Filtrera +

Bungaraya – hållbar tropisk oas

Det tar en halvtimme att åka båt från huvudstaden Kota Kinabalu till den här vackra ekoresorten på Borneos västkust. De vackra timmervillorna på pålar, 48 till antalet, liksom övriga byggnader i klassisk lokal arkitektur har uppförts med hänsyn till den ursprungliga naturen. Regnskogen liksom ett mangroveträsk har bevarats, allt för att göra så lite påverkan som möjligt. Eget reningsverk, kompostering, vattenreservoarer och en konstant städning av stränder och vatten liksom bannlysning av plast så gott det går är några klimatsmarta exempel.
Rummen är rymliga och inredda med material och färger som går i samklang med naturen: trägolv och väggar, breda bekväma sängar med träramar, jalusier för fönstren och tjocka tunga gardiner. Det finns både takfläkt och air conditioning, något som behövs då temperaturen ofta ligger runt 30 grader.

Bungarayas två restauranger är luftiga och vägglösa med snurrande takfläktar, de ger en behaglig svalka samtidigt som de håller flygfän på avstånd. De är skapade efter hundraåriga byggnadstraditioner som är anpassade till det varma och tropiska klimatet med branta höga tak och snidade gavlar för att fånga den dagliga svalkande havsbrisen.

Att äta och dricka gott är en viktig del av resan, vinkällaren omfattar så många som 3 500 viner från nya och gamla världen och kockarnas talang i köket håller en hög nivå. Här, precis som på Echoresorts övriga anläggningar, baseras rätterna till stor del på ekologiska ingredienser, en köks- och kryddträdgård har anlagts på taket till en av restaurangerna – det har också planterats ätbara blommor och blad runt anläggningens rabatter.

Tröttnar man på att njuta av den rofyllda atmosfären finns en stor meny aktiviteter att välja mellan: paddel-surf, kajak, snorkling, dykning och inte minst en fem till sex timmar lång vandring i regnskogen till systeranläggningen Gaya Eco Resort, ett marint pedagogiskt center med korall- och sköldpadds-bb. Man kan också åka dit med de dagliga båttransfer som går mellan anläggningarna.

Malysia_Borneo_Bunga Raya_Hornbill-

Vi ser näshornsfåglar (tucan/hornbills), örnar, hägrar, varaner, apor i regnskogen runt Bungaraya.

Vill man unna sig lite hedonistisk njutning har man utomordentligt bra Spa-terapeuter och behandlingar skapade av svenska Spa-gurun Kerstin Florian.

En behandling jag rekommenderar efter en lång vandring är Bamboo Journey, en massage med bambustavar som löser upp muskelknutar och gör spända muskler mjuka.

Att unna sig själv en härlig Spa-behandling omgiven av regnskog och djungel är en minnesvärd upplevelse.

Malaysia_Borneo_Kinabatangan_

Visste du att:
Hibiskus heter bungaraya på malaysiska, blomman är också landets nationalblomma och på Bungaraya Resort har man planterat 35 olika sorter.

Ta mig dit>>> 

Hibiscus Beach Retreat – perfekt gömställe

Lilla Hibiscus Beach Retreat är en fridfull oas, en tillflyktsort utan vare sig internet, mobiltäckning eller tv – vår enda kommunikation med omvärlden är en walki talki. Jag har svårt att tänka mig en mer avkopplande plats.

Läs mer>>>

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.