefen, bördig från ön, komponerar smakfulla menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag.
Zenaida Almeida Melián har arbetat under den stora spanska kocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona. Hon har även hunnit med att jobba på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca och med två-stjärniga kocken Diego Guerrero.

Akara, Hotell Baobab
Costa Meloneras
Tel: +34 902 450 010
Ta mig dit>>>

Bästa maten på Gran Canaria, restaurang Skara på Hotell Baobab Lopesan

Underbart god med fantastiska smaker är rätten med marinerad sama, en lokal fisk, på en bädd av sötpotatispuré och syrade morötter och korianderskum.

Gran Canaria, Costa Meloneras, Krogtips, bästa restauranger

Inte helt olika kyckling-nuggets, fast tillagat på krokodil vars smak och konsistens faktiskt påminner om en god kyckling. Nuggetsen serveras på en bädd av späda bladgrönsaker, röd lök från Gáldar och en mangosalsa på mango från närliggande Mogen – känd för sitt fina klimat.

4. Bodegon Vandama, Las Palmas

Bodegon Vandama

En kvarts bilresa från centrala Las Palmas tar dig till den här familjeägda vingården som har en av stadens populäraste helgrestauranger. Här sitter vi i timmar och njuter av vedgrillad oxfilé vars smaker tar en till himlen och tillbaka, menyn omfattar också underbart goda sallader och desserter – här äter jag till exempel öns godaste chokladmousse.

Gran Canaria_Las Palmas_Bodegon Vandama_Restaurangtips

Bodegòn Vandama
Ctra. Bandama 116, Santa Brígida
Tel: +34 928 352 754
Ta mig dit>>> 

5. Khun Gran Bahia Asian Restaurant, Anfi del Mar

Khun Gran Bahia Asian Restaurant

Sött, surt, starkt och milt – gillar man det asiatiska köket är det till den här restaurangen på öns sydvästkust man bör bege sig. I köket härskar unge chefskocken Davidoff Lugo under hans ledning lagas det också mat på Las Palmas restaurangen La Terraza del Gabinete.
– Jag gillar att kombinera det asiatiska köket med det kanariska, vi har många närproducerade råvaror som passar perfekt att tillreda med en asiatisk touche.
En av hans inspirationskällor är Michelinkocken Quique Dacosta på krogen med samma namn i orten Dénia utanför Valencia. Hans detaljerade minimalism i kombination med det estetiska upplägget på tallriken och den höga servicenivån är något Davidoff Lugo har anammat.

Khun Gran Bahia Asian Restaurant
Barranco de la Verga, Anfi Beach, Mogán
Tel: +34 638 614 185
Ta mig dit>>>

Drakfrukt är en av de tropiska frukter som odlas på Gran Canaria, frukten används flitigt i asiatisk matlagning. Köttet är mjukt, saftigt och inte helt olikt kiwi-fruktens, den är inte bara c-vitaminrik utan också väldigt dekorativ.

6. Jardín Canario, Tafira

God kanariska husmanskost uppdaterad och tillagad på ett modernt sätt hittar du på restaurangen som hör till Jardin Canario.

Missa inte att smakupplevelsen som öns klassiska husmanskost ger, ett bra tips är Jardin Canarios restaurang.

Vi åker ofta till Las Palmas tjusiga villaförorters barer och krogar, den här restaurangen är en av de bästa om man vill äta uppdaterad kanarisk husmanskost lagad på kanariska säsongsbaserade råvaror. Restaurangen ligger i anslutning till trädgården Jardín Canario som anlades 1952 av svensken Eric Sventenius.

Restaurang Jardín Canario
Ctra. del Centro, km. 7, Tarifa
Tel: +34 928 355 245
Ta mig dit>>>

7. Kvarterskrog El Equilibrista 33

Carmelo Florido driver den  familjära kvarterskrogen Equilibrista på en av tvärgatorna intill stranden Alcaracvaneras i Las Palmas. I det lilla restaurangköket lagas all mat från grunden – men så är också krogen enormt populär för sina prisvärda smakupplevelser.

