Filtrera +

Borneo – äventyr med huvudjägare och giftpilar

I början av förra sekelskiftet var huvudjägarna fortfarande aktiva i kampen mot rivaliserande stammar! Är man nyfiken på att se och lära sig hur de levde – matlagning, byggnadsstilar, vapen, kläder och andra kulturella uttryck – är ett besök på Mari Mari Cultural village att rekommendera.

Huvudjägare, krigare, jägare och flodfolk – Mari Mari Cultural village är ett slags interaktivt friluftsmuseum där man kan se och uppleva ursprungsbefolkningens levnadssätt och deras olika byggnader – alla varianter på långhus. Som besökare vandrar man runt och besöker djungelstammarnas byggnader samtidigt som man får lära sig mer om livet de levde.  De stammar som var huvudjägare tog huvuden som ett sätt att sprida skräck och bevisa mod och styrka, det var också vanligt att bedyra sin vördnad genom att ge huvuden till pappan åt den flicka man skulle gifta sig med.

Det finns över 30 olika stammar i provinsen Sabah som liksom angränsande Sarawak tillhör Malaysia. Båda delstaterna ligger på nordvästra ön och har lilla sultanatet Brunei inklämt mellan sig. Borneos södra halva tillhör Indonesien och där kallar man ön för hennes gamla namn, Kalimantan.

På Mari Mari Cultural village får alla oavsett ålder en minnesvärd upplevelse, men så har de belönats med många nationella och internationella priser. Ett besök på museet kan också omfatta en traditionell lunch liksom kamp och dansuppvisning.

Läs mer>>>

Provsmakning av honung ingår, honungen som samlas in av regnskogens bin anses vara enormt nyttig.

Malaysia_Borneo_Kinabatangan_

De olika stammarnas hantverk och sätt att leva visas på ett underhållande och informativt sätt.

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons

Jambo Tours Borneo