Filtrera +

En karibisk kanarieö – La Palma

Den nordvästligaste av kanarieöarna är en välvårdad kanarisk dam med starka karibiska band. Hon saknar massturism och är ett paradis för alla som söker mäktiga naturupplevelser och fridfulla dagar.

I bakgrunden spelar en radio kanarisk folkmusik som stundtals överröstas av barns skratt och stoj. En havsbris får fyra färgglada hängmattor att gunga till och från det angränsade restaurangköket doftar det gott av grillat kött, lök och peppar. Bredvid köket öppnar sig en vacker terrass med vita klätterrosor och stora buskage med julrosor. En bit längre bort står två palmer intill en rosamålad länga, där sitter kompisgäng och familjer och äter långlunch i små matsalskabiner. De privata båsen är något vi aldrig tidigare sett under våra resor på kanarieöarna, men så är också La Palma en annorlunda ö vars kanariska identitet inte har spätts ut av massturism som åker på sol- och badresor. Dessutom vilar det en karibisk känsla över hela La Palma, vilket inte är så konstigt med tanke på att ön var en av de viktigaste hamnarna när spanska imperiet kopplades ihop med den nya världen.

La Palma har inte bara en påtaglig kontakt med länderna på andra sidan Atlanten, hon har också en ovanlig närkontakt med himlavalvet. I morse när vi vaknade var luften var så klar att det kändes som att man såg genom en kikare till världens ände. Den klara himlen gör att ön har ett av världens största koncentration av rymdobservatorier. Samtliga belägna på öns högsta bergstopp Roque de los Muchachos. Med sin höjd på 2 423 meter över havet reser sig bergstoppen ovanför molnen som bildas när passadvindarna från nordost träffar ön. Molntäcket fungerar som ett slags damm- och partikelfilter vilket gör luften ovanför extraordinärt ren och klar.

La Caldera de Taburiente – en av världens största vulkankratrar.

Roque de los Muchachos är en av flera bergstoppar som omgärdar nationalparken La Caldera de Taburiente – en av världens största vulkankratrar. Numer är den 700 meter djupa svarta kratern med nära en mil i diameter täckt av en grönskande tallskog. De kanariska tallarnas kådiga bark gör att de kan överleva bränder och leva i hundratals år, bränder som ses som svarta mönster i barkens träd. Vulkankratern och nationalparken är en imponerande naturupplevelse som lockar stjärnturism såväl som vandrare till ön.

Det sägs att La Palma har över hundra mil vandringsleder och stigar, smala gångvägar som öborna har använt sedan urminnes tider. Transvulcania Ultramarathon är ett prestigeladdat lopp som löper tvärs över ön, sträckan är 73,3 kilometer långt och går delvis genom vulkansand för att ta sig upp till Rouque de Muchahos och ner igen. I år liksom i fjol vann Ida Nilsson från öländska Högby IF på Öland. Trots att Palma är hälften så stor som Öland omspänner den här öns natur en fantastisk variation som är rolig att upptäcka.

Bästa sättet att lära känna henne är att hyra en bil, vägarna är tydligt skyltade och i ett bra skick. Den behändiga storleken gör att man på en och samma dag kan njuta av uråldriga trollskogar med vattendrag, milsvida vulkankratrar, dramatiska stup och magiska utsikter över himmel och hav. Landskapet omfattar också små frukt- och grönsaksodlingar, stora bananplantager, svarta lavastränder liksom byar och samhällen med prydliga gator och torg. Det råder ingen tvekan om att hon är en välmående ö med välvårdade hus och trädgårdar.

Ön har drygt 86 000 invånare, varav ca 20 000 bor i huvudstaden Santa Cruz de la Palma. Öns största inkomstkälla utgörs numer av bananer, en gång i tiden var det sockerplantager som fick La Palma att befolkas av spanska nybyggare efter spanjorernas kolonisation 1495. Efter erövringen av Amerika blev öns huvudstad Santa Cruz de La Palma den tredje största hamnen i det spanska imperiet. När sockerplantagerna i Karibien tog fart blev konkurrensen för stor och man övergick istället till att odla honung, tobak och bananer. I slutet av 1800-talet var handelstrafiken över Atlanten betydande, bara mellan La Palma och Kuba gick det sju rutter i månaden. Att jämföra med att Cadiz på spanska fastlandet trafikerades en gång i månaden.

Från mitten av 1800-talet var fattigdomen utbredd varför många öbor sökte lyckan på andra sidan Atlanten, framför allt på Kuba. När emigranterna, som på öarna kallades för ”indianos”, återvände tog de med sig en fläkt av den nya världen: stråhattar, vita spetsklänningar, cigarrlådor, burar med tropiska fåglar och andra tecken på att de gjort sig en förmögenhet. Fenomenet firas årligen under karnevalsveckorna då fylls Santa Cruz gator och torg av kubansk musik och vitklädda öbor som sjunger, dansar och kastar talk eller mjöl på varandra. Folkfesten Fiesta de los Indianos finns som ett inslag i hela ögruppens karnevalsveckor, men det är i huvudstaden Santa Cruz de La Palma den har sin vagga.

Trots att öns huvudstad Santa Cruz de la Palma inte är speciellt stor ger hon känsla av att vara en liten internationell storstad. Historien är ständigt närvarande, inte bara i de ståtliga kolonialbyggnaderna som kantar affärsgatorna utan också i stadens gamla kvarter. Där kantas Avenida Maritima av två- och trevåningshus försedda med hängande dubbelbalkonger snidade i trä. Balkonger vars andalusiska influenser erinrar om spanjorernas kolonisering av ön och om en tid då ön utsattes för flera piratattacker.

Det kubanska bandet är ständigt närvarande, inte bara i musiken, maten och språket utan också i öns tillverkning av rom och att man odlat tobak i över 300 år.

Faktum är att tobaksodlingen under 1960-talet hade sådan hög kvalitet att den konkurrerade med den kubanska. När öns tobaksodlingar slogs ut av en skadesvamp fortsatt man att producera cigarrer, men då med importerade tobaksblad från Kuba. Den egna tobaksodlingen tog fart igen när cigarrmakaren Don Antonio González García fann gamla torkade tobaksfrön som planterades på hans finca El Sitio i byn Breña Alta söder om Santa Cruz de la Palma. Hans handrullade cigarrer på tobaksblad från den egna odlingen rankas som ett av världens tio bästa märken. När vi häromdagen besökte tobaksplantagen tog han oss till sin personliga verkstad. Vi serverades öns röda vin i dricksglas under tiden han berättade om sin pappa som i slutet av 1800-talet utvandrade till Kuba.

Don Antonio fick redan som liten lära sig allt om tobak, något han tog med sig när han som ung flyttade tillbaka till föräldrarnas hemö. När han bjuder fotograf Binge på en av honom handrullad cigarr tar han Binge till sjunde himlen. Vänligheten Don Antonio och hans hustru Isabell visar oss är något vi möter vart vi än färdas på ön. När vi checkade in i den vackra lägenheten vi hyr i ett av de balkongförsedda vackra husen i Santa Cruz kom vår hyresvärds pappa med nyskördad mango, gyllengula små bananer och två glasburkar med egengjord mojo-sås, en stark och en mild. Allt från den egna trädgården. Han gav oss också en lapp med några personliga tips på bra vingårdar och restauranger.

Tobaksplantagen Finca tabaquera El Sitio omfattar allt från tobaksodling till torkanordning och cigarrhantverk. Liten shop finns i anslutning till entrén.

Vår goda lunch är uppäten, tallrikarna tomma och den lilla bordsgrillens kol har blivit till aska. Under tiden vi väntar på att serveras en traditionell efterrätt – öborna är kända för att älska sötsaker – njuter vi av utsikten. Nedanför breder Santa Cruz de la Palma ut sig längs med havet, framför oss går havet och himlen ihop i horisonten och bakom oss rullar molnen in över de skogbeklädda topparna. Moln som lägger sig som skyddande golv runt öns högsta topp. Det är fullt begripligt att La Palma smeknamn är Isla Bonita och det råder ingen tvekan om att den här vackra ön är ett paradis för alla som söker lugn, harmoni och mäktiga naturupplevelser.

