Filtrera +

Borneo – upplev mer på drömön

Borneo – exotiska djungeläventyr, spännande utmaningar, färgsprakande marknader och däremellan sköna stunder på stränder med vit finkornig sand som får havet att lysa turkost. Här är våra bästa tips om du vill uppleva mer av malaysiska Borneo.

Snorkelvänligt

Borneos öar och kuster har allt från kilometerlånga barnvänliga sandstränder intill stora resort-anläggningar till små tomma korallstränder med snorkelvänliga rev. Havet är ett himmelrike om man gillar att snorkla med fiskar i olika storlekar som tillsammans bildar en färgpalett och ett mönster som skulle göra världens modeskapare avundsjuka. I Sabah satsar man målmedvetet på en hållbar turism, det inte är tillåtet att simma med simfötter, inte heller får man bryta sönder eller ta med sig koraller och snäckor. Det är enligt lag förbjudet.

Ha koll på var strömmarna går så att du inte driver iväg. Se också upp för de vassa korallreven, en rispa och du kan få otäcka inflammationer.

Korallerna på trädäcket är strandfynd som gäster på Hibiscus Beach Retreat samlat på sig under åren. Man får inte plocka koraller, det är också förbjudet packa med dom i resväskan.

Se regnskogens djur på båtsafari

Orangutanger, näsapor, elefanter och krokodiler – för att inte nämna alla fantastiska fåglar och växter. Den urgamla regnskogen lockar med gröna äventyr i en av jordens häftigaste miljöer och åker man båt på Borneos längsta flod Kinabatangan river har man större chans att se det vilda djurlivet än inne i den täta djungeln.

Malaysia_Borneo_Kinabatangan_

Familjen Sjögren från Gnosjö på flodsafari spanandes efter vilda djur.

 

En kunnig guide som kan tolka varje rörelse och skiftning längs med flodbanken ökar chanserna att se de vilda djuren. Precis som övriga apor söker orangutangerna sig upp i de höga trädkronorna intill floden när skymningen kommer, på så sätt behöver de bara ha uppsikt åt en sida. När solen går upp drar de vidare från träd till träd.

Vandra och bestiga berg

Beroende var du är finns det olika långa vandringsleder i varierande svårighetsgrader. På ön Gaya Island utanför Kota Kinabalu kan man vandra genom låglandsregnskog.

Vill du bestiga Malaysias högsta berg Mount Kinabalu bör du avsätta minst en övernattning och två dagar. Vandringen till baslägret tar cirka fyra till sex timmar, vill man gå vidare till det som anses vara ett av Borneos finaste landmärken, 4 101 meter över havet, tar det ytterligare några timmar.

Läs mer>>>

På Robinson ön Pulau Tiga och lyxiga eko-resorten Borneo Eagle kan man vandra genom grönskande låglandsregnskog till en mystisk lervulkan.

Färgsprakande marknader

Utbudet varor på marknaderna i städerna Kota Kinabalu och Sandakan är lika fängslande som färgstark. Fiskmarknaden har fiskar och skaldjur man inte visste fanns, frukt- och grönsaksmarknaden är en tropisk orgie och däremellan finns ris- och spannmål, kryddor och avdelningar med naturläkemedel.
I Kota Kinabalu hittar du även den Filippinska marknaden med hantverk, smycken, second-hand skor, textilier, lampor och allt annat man kan tänkas behöva för hemmet eller för utstyrseln.

Rambutan, mangosteen, ormfrukt och guava – är några av alla exotiska frukter som växer på Borneo. De älskas av djungelns alla invånare, från orangutanger och andra apor till barn och vuxna. Följ med till djungelbyn Sukau mitt i Borneos regnskog där vår guide Eric har en liten fruktskola.

Läs mer>>>

Hängbroar och linbanor

De som vill utmana sin rädsla och se regnskogen från ovan kan roa sig med att gå på upp till 40 meter höga hängbroar, canopy walk, som går mellan trädstammar eller ta en linbanefärd, zipline, nedför djungelsluttningar. Canopy walk finns i Mount Kinabalus nationalpark, utanför Kota Kinabalu i Poring Hot Springs och i Danum Valley. Den längsta zipline-färden, 320 meter, hittar du i Kiulu Valley cirka sex mil öster kom Kota Kinabalu. Checkar man in på Bunga Raya Island resort finns det en linbana i regnskogen, du hittar också en, Coral flyer, som går från en ö till en annan ö utanför Kota Kinabalu.

Läs mer>>>

Djungelns lobbyistkår består inte bara av miljöforskare, där ingår också alla naturintresserade turister som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Flyta på en flod

I Danum Valleys nationalpark ligger Borneo Rainforest Lodge där man kan följa med en av deras guider uppför floden Danum river för att sedan på ett gummidäck flyta nedför längs med strömmen. Att färdas långsamt på ett bildäck nedför floden som kantas av höga träd och långa hängande lianer är en upplevelser, nästan som ett slags Djungelboken på riktigt.

Läs mer>>>

Borneo, upplev mer

Malaysia_Borneo_Kinabatangan_

Att färdas på den 550 kilometer långa Kinabatanagan river är ett båtresa som slår det mesta. På floden har man en större möjlighet att se regnskogens vilda djur än inne i djungeln eftersom synfältet är större. Floden är också en naturlig uppsamlingsplats för orangutanger och apor som slår sig till ro över natten i träden närmast flodbanken, när djuren har floden i ryggen behöver de bara ha uppsikt åt ett håll. Vid soluppgången innan solens strålar har värmt upp skogen ger de sig iväg från floden in i den djupare regnskogens skuggande grönska.

Läs mer>>>


 

Huvudjägare & giftpilar

I början av förra sekelskiftet var huvudjägarna fortfarande aktiva i kampen mot rivaliserande stammar! Är man nyfiken på att se och lära sig hur de levde – matlagning, byggnadsstilar, vapen, kläder och andra kulturella uttryck – är ett besök på Mari Mari Cultural village att rekommendera.

Läs mer>>>


 

Bungaraya –                 hållbar tropisk oas

Det tar en halvtimme att åka båt från huvudstaden Kota Kinabalu till den här vackra ekoresorten på Borneos västkust. Bungaraya är en systeranläggning till Borneo Eagle som båda omgärdas av ett sympatiskt eko-tänk.

Läs mer>>>


 

Näsapornas hemland

Näsapornas stora hängande näsor, tjocka magar och en tvåfärgad päls som ser ut som om de bär en väst. Näsaporna är ett fascinerande djur som endast lever på Borneo. I djungeln ses de hoppandes för livet mellan regnskogens grenar när man reser på en flodsafari längs med Kinabatangan River.

Läs mer>>>


 

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.