Filtrera +

Dubrovnik – Medelhavets Hollywood

Dubrovnik hamnar högt upp på listor över världens mest sevärda resmål. Få städer kan mäta sig med hennes skönhet, dessutom har hennes invånare röstats fram som några av de hjälpsammaste och vänligaste i världen.

I succéserien Games of Thrones får man en uppfattning om alla vackra miljöer som ryms innanför Dubrovniks stadsmurar. Miljöer som är så filmiska att produktionsbolaget HBO vill investera 50 miljoner dollar för att anlägga en studio och en temapark i omgivningen. Ett projekt som lär ha initierats av en medlem i Hearst-dynastin som valde att gifta sig i Dubrovnik: Ett par dagar långt societetsbröllop där Wyclef Jean och Snoop Dog underhöll gäster som Givenchys Riccardo Tisci och Margherita Missoni. Dubrovnik blir alltmer ett adriatiskt alternativ till kändistäta St Tropez och i somras sågs såväl Kate Hudson som Ellen DeGeneres i de rogivande gränderna som grenar ut från Stradun – en len marmorbelagd esplanad som fungerar som stadens kroppspulsåder med serveringar, butiker och krogar.
Men Dubrovnik är inte bara den pittoreska stadskärnan innanför murarna, utanför den vackert välvda Pileporten breder staden ut sig med bostadskvarter, butiker, marknader, krogar, hotell och fantastiska badstränder där vattnet hör till de renaste i Medelhavet.

”De som vill uppleva himlen på jorden måste komma till Dubrovnik.”
George Bernard Shaw

Kroatien_Dubrovnik_Hamnen_2

Vi rekommenderar!

The Pucić Palace
Ett pietetsfull renoverat barockpalats med ett perfekt läge intill marknadstorget där uteserveringar dukar upp när förmiddagens frukt- och grönsaksmarknad är över. Det exklusiva hotellet har två restauranger och en vinbar och i boendet ingår inträde till stranden och East West Beach Club en kort promenad bort. Dubbelrum med frukost från 2 880 kronor. Prisvärda specialrabatter finns på hemsidan.

Hotell Zagreb
Vill du komma bort från myllret innanför murarna är det här hotellet ett bra val där det ligger cirka tio minuters bussresa från Pileporten. Det ockraröda kolonialhotellet, som omgärdas av en stor grön och blomstrande trädgård med servering, ligger nära en fin strand, flera krogar, barer och butiker. Dubbelrum med frukost från 600 kronor.

Resfakta Dubrovnik/Mlini

Resa dit: Norwegian och Ses flyger till Dubrovniks flygplats, normalpris, ca 3 500 kr med det går att hitta billigare flyg. Det tar cirka 3 timmar med flyg från Stockholm Arlanda och cirka 20 minuter att resa från Dubrovniks flygplats till Mlini.
Bästa tiden: Från tidig vår till sen höst, det kan vara varmt långt in i oktober.
Valuta: Kouna.
Prisnivå: Restaurangpriser liksom alkohol något billigare än i Sverige. Priserna är högre under juli och augusti.
Bo: Det finns boende för alla typer av plånböcker: Privatrum, lägenheter, pensionat och hotell.
Äta: Det kroatiska köket baseras på omsorgsfullt lagade rätter på det som naturen och havet erbjuder. Man äter mycket torkad skinka, ostar, oliver – inte helt olikt det man äter i Italien andra sidan Adriatiska havet. Restaurangerna har internationella menyer.
Shopping: Lokalt producerade varor och drycker, oliver, ostar och kryddor, hittar du i matbutikerna. Vill du ha ett större utbud får du ta båten till Cavtat eller Dubrovnik.
Bra att veta: Mlini har cirka tusen invånare och det bor runt 7 000 på Zupa Dubrovacka. Kroatiska är det gängse språket, men många förstår och talar också engelska och tyska. Den kroatiska vinhistorian är intressant och det finns mycket att lära. Halvön Pelješac är bara ett av alla våra vinområden, men kanske den bästa för röda viner om man tycker om kraftiga och sträva.