El Equilirista 33
Calle Ing. Salinas 23
Las Palmas
Ta mig dit>>>

8. Lantkrogen El Guajara, Las Vegas

Varför inte ta en tur till Las Vegas om du är på Gran Canaria, byn ligger strax utanför jordgubbsodlingarnas Valsequillo. Guajara är ingen vanlig grillrestaurang, här får man inte bara en matupplevelse utan också en rejäl kanarisk folklig kulturdos. Här äter man framför allt  under helgerna, men kön är lång så kom gärna strax före 14. Ta en nummerlapp, beställ något att dricka i baren och sätt dig med de övriga väntande på gatan tills ditt nummer ropas upp. Ett tips – man bör gilla kött om man ska äta här.

Guajara
C/ Maestro Juan Manuel, 14, Las Vegas
Tel: +34 928 705 479

9. Strandbaren Playa bar El Boya, Arguineguín

Playa Bar el Bola, tapasbar, fisk och skaldjur, byn Pajar, Arguineguin, strandläge

En av sydkustens absolut bästa tapas-barer hittar du i byn Pajara strax utanför Arguineguín.

Vill vi äta riktigt goda tapas på sydkusten är det till den här strandbaren vi åker till. Låt dig inte skrämmas av den enkla inredningen och den höga ljudvolymen, stämningen är hög och rätterna dukas fram på löpande band. Fisk och skaldjur, men också kroketter och den klassiska papas con mojo, saltkokt potatis med god sås är några av de omsorgsfullt lagade rätterna som trollas fram i köket. Ta en nummerlapp och slå dig ner och vänta på din tur. Hit kommer kanarier från hela ön för att äta gott och billigt.

Bar el Boya
Calle Santa Agueda 32, Arguineguin
Tel: +34 938 735 314
Ta mig dit>>>

10. Fisk- och skaldjurskrogen Amigo Camilo

Trots sitt läge direkt på norra delen av Las Canteras strandpromenad är den här fisk- och skaldjurskrogen en välbevarad hemlighet där man äter fantastiskt gott i en charmig och familjär atmosfär. Här finns varken vita linnedukar eller vikta servetter, istället är det bord och stolar i plast, lysrör i taket och hög ljudvolym som gäller. Servicen är snabbt, det ska gå undan och det underlättar om man kan koden som gäller – det vill säga att man efter att ha tagit ett bord följer med kyparen till köket där man väljer vad man vill ha ur den dagsfärska fångsten som presenteras i kökets kylda fisk- och skaldjursdiskar. Kan du inte spanska kommer du långt med kroppsspråk och ett glatt humör. Tillbaka vid bordet beställer du dricka och om du vill ha bröd, sallad eller andra rätter som papas arrugadas, friterade sardiner eller calamares. Allt till fantastiskt överkomliga priser!
Eftersom Amigo Camilo stänger när fisken tar slut gäller det att hänga på låset och köa cirka 15 minuter innan de öppnar för lunch och middag, bra att veta är att utbudet under lunchtid är mer varierat än vid middag.

Amigo Camilo
Calle Caleta 1
Las Palmas de Gran Canaria
Ta mig dit>>>

INSIDERTIPS GRAN CANARIA

 

Charmigt boende i Las Palmas  

Ett arkitektpar från Helsingfors har i Las Palmas skapat ett helt nytt boendekoncept i stadens gamla kvarter där de har inrett vackra kolonialhus och palats i en stil som passar inredningsroade globetrotters. Det som började med renovering av en övergiven chokladfabrik har med åren resulterat i ett antal boendealternativ i ett slags charmig bed-and-brekfast anda. Rum, studios eller palats hus har fått personliga stilar som hämtadefrån ett reportage i en internationell designtidning. Möbler och detaljer har inredningsarkitekten Sirkku Höittä hittat på loppisar, antikbutiker, auktioner, men också på gatan. Att gammalt byts ut mot nytt på ön är fortfarande vanligt förekommande, även om alltfler öbor inser vikten av att bevara den kanariska traditionen.

Var: Vegueta, Las Palmas
Facebook: The-Boutique-Rooms
Ta mig dit>>>

Kom i form – 4 tips!

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.

Resfakta Gran Canaria

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu