Borneo – mersmak för alla sinnen
Bästa semesterresan är inte bara fylld med spännande äventyr i regnskogen och lata dagar på stranden, äter och dricker man dessutom gott blir resan ännu mer komplett och minnesvärd. Hett, milt, beskt, sött, syrligt, starkt och friskt fräscht – Borneo ger mersmak för alla sinnen.
Unga kockar har flyttat hem fullmatade med inspirerande erfarenheter som införlivas i det traditionella köket. Ett kök som skapats av landets olika stammar och ursprungsbefolkning, men också av immigranter från Kina, Indien och Indonesien. Dessutom har det också brittiska influenser från de år då Borneo Sabah var en engelsk koloni.
Chili, curry och olika starka såser med en bas av fisk- och skaldjurspasta ingår i flera rätter. Det gör även örter, grönsaker och en fascinerande variation fiskaroch skaldjur från floder, sjöar och de två haven Sulu Sea och Sydkinesiska sjön. Maten wokas och friteras i olika vegetariska oljor, steks i smör och kokas i kokosmjölk.
Norra Borneo med delstaterna Sabah och Sarawak kom att tillhöra Malaysia sex år efter självständigheten från britterna 1957. Det kolonial arvet lever kvar, inte bara i det engelska språket utan också i gamla kolonialkvarter och byggnader. På en höjd ovanför östkuststaden Sandakan ligger restaurangen The English Tea House med en fin utsikt över staden och havet. Där finns också ett sevärt museum i huset där författaren Agnes Keith bodde, hon skrev 1939 boken The land below the wind som handlar om Sandakan och livet före andra världskriget.
Rambutan, mangosteen, ormfrukt och guava – är några av alla exotiska frukter som växer på Borneo. De älskas av djungelns alla invånare, från orangutanger och andra apor till barn och vuxna. Följ med till djungelbyn Sukau mitt i Borneos regnskog där vår guide Eric har en liten fruktskola.