ÄTA & DRICKA

Strandbar med solnedgång
Kiosko La Zamora
Njut av solnedgången på den här enkla serveringen på öns sydvästspets. Färsk fisk, sallader och papas con mojo liksom vin och öl finns på menyn. Pris från 40 kronor.
Playa chica, Punta Zamora, Fuencaliente.
Kiosko La Zamora>>>

Fisk- och skaldjur
Kiosko Montecarlo
Utflyttade öbor på semester tar sig gärna hit för att äta räkor (camarones) och dricka kall öl. Om fiskrätten Alfonsiño med papas arrugadas och Mojo verde finns på menyn är det ett supergott val. Pris från 50 kronor.
Plaza de Castilla, Tazacorte

Finkrog med avsmakningsmeny
Tematico El Jardin de la Sal
En av öns mest hyllade kockar, Juan Carlos Rodriguez Curpa, härskar i köket på den här gastro-restaurangen vars meny baserats på lokala säsongsråvaror. Läget intill saltanläggningen på öns sydspets är fantastisk, inte minst i solnedgången. Pris från 90 kronor.
Salinas marinas de Fuencaliente>>>

Kanariskt mathantverk
El Rincón de Moraga
Carpaccio på bläckfisk, tonfisk eller oxfilé – men också inhemsk getost på en bädd av närodlade grönsaker under ledning av David Moraga, en öns kändiskockar. Pris från 90 kronor.
El Rincón de Moraga>>>

 

Charmig grillkrog
Parrilla Los Braseros
Mysig familjekrog med omsorgsfullt lagad kanarisk husmanskost i rikliga portioner. Från den blommande terrassen har man en fantastisk utsikt över öns huvudstad. Ligger på vägen till observatoriet Roque de los Muchachos. Pris från 60 kronor.
Parilla Los Braseros>>>

BO BRA

Hacienda San Jorge
Lägenhetshotell som omgärdas av en botanisk trädgård med växter från olika delar av världen, ett orkidéväxthus finns också. Välj att bo i radhusliknande byggnader eller i huvudbyggnaden. Vill man inte bada i havet finns en snyggt designad pool med poolbar.
Pris: Lägenhet för 2 personer från 800 kronor natten.
Hacienda San Jorge>>>


Casa Colonial, La Palma
Den vackra lägenheten mitt i Santa Cruz historiska kvarter har fått en pietetsfull renovering, allt håller högsta kvalitet med ett fullt utrustat modernt kök, sköna sängar och ett rymligt vardagsrum med vackra spröjsade fönster mot havet.
Pris: Lägenhet från 780 kronor per natt för två personer.
Casa Colonial>>>

Hacienda de Abajo
Två kilometer från stranden ligger den här sockerplantagen med anor från 1600-talet som har renoverats till ett barnfritt hotell med vackra möbler, konst och accessoarer från olika delar av världen. Trädgård, pool, restaurang och bar liksom ett Spa finns.
Pris: Dubbelrum från 2 200 kronor med frukost.
Hacienda de Abajo>>>

SE & GÖRA

Vandring
La Palma anses av vandringsentusiaster vara den kanarieö som bjuder på den vackraste och mest varierande vandringen. Det lär finnas över 100 mil leder över ön. Den mest spektakulära vandringen hittar man i nationalparken La Caldera de Taburiente.

Val- och delfinsafari
Det finns gott om valar och delfiner i havet runt Kanarieöarna. På La Palma arrangeras val- och delfinsafari utanför byn Tazacorte på västkusten. Priser från 270 kronor för en delfintur, 420 kronor för en valtur.

Stjärnskådning
Åk inte från ön utan att ha upplevt öns spektakulära stjärnhimmel. Vill du inte delta i arrangerade utflykter till observatorierna på öns högsta punkt finns det flera andra bra platser för stjärnskådning, se platserna här >>>  Besök på observatorierna bokas i förväg >>>

 

Resa hit:
 Reguljärflyg från 3 000 kronor enkel resa. Flygbolag som flyger till La Palma är Air Berlin, Iberia, Finnair, Condor, BRA-flyg. Reguljärflyg till Madrid, Teneriffa eller Gran Canaria och sedan vidare med inrikesflyg. Rederierna Fred Olsen och Armas går mellan Teneriffa och La Palma, båtresan tar cirka 2 timmar och 45 minuter.
Bästa tiden:
 Året runt. I snitt 19 grader i januari och 28 i augusti. Vattentemperatur 19–24 grader.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.
Språk: Spanska, engelska fungerar på hotell och på många restauranger.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Lägre än i Sverige.
Ta dig runt: Hyrbil eller buss. Vägarna är bra skyltad och i gott skick. En huvudväg går runt ön, en annan korsar ön från Santa Cruz de la Palma till Tazacorte, en by som också är en semester- och badort.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Regnskurar är inte ovanligt.
Läs mer: islalapalma.com, fredolsen.es, navieraarmas.com, lapalmaturismo.com