God mat på Gran Canaria – 5 tips till öns bästa restauranger
Gran Canaria har inte ett av världens bästa klimat, där finns också krogar i världsklass – men du behöver ta dig bortom turistfällor och snabbmatsställen. Här guidar vi dig till 10 av öns bästa restauranger där kockar i världsklass lagar god mat som ger fantastiska smakupplevelser.
1. Qué Leche, Las Palmas

Paret Jennise och Mario driver en av öns hetaste krogar, lilla Que Leché vars kök är väl värt att upptäcka.
Qué Leche
Den här lilla krogen på en av tvärgatorna runt gågatan Triana i Las Palmas är ett bra exempel på öns nya gastronomi, men så är också paret Jennise Ferraris och Mario Rodríguez Ureñas rätter en smakfull explosion av smaker från Sydamerika, Spanien, Asien och Kanarieöarna: mexikanska tacos med avokado och bläckfisk smakar ljuvligt gott, det gör också sardiner som marinerats i saften apelsiner från Telde och oliver från Santa Lucia. För att inte tala om den iögonfallande förrätten där spunnet socker toppas med gåslever, frystorkad mango, popcornströssel och riven lime.
Vill man äta middag på Qué Leche under en helg är det dock läge att boka bord i god tid, Jennise och Mario är några av önss hetast kockar. Jennise och Mario träffades 2012 när de båda utvecklade sina färdigheter på anrika Basque Culinary School i San Sebastian där de tog varsin masterexamen. Egentligen hade Jennise tänkt öppna en Yoghurt- och mjölkbar i Mexiko, därav namnet Qué Leche som fritt översatt betyder vilken mjölk på svenska.
– Men så förälskade jag mig i Mario som övertygade mig om att vi istället kunde öppna en restaurang på Gran Canaria där han är född.
Que Leche
C/ Torres 22, Las Palmas
Tel: +34 607 91 78 03
Ta mig dit>>>

Annorlunda, men åh så gott – sött, salt, syrligt, knaprigt och lent. gGåslever rullas i popcornströssel och placeras på en bädd av spunnet socker som toppas med knaprig majs, frystorkad mango och riven lime.
2. Restaurante Majuga, Las Palmas
Restaurante Majuga
Braulio Rodríguez är inte bara en av Gran Canarias passionerade stjärnkockar, han är också sommelier med ett brinnande intresse för öns viner. Något som gör besöken på hans kulinariska restaurang Majuga till en total matupplevelse. Fisk och skaldjur, den kanariska svarta grisen, krämiga risrätter, soppor och grytor – all mat lagas från grunden på solmogna råvaror.
– Som sommelier är jag van att analysera och tänka smaker – det gör att jag kan justera kryddning och vara mer kreativ i min matlagning så att smakerna gifter sig till ett perfekt samspel mellan mat och vin, berättar han när vi ses i hans restaurang.
Majugas menyer avslöjar ett kök baserat på en respektfull fusion av traditionell och modern kanarisk matlagning. En återkommande delikatess man inte bör missa är den blåfenade tonfisken, atún rojo de Mogan. När tonfiskarna vandrar upp från Mexiko på sin väg mot Medelhavet passerar de kanarieöarna och det är i vattnet utanför öarna de är som allra godast och saftigast – något som anses bero på att vattentemperaturen ger förändringar i fettet och att de får så gott om föda i havet runt öarna.
Restaurante Majuga
C/ Pérez Galdós 41, Las Palmas
Tel: +34 928 381 791
Ta mig dit>>>

Braulio Rodríguez är sommelier, kock på den egna krogen Majuga i Las Palmas.
3. Restaurante Akara, Meloneras
Akara, Baobab resort
Det råder ingen brist på krogar och restauranger på öns södra kust, men det är inte alltid så lätt att hitta kvalitet på orter där turismen dominerar. Men väster om Maspalomasfyren kan man äta fantastiskt gott på hotellrestaurangen Akara. Den ligger i den femstjärniga anläggningen Hotel Baobabs på Costa Meloneras – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby och barer liksom i restaurangen Akara. Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk.
Den kvinnliga kökschefen, bördig från ön, komponerar smakfulla menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag.
Zenaida Almeida Melián har arbetat under den stora spanska kocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona. Hon har även hunnit med att jobba på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca och med två-stjärniga kocken Diego Guerrero.
Akara, Hotell Baobab
Costa Meloneras
Tel: +34 902 450 010
Ta mig dit>>>

Underbart god med fantastiska smaker är rätten med marinerad sama, en lokal fisk, på en bädd av sötpotatispuré och syrade morötter och korianderskum.

Inte helt olika kyckling-nuggets, fast tillagat på krokodil vars smak och konsistens faktiskt påminner om en god kyckling. Nuggetsen serveras på en bädd av späda bladgrönsaker, röd lök från Gáldar och en mangosalsa på mango från närliggande Mogen – känd för sitt fina klimat.
4. Bodegon Vandama, Las Palmas
Bodegon Vandama
En kvarts bilresa från centrala Las Palmas tar dig till den här familjeägda vingården som har en av stadens populäraste helgrestauranger. Här sitter vi i timmar och njuter av vedgrillad oxfilé vars smaker tar en till himlen och tillbaka, menyn omfattar också underbart goda sallader och desserter – här äter jag till exempel öns godaste chokladmousse.
Bodegòn Vandama
Ctra. Bandama 116, Santa Brígida
Tel: +34 928 352 754
Ta mig dit>>>
5. Khun Gran Bahia Asian Restaurant, Anfi del Mar
Khun Gran Bahia Asian Restaurant
Sött, surt, starkt och milt – gillar man det asiatiska köket är det till den här restaurangen på öns sydvästkust man bör bege sig. I köket härskar unge chefskocken Davidoff Lugo under hans ledning lagas det också mat på Las Palmas restaurangen La Terraza del Gabinete.
– Jag gillar att kombinera det asiatiska köket med det kanariska, vi har många närproducerade råvaror som passar perfekt att tillreda med en asiatisk touche.
En av hans inspirationskällor är Michelinkocken Quique Dacosta på krogen med samma namn i orten Dénia utanför Valencia. Hans detaljerade minimalism i kombination med det estetiska upplägget på tallriken och den höga servicenivån är något Davidoff Lugo har anammat.
Khun Gran Bahia Asian Restaurant
Barranco de la Verga, Anfi Beach, Mogán
Tel: +34 638 614 185
Ta mig dit>>>

Drakfrukt är en av de tropiska frukter som odlas på Gran Canaria, frukten används flitigt i asiatisk matlagning. Köttet är mjukt, saftigt och inte helt olikt kiwi-fruktens, den är inte bara c-vitaminrik utan också väldigt dekorativ.