Filtrera +

Borneo – mersmak för alla sinnen

Bästa semesterresan är inte bara fylld med spännande äventyr i regnskogen och lata dagar på stranden, äter och dricker man dessutom gott blir resan ännu mer komplett och minnesvärd. Hett, milt, beskt, sött, syrligt, starkt och friskt fräscht – Borneo ger mersmak för alla sinnen.

Unga kockar har flyttat hem fullmatade med inspirerande erfarenheter som införlivas i det traditionella köket. Ett kök som skapats av landets olika stammar och ursprungsbefolkning, men också av immigranter från Kina, Indien och Indonesien. Dessutom har det också brittiska influenser från de år då Borneo Sabah var en engelsk koloni.

Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Det gör även örter, grönsaker och en fascinerande variation fiskaroch skaldjur från floder, sjöar och de två haven Sulu Sea och Sydkinesiska sjön. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i smör och kokas i kokosmjölk.

Norra Borneo med delstaterna Sabah och Sarawak kom att tillhöra Malaysia sex år efter självständigheten från britterna 1957. Det kolonial arvet lever kvar, inte bara i det engelska språket utan också i gamla kolonialkvarter och byggnader. På en höjd ovanför östkuststaden Sandakan ligger restaurangen The English Tea House med en fin utsikt över staden och havet. Där finns också ett sevärt museum i huset där författaren Agnes Keith bodde, hon skrev 1939 boken The land below the wind som handlar om Sandakan och livet före andra världskriget.

Rambutan, mangosteen, ormfrukt och guava – är några av alla exotiska frukter som växer på Borneo. De älskas av djungelns alla invånare, från orangutanger och andra apor till barn och vuxna. Följ med till djungelbyn Sukau mitt i Borneos regnskog där vår guide Eric har en liten fruktskola.

Tio bra tips till Borneo du inte bör missa>>>

Hotelltips

Borneo Eagle Borneo261

Borneo Eagle Resort ligger på Robinson-ön Pulau Tiga där man spelade in den engelska varianten av den populära tv-serien. Sedan dess har en här vackra anläggningen vuxit upp, ett slags retreat som är bland det mest exklusiva malajiska Borneo har att erbjuda. Här kan man välja mellan att äta mat på den egna terrassen eller i den vackra matsalen med utsikt över Sydkinesiska sjön.

Läs mer >>>


Hibiscus Beach Borneo92

Charmiga Hibiscus Beach Retreat på Tip of Borneo lockar med ett privat boende längs med en öde strand, vill man ha en äkta barbecue med färsk fisk som grillas är det lätt ordnat.

Läs mer>>>


Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons