Filtrera +

4 karibiska drömresmål

Antigua, Grenada, Barbados och Dominikanska republiken – västindiska öar med drömlika sandstränder. Vilken ö passar dig bäst? 

ANTIGUA – den här guldkantade ön i östra Karibien är främst känd för att hon har en strand för varje dag om året, men också för att hon lockar smekmånadspar, kändisar och andra celebriteter som söker en fridfull semester i ett tropiskt paradis.
Eric Clapton äger en magnifik egendom på öns södra spets och Robert de Niro förhandlar om att renovera klassiska K-club på systerön Barbuda. Du behöver förstås inte vara rik för att besöka Antigua, men det underlättar eftersom budgetalternativ lyser med sin frånvaro på ön. Det finns alltså gott om lyxiga all-inclusive anläggningar liksom förstklassiga krogar där man bland annat kan frossa i färsk hummer liksom i den söta ananasen – båda exempel på lokala råvaror.
Antiguas litenhet, som också är också hennes storhet, gör att man inte behöver stressa runt för historiska och kulturella upplevelser. Istället kan man i lugn och ro koppla av i sin solstol och se ut över de vita pelikanerna som dyker ner i det turkosblå vattnet med horisonten som fond.

Resa hit: Skräddarsydda paketresor med Lime Travel, Västindienspecialisten, Jade Travel med flera. Prisexempel en vecka med flyg, boende och frukost på fyrstjärniga hotellet Bucuti: från 19 500 kronor per person (Lime Travel).
Storlek: 280 km, något större än Orust.
Här trivs: Kändisar och andra celebriteter, men också smekmånadspar och jubilarer som vill kosta på sig något extra.
Äta: Cecilia’s high point café drivs av svenska Cecilia Nord, före detta Helmut Newton-modell. Kreolsk inredning, bra service och en karibisk meny med inslag av Medelhav.
Bo: Exklusiva Carlisle Bay tar emot gäster som prins Charles och hans Camilla, Oprah Winfrey, John Travolta, Boris Becker med flera celebriteter. Smakar det så kostar det, rumspriser från 2 700 kronor per person med frukost.
Missa inte: Ta båten eller flyget till Antiguas lillasyster Barbuda, en platt korallö med rosa orörda stränder, makalös snorkling och ett rikt fågelliv med en stor koloni fregattfåglar.

GRENADA – en intensivt grönskade natur som omfattar kuperad regnskog, vattenfall och ett par kratersjöar täcker den här lilla ön där öborna har ett rykte om sig att vara några av de mest välkomnande i den karibiska övärlden. Eftersom Grenada är en vulkanö kan hennes stränder inte mätas med karibiska korallöars, men kusten kantas av över 45 stränder där den mest kända är tre kilometer långa Grand Anse söder om huvudstaden St George. Staden som är en av Karibiens vackraste med sin hästskoformade hamn och sina pastellfärgade hus som klättrar uppför sluttningarna.
Turismen är en av öns intäktskällor, det är även odlingar av kryddnejlika, muskot, kanel och ingefära – kryddodlingar som gett ön smeknamnet Spice Island. Det här pyttelandet omfattar även systeröarna Carriacou och Petit Martinique samt ett stort antal småöar som ligger utströsslade i det turkosgröna havet norr om huvudön.

 

 

Storlek: 344 km2, ungefär som sjön Siljan.
Resa hit: Skräddarsydda paketresor med Jade Travel, Lime travel och Västindienspecialisten.
Här trivs: De som vill ta det lugnt och de som vill upptäcka ett mer okänt Karibien – snorklare, dykare, fågelskådare och budgetresenärer.
Bo: Hotel Calabash, lyxigt boutiqehotell på sydkusten, bland andra utnämnt som ett av Karibiens tio bästa hotell. Dubbelrum med frukost från 1 250 kronor per person med frukost.
Äta: The Beach House, flerfaldigt prisbelönad familjekrog med ypperligt strandläge strax norr om flygplatsen. Internationell och karibisk meny.
Missa inte: En tur med radio och tv-profilen Edwin Frank som guidar under en färd genom öns frodiga regnskog. Öns lagar tillåter att man stannar och äter av frukterna på plats, men man får inte plocka och ta med sig dem hem.

BARBADOS – har paradisstränder som får de mest förföriska reklambilder att blekna, från karibiskt turkosa laguner till atlantvågor som lockar surfare från hela världen. Kontrasterna är många på ön som är ett av världens mest tätbefolkade länder. Från öns kuperade östkust med tropisk skog, åkrar, ängar och ett tidlöst lantligt byliv till västkustens plattare landskap där exklusiva hotell och trendiga restauranger varvas med klassiska charterhotell och nöjeskvarter.
Trots att Barbados alltid har varit en semesterfavorit för britter har ön en överraskande genuint västindisk karaktär med färgstarka chuttle-houses, romshops och en avslappnad attityd till livet.
En bidragande trivselfaktor är öbornas hjälpsamma och vänliga attityd mot besökare oavsett kön, ålder eller hudfärg.

Storlek: 431 kvm2, ungefär som Storsjön i Jämtland.
Resa hit: Paketresor med Jade Travel, Lime Travel, Västindienspecialisten och Ving med flera.
Här trivs: Familjer, par, singlar eller kompisar – alla slags resenärer.
Bo: Allt från enkla pensionat, lyxigaste lyx och uthyrning av hus och lägenheter. Coral Reef, vackert boutiquehotell som erövrat flertalet utmärkelser, dubbelrum från 1 500 kronor per person med frukost.
Äta: Lobster Alive, ät färsk hummer på den här charmiga strandkrogen söder om Bridgetown. Ägaren Art Taylor flyger in hummer från Bequia, är jazzälskare och hyr ofta in liveband.
Missa inte: Fiskmarknaden i Oistins som kvällstid, framför allt fredagar, förvandlas till ett härligt spektakel med musik, dans och inte minst ett myllrande folkliv.

