Filtrera +

Kvarterskrog i Las Palmas ger mersmak

Matkreatör, kock och krögare – på en av tvärgatorna intill Las Palmas andra strand ligger Carmelo Floridos familjära kvarterskrog El Equilibrista. I det lilla restaurangköket lagas all mat från grunden  – men så är också krogen välkänd för sina kulinariska upplevelser.

På hedersplats i kvarterskrogen hänger ett svartvitt porträtt av en vacker kvinna. Samma porträtt pryder väggen i det lilla väldisponerade köket på El Equilibrista, krogen som Carmelo Floridos driver sedan sex år. Kvinnan på porträttet är Pilar Ramirez Valido, Carmelos mamma som gick bort när han bara var tio år.
– När jag växte upp lagade mamma och min mormor mat till många av kvarterets tapasbarer, allt lagades från grunden. Minnet av alla smaker, dofter och hennes glädje är min inspirationskälla, skrattar Florido.

Det råder ingen tvekan om att han har lyckats, hans lilla krog på en tvärgata i Alcaravaneras-kvarteren är populär och har många återkommande gäster. Inte bara från de närliggande kvarteren utan också ditresta business människor som uppskattar de omsorgsfullt lagade rätterna baserade på färska säsongsråvaror.

– Vi lagar allt från grunden på samma sätt som min mamma och mormor gjorde, i mitt kök kommer inga halvfabrikat in. Såser, fonder, buljonger, marmelader – vi gör även vår egen limoncello!

Det inte är alltför länge sedan mammor, mor- och farmödrar startade dagen med en tidig inköpspromenad till den lokala saluhallen. Redan vid elva började man förbereda dagens måltider, ofta olika grönsaksgrytor och soppor som fick stå och puttra på spisen i timmar – ett slags långkok som serverades med fisk, kött och andra säsongsråvaror från marknaden. Florido upprätthåller traditionen och handlar närodlade säsongsråvaror på Mercado central, han har också speciellt utvalda leverantörer när det gäller ostar, kött och fisk- och skaldjur.

– Min mormor bodde på en lantgård och de hade allt de behövde för att laga mat, kycklingar, grisar, duvor, grönsaker och frukter. Jag rensade grönsaker, plockade hönor, duvor och när det regnade skickades jag iväg för att plocka sniglar. Då plockades öns kaktusar rena på fikonkaktus, tuno indio, idag finns det hur mycket frukter som helst.
Av fikonkaktusarna gör han sorbet, marmelader och juicer – fikonkaktus har en renande effekt och anses var den frukt som har mest antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Carmelo Florido, krögare på hyllade restaurangen El Equilibrista i Las Palmas.

Vilka kockar inspireras du av?

Franske stjärnkocken Michel Bras som startade krogen Le Suquet i Laguiol i södra Frankrike, men också min mormor och mamma som båda var fantastiskt smaksäkra.

Vad för slags mat lagar du?

Ett kanariskt kök med klassiska ingredienser som jag tvistar till på mitt eget sätt, ofta med inslag från andra kök. Allt givetvis från grunden.

VAD SKA MAN INTE MISSA ATT ÄTA PÅ ÖN?

Papas arrugadas, de saltkokade skrynkliga potatisarna som röstats fram som den godaste och bästa tapasrätten i Spanien, men också vår goda mojo, en grön eller röd sås som baseras på paprika eller koriander. Missa inte heller öns fantastiska ostar, majsmjölet gofio, den färska fisken och inte minst alla våra tropiska frukter.

VAD GÖR DET KANARISKA KÖKET SÅ SPECIELLT?

Råvarorna, kryddorna och det är multikulturellt. Öarnas geografiska läge gör att vi tidigt blev ett slags port mellan Europa och nya världen, en stor del av handeln passerade förbi här. Koriander, lime, chili och spiskummin är till exempel inte så vanliga inslag på spanska fastlandet, de är de däremot i det kanariska köket.

VAD HAR DU ALLTID I KYLSKÅPET?

Majsmjöl och olika slags ostar, oftast vår klassisk blomost, queso de flor de Guía liksom fårostar och ostar på komjölk.

Vilka kryddor och ingredienser är dina favoriter

Koriander, lime, chili, passionsfrukt och inte minst spiskummin – det är den kryddan som ger mojo-såsen sin distinkta smak. Mojo använder vi till kött, fisk och ost – beroende på vilka övriga ingredienser man tillsätter.

Vad lagar du om du vill överraska din kärlek?

Det beror på vilken säsong det är, men en favorit är tonfisk fångad utanför Mogan som tillagas i 78 gradig virgin olivolja i cirka tio minuter. Den serveras med grön papaya som doppas i en dressing baserad på passionsjuice, lime, koriander chili och soya. Galet gott!

Namn: Carmelo Florido Ramirez.
Bor: Las Palmas
Yrke: Kock, driver restaurang El Equilibrista på Calle Ingeniero Salinas, 23, i Las Palmas.
Familj: Syskon och syskonbarn.