Filtrera +

Borneo – spännande spaning i regnskogen

Det brakar och knakar och doften av cirkusmanege avslöjar att det inte var alltför längesedan de var här, vi är knäpptysta och fyllda av förväntan. Plötsligt plöjer sig Borneos unika skogselefanter sin väg genom flodkantens träd och buskage.

Vi hinner inte åka så långt, kanske en kvart, då jag och Binge ser något stort som rör sig intill Kinabatangan rivers flodbank. Det brakar till ordentligt när något far fram längs med flodbanken. ”Det är elefanter”, säger vår guide Eric exalterat och ber båtföraren stänga av motorn. Vi är med om något fullkomligt fantastiskt, elefanterna ska enligt djungelvakterna setts längre upp på floden och vi har sedan igår åkt fram och tillbaka på Kinabatangan river och dess bifloder i hopp om att få se hjorden.
Några meter från oss hör vi hur det brakar och knakar när hjorden plöjer sin väg genom flodkantens träd och buskage. Spänningen är olidlig. Båten följer sakta med strömmen, vi är knäpptysta och fyllda av förväntan. Plötsligt åker fören in i ett utskjutande buskage med elefantgräs, och där – ett par meter framför oss – ser och hör vi en elefant som trumpetar innan han tillsammans med den övriga hjorden försvinner in i den täta vegetationen.

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Huvudjägare & giftpilar

I början av förra sekelskiftet var huvudjägarna fortfarande aktiva i kampen mot rivaliserande stammar! Är man nyfiken på att se och lära sig hur de levde – matlagning, byggnadsstilar, vapen, kläder och andra kulturella uttryck – är ett besök på Mari Mari Cultural village att rekommendera.

Läs mer>>>

Annons

Jambo Tours Borneo