Filtrera +

Dubrovniks riviera – 6 upplevelser i mysiga Mlini

Att resa med familjen och släkten kräver sin planering. Olika behov ska tillfredsställas, från barnvänliga stränder till vackra promenadstråk och lite livligare ställen där ungdomarna kan hänga. Här har du våra sex olika tips på aktiviteter för olika åldrar.

1. Vattenpolo en folksport

Den branta kustremsans gör det svårt att anlägga fotbollsplaner, istället spelas det vattenpolo – Kroatien tillhör faktiskt världseliten. Mlini har en egen havspolobassäng där ungdomar och lagspelare tränar dagligen. När det spelas matcher lever byn upp  i en härlig folkfest med en skön atmosfär, men det är också kul att bara slå sig ner på läktaren och se på när de spelarna tränar. Intill havsbassängerna ligger en liten servering där  man kan dricka byns bästa kaffe.

Träning på Gusar vattenpoloklubb i Mlini.

2. Vackra promenadstråk

Vackra blommande trädgårdar och bilfria promenadvägar med parkbänkar och lekplatser gör det lätt flanera runt i trakten. Vill man ha ett fler barer och restauranger tar man en promenad till grannbyn Srebreno. Det är där traktens ungdomar hänger på stränder,  glass- och musikbarer. I byn finns också ett litet centrum med matbutik och bankomater. Går man söderut längs med kusten kommer man till en nudiststrand och flanerar man uppför hotellområdets park kommer man till femstjärniga hotellet Astarea.

Strandpromenaden mellan Mlini och Srebreno kantas av skuggande pinjeträd.

3. Dubrovnik

Ett måste är att göra en båttur till Dubrovnik, ett smart sätt att kombinera Mlinisemestern med den kroatiska kulturens vagga. I kvarteren längs med den sydöstra muren ser staden ut som den gjorde före den stora turistinvasionen. Fridfulla gränder, lekande barn, tvätt på tork, blomkrukor framför dörrar och på fönsteravsatser. Där ligger också café Buža bar på en klippavsats högt ovanför havet. Att sitta med en kopp kaffe på Buža bar i den fantastiska solnedgången och se ut över den mäktiga muren och stadsborna som dyker från klipporna nedanför är bara det värt en resa till staden.

Utanför muren i Dubrovnik.

4. Cavtat

En kort båttur från Mlinis hamn tar dig till den idylliska semesterorten Cavtat. När staden anfölls av araber på 600-taler flydde invånarna till klippön Lausa där de byggde upp staden Ragusa som sedermera blev Dubrovnik.
Cavtat är en vacker by med prydliga hus, kyrkor och andra byggnader från medeltiden. I den fina hamnen ankrar seglare och båtförare upp, där finns också flera restauranger längs med strandpromenaden. Ta en promenad, ät en god lunch och avslita med ett svalkande dopp i det kristallklara vattnet innan du tar färjan hem igen.

Cavtat med dom Bosniska bergen i bakgrunden.

5. Badutflykt till Lokrum

Den lilla ön Lokrum utanför Dubrovnik kan stoltsera med ett kristallklart turkost vatten som gör att även badkrukor kastar sig i havet. Ön är ett naturreservat som inte bara har sköna klippbad, där finns också en spännande lagun med lianer och klippor som lockar till bad. Dessutom finns ett antal glassbarer, caféer och restauranger. Lokrum är ett populärt utflyktsmål för alla kustens båtägare.
Båtresor till och från Lokrum går från hamnen i Mlini och kostar ca 90 kuna, på ön får du betala en liten inträdesavgift på några kuna.

 

 

Vattnet är otroligt klar runt Lokrum.

6. Bördiga Konavle 

Vill man äta riktigt gott bör man anamma seden och ta sig till den bördiga dalen Konavle, söder om Dubrovniks riviera och byn Mlini. Området är ett slags växthus och skafferi med småjordbruk som odlar vindruvor, grönsaker och frukt ­– varor som säljs på marknaden i Dubrovnik och som också utgör basen i områdets lantliga restauranger. Konvale, som betyder kanal, har flera små vattendrag och pittoreska gamla kvarnar.  grillat lamm och forell.

Resfakta Dubrovnik/Mlini

Resa dit: Norwegian och Ses flyger till Dubrovniks flygplats, normalpris, ca 3 500 kr med det går att hitta billigare flyg. Det tar cirka 3 timmar med flyg från Stockholm Arlanda och cirka 20 minuter att resa från Dubrovniks flygplats till Mlini.
Bästa tiden: Från tidig vår till sen höst, det kan vara varmt långt in i oktober.
Valuta: Kouna.
Prisnivå: Restaurangpriser liksom alkohol något billigare än i Sverige. Priserna är högre under juli och augusti.
Bo: Det finns boende för alla typer av plånböcker: Privatrum, lägenheter, pensionat och hotell.
Äta: Det kroatiska köket baseras på omsorgsfullt lagade rätter på det som naturen och havet erbjuder. Man äter mycket torkad skinka, ostar, oliver – inte helt olikt det man äter i Italien andra sidan Adriatiska havet. Restaurangerna har internationella menyer.
Shopping: Lokalt producerade varor och drycker, oliver, ostar och kryddor, hittar du i matbutikerna. Vill du ha ett större utbud får du ta båten till Cavtat eller Dubrovnik.
Bra att veta: Mlini har cirka tusen invånare och det bor runt 7 000 på Zupa Dubrovacka. Kroatiska är det gängse språket, men många förstår och talar också engelska och tyska. Den kroatiska vinhistorian är intressant och det finns mycket att lära. Halvön Pelješac är bara ett av alla våra vinområden, men kanske den bästa för röda viner om man tycker om kraftiga och sträva.