Filtrera +

Borneos djungel, en drömresa med äventyr

Har man en gång besökt Borneos djungler längtar man alltid tillbaka. Att uppleva det äkta paradiset, en urgammal regnskog med orangutanger, näsapor, dvärgelefanter, krokodiler och en mängd andra djur, är det mest makalösa man förmodligen kan vara med om.

Att vandra på en djungelväg en tidig morgon känns som att vandra längs med en svensk skogsväg en högsommardag i juni. Fåglarna kvittrar, flugorna surrar och grönskan är sprängfylld av klorofyll. Den stora dramatiken sker högt uppe bland trädkronorna innan morgonsolen värmt upp den dimhöljda djungeln. På en Canope walk måste man övervinna sin rädsla, det finns ingenstans att fly undan. Hängbroarna, som på sina håll kan vara upp till 30 meter höga, går mellan trädstammar över dalgången där Danum river slingrar sig. Runt trädstammarna har det byggts mötesbalkonger, ibland får vi klättra uppför eller nedför stegar till nästa platå. Utsikten över djungelns frodiga trädkronor, den som gör att det råder skymning på marken även när solen skiner, är värd alla fjärilar i magen.

Resan hit till Borneo Rain Forest Lodge tog oss nästan tre timmar i en fyrhjulsdriven Jeep på guppiga och skumpiga djungelvägar, innan dess åkte vi 17 mil på en asfalterad landsortsväg i en liten minibuss från kuststaden Sandakan till Lahad Datu som är en knutpunkt för djungeltrekking med äventyrslystna resenärer från hela världen.

Borneo Rainforest Lodge tar emot max 60 gäster åt gången och ligger i hjärtat av Danum Valleys nationalpark, ett område på 438 km² som anses ha ett av världens mest komplexa ekosystem i en regnskog som är 140 miljoner år gammal. Orangutanger, näsapor, dvärgelefanter – Borneos djungler har djur och växter som inte finns någon annanstans i världen.

Men regnskogarna på världens tredje största ö är hotade – framför allt på den Indonesiska sidan – av skogsskövling och torka och idag finns bara cirka hälften det ursprungliga regnskogsområdet kvar.Ett positivt tecken är den överenskommelse som fattades för två år sedan då öns tre länder, Malaysia, Brunei och Indonesien, beslöt att skydda 220 000 kvadratkilometer regnskog i Borneos inre, en landyta lika stor som halva Sverige. Ett annat är att alltfler här i Sabah, Malaysias näst största provins, förstår att ett hållbart skogsbruk är förutsättningen för att locka till sig en ekoturism som ger intäkter, arbetstillfällen och fler utbildade djungelvakter.
Djungelns lobbyistkår består inte bara av miljöforskare, där ingår också alla naturintresserade turister som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Borneo Rainforest Lodge består av 23 pålhus i mörkt massivt trä och träbroar som binder samman bungalowerna med huvudbyggnaden. I princip bygger man alla hus på pålar som skydd för de tropiska regnskurar, men då håller man också markkrypande djur på avstånd.
Vi äter frukost, lunch och middag i huvudbyggnaden som också har bar, loungliknande sittgrupper och inte minst trådlöst nätverk. Visserligen är mottagningen inte helt säker, men ändå – vi är i hjärtat av en stor djungel där mottagningen är bättre än på mitt landställe i Dalarna.

Vårt rum är fräscht enkelt med takfläkt, bekväm säng, sängbord, liten soffa, bänk med kyl och tekokare, kaklat badrum med dusch och toalett och en hallförvaring inte helt olik våra svenska sportstugor.

Det bästa är den härliga balkongen där det utöver en liten sittgrupp också finns ett rymligt badkar med utsikt över djungelsluttningar och floden som rinner intill anläggningen.

Natten var kvav och luften stod nästan still. Tidigare på dagen hade det kommit ett lätt svalkande regn men nu verkar allt utstråla hetta. Det är som om själva djungeln andas, tänker jag medan vi går uppför floden med varsitt bildäck under armen. Vi går raskt så att de tändsticksstora blodiglarna inte ska fastna. De blodtörstiga krypen är det stora samtalsämnet under middagarna. Vem har fått och var har de satt sig? Vi investerade redan första dagern i blodigelstrumpor, det är julstrumpeliknande stora med knytband som dras åt strax under knäet.

Efter en halvtimme är vi framme vid sandbanken där vi går ut i vattnet med för flyta med strömmen nerför floden.

– Det är inte farlig, här finns inga krokodiler, blodiglar eller skadliga amöbor, men ta inte tag i några grenar som sticker ut för där kan det finnas ormar”, säger Edmundo.

Flytvästen skaver lite i halsen och vattnet är svalt, men alla obehagskänslor försvinner med strömmen. Att färdas långsamt nerför en flod på ett bildäck och titta upp mot himlen, molnen och djungelsluttningarnas höga träd och hängande lianer slår det mesta jag har varit med om tidigare! Mötet med den 140 miljoner år gamla djungeln är nästan en religiös upplevelse.

Att färdas långsamt nerför en flod på ett bildäck och titta upp mot himlen, molnen och djungelsluttningarnas höga träd och hängande lianer slår det mesta jag har varit med om tidigare!

Borneo är inte bara djungeläventyr i en urgammal regnskog, delstaten Sabah har också fantastiska sol- och badanläggningar.

Läs mer>>>

Borneo, inte bara djungeläventyr

Borneo och malaysiska delstaten Sabah har inte bara världens rikaste djur- och växtliv, där kan du också njuta av lata dagar på korallstränder med svalkande bad i kristallklart vatten.

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons

Jambo Tours Borneo