Filtrera +

Dubrovniks riviera, mysiga byn Mlini

Far- och morföräldrar kopplar av i skuggan under pinjeträden, barn leker i vattnet, föräldrar solar och tonåringar vandrar bort till grannbyn Srebrenos stränder och glassbarer. I Mlini är det lätt att vara många som reser tillsammans.

Det är ovanligt många vi känner ombord på flyget till Dubrovnik, närmare bestämt 26 personer – alla från min och min mans släkt. När frågan kom upp om vi skulle åka på en gemensam utlandsresa var våra barn, föräldrar, syskon och syskonbarn ivriga att följa med. Att resan skulle gå till den lilla byn Mlini söder om Dubrovnik var givet, en by vi vet passar utmärkt oavsett om man är skolbarn, tonåring, student, småbarnsförälder, medelålders eller pensionär. För att ingen ska känna sig låst och bunden är det viktigt att ta hänsyn till olika åldrars behov och Mlini uppfyller alla kriterier för en lyckad generationsresa.

Mlini är en klassisk liten kustby med en hamn, en strandpromenad och stenhus som bäddas in i en prunkande och blommande sluttning. Platsen, människorna och den fridfulla atmosfären har i drygt 40 år lockat fyra generationer av min familj att regelbundet återvända för en eller ett par veckors semester tillsammans med nära och kära. Allt började när mina föräldrar bilade  genom ett Europa som höll på att byggas upp efter andra världskriget. En resa till Adriatiska havet som följdes av många fler. När jag och mina två syskon var tillräckligt stora för bil- och campingsemestrar var det till Dubrovnik och Mlini vi åkte.

Det som idag är en lummig hotellträdgård med pool var förr packad med tält och husvagnar och i den lilla butiken vid kapellet handlade vi färska ägg och nyskördade grönsaker. Idag har varorna bytts ut mot vattenleksaker, godis och kroatiska souvenirer, men det katolska kapellet har kvar sin funktion.

Dagen efter vår ankomst skiner solen från en klarblå himmel. Det är varken för varmt eller för kallt och i bakgrunden hörs måsarnas gälla skrik och en radio som spelar kroatisk folkmusik. En efter en släntrar in i frukostmatsalen, somliga sover länge andra är uppe för en tidig morgonpromenad. Hotellets 300 kvadratmeter stora terrass fungerar som ett slags vardagsrum, den är vår naturliga samlingspunkt där vi läser böcker, spela kort, dricker kaffe i skydd av de skuggande pinjeträden. Det är där vi bestämmer gemensamma aktiviteter och det är där vi ibland blir sittandes långt in på natten.

Dagarna fyller vi med bad, promenader, prat och olika vattenaktiviteter. Blir dagarna för enformiga, eller när rastlösheten sätter in, tas det promenader till grannbyn Srebreno där folklivet är livligare. Det är där traktens ungdomar hänger på glassbarer, kaféer och stränder och det är där våra familjers yngre garde hänger när vi andra gått och lagt oss.

Eftersom vi är så många har vi valt att bo på ett hotell med halvpension där vi utöver frukosten kan välja att äta gemensam lunch eller middag beroende på hur dagsprogrammet ser ut.

En dag hyr vi en buss som tar oss till Konavle, den bördiga dalen där man hittar de bästa restaurangerna. En annan dag blir vi bjudna på fest med tilltugg till familjen som i 40 år varit våra kroatiska vänner och en annan dag bokar vi en båt som tar oss på en dagsutflykt till Dubrovnik. I kvarteren längs med den sydöstra muren ser Dubrovnik ut som hon gjorde före den stora turistinvasionen. Fridfulla gränder, lekande barn, tvätt på tork, blomkrukor framför dörrar och på fönsteravsatser.
Där ligger också Buza bar varifrån man har utsikt över den mäktiga stadsmuren och stadsborna som dyker från klipporna. Att sitta där med ett glas kallt vitt vin eller en kopp kaffe och se ut över solnedgången är bara det värt en resa till staden.