En tropisk växtlighet som omfattar allt från Karibiens högsta bergstoppar till regnskogar och torra slättlandskap med taggiga akaciatörnbuskar.

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN – landets kuster färgas av vajande gröna palmer, turkosblått hav och gräddvita stränder i världsklass och det bergiga inlandet bär olika nyanser av grönt. En tropisk växtlighet som omfattar allt från Karibiens högsta bergstoppar till regnskogar och torra slättlandskap med taggiga akaciatörnbuskar. Har man ögon för historia tar den sig många olika uttryck,  inte bara i byar med byggnader som är påfallande lika de man finner på Kanarieöarna – utan också i hudfärger som omfattar hela caffe latte-skalan. Under den spanska erövringen utrotades ursprungsbefolkningen, tainos, och ersattes av afrikanska slavar. Idag består befolkningen till stor del av en blandning av det spanska och afrikanska inslaget.
Landet är stabilt och tryggt, faktum är att folket – trots hög arbetslöshet och fattigdom – anses vara de som är näst lyckligast i världen. I varje fall enligt boken Think quarterly där olika länders välmående beskrivs utifrån ett ”Happy Index” istället för bruttonationalprodukt.
Sant eller osant, att de har glimten i ögat är i varje fall lika säkert som att dominikanerna får kärleken till musiken och danserna batchata och merengue med modersmjölken.

Storlek: 48 442 kvm2, ungefär lika stor som Jämtlands län. Landet upptar två tredjedelar av Hispaniola, Karibiens näst största ö, efter Kuba.
Resa hit: Charterresor med Ving, Apollo och Fritidsresor och paketresor med Jade Travel, Lime Travel och Västindienspecialisten med flera. Prisexempel två veckors charterresa inklusive boende i en tvårumslägenhet på fyrstjärniga Karibo Punta Cana, från 13 550 kronor per person.
Här trivs: Det finns något för alla oavsett kön, ålder och semesterbehov. Från sol och bad till äventyr.
Bo: Hostal de Nicolás de Ovandoo i Santo Domingos gamla kvarter uppfördes som privatpalats till Amerikas förste guvernör. Rumspriser från 1 500 kronor med frukost.
Äta: Gör som Angelina Jolie och Brad Pitt och ät dig mätt på öns kök i en typisk dominikansk miljö på restaurang El Conuco i Santo Domingo.
Missa inte: Santo Domingo, den nya världens första stad. Ta en fika, insup den latinska atmosfären och känn historiens vingslag – det var från de här kvarteren Columbus började sin kolonisering.

Härliga kolonialhotell

SANTO DOMINGO, DOMINIKANSKA
Mitt i nya världens första kvarter med gator, hus och anor från Christopher Columbus ligger charmiga Hostal Nicolás de Ovando som uppfördes som privatpalats till Amerikas förste guvernör, spanjoren Nicolás Ovando. Hans gärningar till trots, han var en brutal herre, har hotellet en skön och varm atmosfär. Läget nära mysiga gågator, krogar, barer och historiska sevärdheter samt sköna bekväma rum, pool, utmärkt frukost och service gör hotellet till ett självklart val om man besöker huvudstaden.

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 14.53.26

LAS PALMAS, GRAN CANARIA
Hotellet
 Santa Catalina är ett vackert kulturarv som berättar om en tid från förra sekelskiftet då brittiska skepp bunkrade upp i hamnen innan de fortsatte färden mot Afrika eller över Atlanten. Den palatsliknande byggnaden har tagit emot en lång rad celebra gäster som till exempel Sir Winston Churchill, Maria Callas, Agatha Christie, Placido Domingo och spanska kungahuset. Men det är inte bara internationella och spanska politiker, författare och artister som checkar in, i den vackra lobbyn och baren ses också världsomseglare och inte minst uppklädda bröllopsgäster: Att ha bröllopsfesten på hotellet är en statusmarkör som visar att man tillhör stadens förmögna elit.
Ta en drink eller njut av en prisvärd avsmakningsmeny på hotellets restaurang La Terraza där mästerkocken Thomas Leeb och hans team lagar modern spansk gourmetmat.

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 14.57.31

BARBADOS
Coral Reef Clubs inredning och byggnader präglas av en smakfull mix av karibisk och brittisk kolonialstil som andas lyx utan att vara överdådigt. Den brittiska familjen, som kom till ön på 50-talet, driver hotellet och dess utmärkta restaurang i en familjär atmosfär vilket gör att majoriteten av gästerna återkommer år efter år. Det fridfulla läget med egen privat strand intill systerhotellet The Sandpiper i utkanten av Holetown gör att man till fots kan utforska omgivningen och ta del av det lokala utbudet av genuina rom shops, krogar och butiker.

Vid första anblicken påminner Mauritius om Karibien, den smaragdgröna vegetationen, palmerna, de färgglada husen i turkost, mintgrönt och rosa, sockerrörsfälten och det turkosskimrande havet som kantas av vita sandstränder.
Läs mer.

Bondfilmer, Harry Belafonte, Bob Marley, Naomi Campbell och världens bästa sprintrar. Jamaica bjuder inte bara på ett idylliskt liv, avslappnad atmosfär och gräddvita stränder med rombarer och gungande rytmer.
Läs mer.

Annons