Filtrera +

Borneo – näsapornas hemland

Näsapornas stora hängande näsor, tjocka magar och en tvåfärgad päls som ser ut som om de bär en väst. Näsaporna är ett fascinerande djur som endast lever på Borneo. I djungeln ses de hoppandes för livet mellan regnskogens grenar när man reser på en flodsafari längs med Kinabatangan River.

Näsapor är ett slags djungelns trädgårdsmästare, ett roll de delar med andra apor och fåglar som äter frukter och frön. De kan färdas flera kilometer om dagen när de letar mat och när de hittar födan ses träden fulla av flockar med apor. Där sitter de och äter sig mätta, tills det är dags att ge sig iväg igen. Att se en stor alfahanne som kan väga upp till 50 kilo kasta sig mellan grenarna i ett slags dödsföraktande hopp är minst sagt en fascinerande syn. Det knakar och brakar, kvistar går sönder – men på något underligt sätt går hoppet bra.

Eftersom de ofta lever nära floder, sjöar och längs kustens mangroveträsk har de utvecklat simhud på fötter och händer, på så sätt kan de simma och undkomma krokodiler som tillsammans med ormar är deras största fiender.
Varje skymning ses de göra boplats i träden närmast floden, på så sätt behöver de bara ha uppsikt åt ett håll. Så fort det dagas ger de sig iväg igen så att inte spillningen lockar till sig fiender. Alfahannen omger sig med fruar och barn i ett harem, ju större hängande näsa han har desto mer attraktiv blir han för honorna.

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons

Jambo Tours Borneo