Mlini ligger på kuststräckan där landet Kroatien går in som en kil mellan havet, de bosniska bergen och grannlandet Montenegro. Området är hisnande vackert, grönt och blomstrande tack vare alla små vattendrag från bergen som rinner ut i det turkosblå havet. Närheten till de bosniska bergen fick byborna i Mlini och Srebreno att evakueras till Dubrovnik och Lapadhalvöns hotell under kriget. Tiden läker kanske inte alla sår, men de förbleknar.
Husen har renoverats, även om det fortfarande finns ödelagda hotell, och på kustens stränder ses kroater såväl som serber som bosnier badandes.

 

Bergskedjorna som störtar ner i havet gör att man inte kan bygga fotbollsplaner, men istället spelar man vattenpolo. I Mlinis lilla hamn finns byns havspolobassäng där ungdomar och lagspelare tränar dagligen. När det är match lever byn upp i en härlig folkfest, det är också kul att slå sig ner och se hur skickliga spelarna är under träningarna. Den härliga känslan av skratt, applåder och uppmuntrande rop sitter kvar i kroppen långt efter det att vi har kommit hem till Sverige, men ännu längre sitter den sköna känslan av en veckas sällskap tillsammans med nära och kära fjärran från plikter, bestyr och tider att passa.

Att tänka på inför en generationsresa

Direktflyg
Så slipper du tidsödande mellanlandningar och risk att bagaget försvinner.

Transfertid
Det ska gå lätt och fort att ta sig från flygplatsen till hotellet.

Orten
Välj ett ställe som inte är fört stort, men inte heller så litet att folk går på varandra. Olika åldras behov ska tillfredsställas, från barnvänliga stränder till promenadstråk och lite livligare ställen för ungdomar. Det bör också finna möjligheter att göra olika aktiviteter som att hyra båt eller vattensporter.

Hotellet
Välj ett hotell med halvpension, gärna där du kan välja mellan lunch och middag. Oftast ses man vid middagen, den lättare lunchen är enklare att fixa själv. Några vill ha melon och yoghurt på stranden medan andra kanske vill ha en pizza eller en sallad på restaurang.

Pengar
Restaurangnotor inklusive dricks delas med antalet personer, det brukar jämna ut sig med tiden. Många gånger kostar Coca-Cola och läsk lika mycket som öl och vin, men familjer med många småbarn kan räkna 2 barn som 1 vuxen.

Restaurangbesök
När man är många krävs det planering om man vill äta på restaurang, bäst är att boka bord och förbeställa maten så att köket är förberett och kan kalla in extrapersonal så maten serveras samtidigt till alla. I annat fall riskerar man att maten kommer in på olika tider och att man blir sittandes väldigt länge.

Resfakta Dubrovnik/Mlini

Resa dit: Norwegian och Ses flyger till Dubrovniks flygplats, normalpris, ca 3 500 kr med det går att hitta billigare flyg. Det tar cirka 3 timmar med flyg från Stockholm Arlanda och cirka 20 minuter att resa från Dubrovniks flygplats till Mlini.
Bästa tiden: Från tidig vår till sen höst, det kan vara varmt långt in i oktober.
Valuta: Kouna.
Prisnivå: Restaurangpriser liksom alkohol något billigare än i Sverige. Priserna är högre under juli och augusti.
Bo: Det finns boende för alla typer av plånböcker: Privatrum, lägenheter, pensionat och hotell.
Äta: Det kroatiska köket baseras på omsorgsfullt lagade rätter på det som naturen och havet erbjuder. Man äter mycket torkad skinka, ostar, oliver – inte helt olikt det man äter i Italien andra sidan Adriatiska havet. Restaurangerna har internationella menyer.
Shopping: Lokalt producerade varor och drycker, oliver, ostar och kryddor, hittar du i matbutikerna. Vill du ha ett större utbud får du ta båten till Cavtat eller Dubrovnik.
Bra att veta: Mlini har cirka tusen invånare och det bor runt 7 000 på Zupa Dubrovacka. Kroatiska är det gängse språket, men många förstår och talar också engelska och tyska. Den kroatiska vinhistorian är intressant och det finns mycket att lära. Halvön Pelješac är bara ett av alla våra vinområden, men kanske den bästa för röda viner om man tycker om kraftiga och sträva.