Filtrera +

Borneo – drömön, tips på förföriska gömställen

Vita sandstränder, glittrande hav och en tropisk regnskog med orangutanger och andra vilda djur.  Den malaysiska delen av Borneo Sabah är det perfekta alternativet för nordbor som söker spännande upplevelser som ger minnen för livet.

Det är tidig morgon när vi vaknar av takfläktens monotona surrande. En lätt bris fläktar in genom den öppna dörren och för med sig en tung söt doft av det tropiska regn som i natt ohämmat vräkte ner över Tip of Borneo, Borneos nordligast udde. Morgonens sol har inte hunnit torka upp allt regnvatten och solstolarnas dynor är fortfarande rejält fuktiga. Det hindrar oss dock inte från att duka upp frukosten på  den lilla träaltanen. Utsikten över den långa öde stranden och horisonten där Sydkinesiska sjön möter Sulu Sea slår det mesta jag har varit med om hittills.
Lilla Hibiscus Beach Retreat är en fridfull oas, en tillflyktsort utan vare sig internet, mobiltäckning eller tv – vår enda kommunikation med omvärlden är en walki talki. Jag har svårt att tänka mig en mer avkopplande plats, här finns inget annat att göra än att läsa, äta, snorkla, bada och gå längs med stranden.

Fast om det visste vi inget när vi kom körandes igår eftermiddag, en bilresa på cirka tre timmar från Kota Kinabalu, huvudstad i regionen Sabah som hör till den malaysiska delen av Borneo – världens tredje största ö. I hundratals år har Borneo lockat vetenskapsmän, men också resenärer som liksom vi söker exotiska upplevelser i uråldriga regnskogar i kombination med sol och bad i turkosblått vatten. Malaysiska Sabah har i flera år satsat på en hållbar ekoturism som ger regionen en ekonomisk stabilitet. Turismen skapar arbetstillfällen liksom fler utbildade djungelvakter – ett slags positiv spiral där naturintresserade turister genom sin närvaro får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Utan regnskog, ingen turism – så de alternativa arbeten som ekoturismen ger är ett effektivt sätt att stoppa skövlingen av regnskogen. Klimatsmarta trädplanteringsprojekt ger regnskogens invånare ersättning för varje planterat träd och över 20 000 träd har planterats sedan 2008.

Turismen skapar arbetstillfällen
liksom fler utbildade djungelvakter
– ett slags positiv spiral.

Allt för att regnskogen ska bindas samman i ett slags korridorer som gör att orangutanger och andra utrotningshotade djur kan nå varandra och föröka sig utan att riskera inavel. Träden tar upp koldioxid som binds i biomassan och det krävs inte så många hektar återbevuxen skog så har man uppvägt mycket av den koldioxid som släpps ut av till exempel turister som kommer med flyg.

”Jag kan inte tänka mig en
mer avkopplande plats”

Här på Borneos nordligaste spets, Tip of Borneo, är det inte djurlivet och den orörda regnskogen som är dess främsta attraktion, efter en äventyrsfylld resa i djungeln är det istället havet och stränderna som lockarOmrådet är relativt outvecklat och börjar bara upptäckas av turister, vilket är en av anledningarna till att det är så speciellt.

– Folk frågar ofta varför jag inte bygger fler stugor. Mitt svar är alltid detsamma – jag vill inte förstöra den privata och fridfulla atmosfären som mina gäster upplever, berättar engelsmannen James Burns som driver Hibiscus Beach Retreat.

Det var när James och hans fru besökte Sabah på en semesterresa 2008 som de förälskade sig i människorna, maten och den uppsjö av aktiviteter som är möjliga i Sabah.
– Alla var så vänliga och det kändes direkt som att det kunde bli vårt hem så 2010 flyttade vi med en tvååring och nyfödd bebis permanent från Storbritannien till Kota Kinabalu i Sabah.
James föräldrar äger en stor villa på Tip of Borneo dit han, frun och barnen åkte när det var möjligt. Med åren blev den mer upptagen varför han bestämde sig för att förvandla ett litet lusthus i närheten av villan till det enkla boende det är idag: ett hus med ett stort rum med dubbelsäng, sängbord, sittplats, förvaringsskåp och en fristående kyl.

Badrummet är litet, men fullt funktionellt med toalett, dusch och varm och kallvatten.
Huset vi bor i är alltså inte helt olik det våra svenska sportstugor erbjuder om det inte vore för att väggarna mest utgörs av jalusiförsedda fönster och dörrar och den makalösa utsikten över den vackra öde stranden och  det skimrande havet.

– Konceptet var så pass framgångsrikt att jag lät bygga ett något större hus med havsutsikt i höjd med trädkronorna, det vi kallar för Treetops. Vi har gäster som bor hos oss från hela världen och de älskar de vackra stränderna runt spetsen på norra delen av Borneo och det välkomnande Rungus-folket, berättar James Burns.

Fler hotelltips!

 

Bungaraya –                 hållbar tropisk oas

Det tar en halvtimme att åka båt från huvudstaden Kota Kinabalu till den här vackra ekoresorten på Borneos västkust. Bungaraya är en systeranläggning till Borneo Eagle som båda omgärdas av ett sympatiskt eko-tänk.

Läs mer>>>


 

Nexus Spa Karambuai – för familjen

Ett klassiskt sol- och badhotell som under åren har tagit emot många svenska par och familjer som rest runt i regnskogen innan de checkar in för att njuta av några dagars sol- och bad före resan går hem till Sverige.

Läs mer>>>


 

Hibiscus Beach Retreat
Så tar du dig hit: Det tar cirka 3 timmar med bil att  från Kota Kinabalu. Transfer kan arrangeras från Kota Kinabalu till Hibiscus Beach Retreat, från MYR 380 enkel resa.
Eller så tar man en delad taxi från Bandaran Berjaya, Kota Kinabalu till Kudat, ca 35 MYR per person, följt av en privat taxi från Kudat stad till Tip of Borneo, ca. MYR 80.
Slutligen finns det flyg till Kudats flygplats måndagar och torsdagar från Kota Kinabalu och Sandakan. Till exempel kan man anlända till Kota Kinabalu, flyga till Sandakan i 2 eller 3 nätter (Kinabatangan-floden är bra för djurliv) och till Kudat och bo på Hibiscus Beach Retreat innan man flyger tillbaka till Kota Kinabalu, om man inte väljer att åka bil eller taxi tillbaka.

Äta: Den närmaste restaurangen, Secret Place Café, ligger cirka 10 till 15 minuters promenad bort och serverar god lokal mat intill en fantastisk strand. Ägaren kan också erbjuda fantastiska BBQ på skaldjur på stranden eller på stugan!
Det finns andra restauranger på toppen av Borneo, cirka 5 minuters bilresa bort, 30 minuters promenad eller 10-15 minuter med cykel:

Pris: Det finns två stugor, Clifftop och Treetops. Pris per natt är MYR 595, vilket är för 2 gäster och inklusive frukost. Ytterligare gäster debiteras 100 MYR extra per person (och MYR 50 per barn under 10 år). Varje stuga har plats för maximalt 4 gäster.

Hibiscus Beach Retreat>>>
Jalan Marang Parang, Tiga Papan, Kudat, Sabah, Borneo

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons