Filtrera +

Borneo – djungeläventyr i urgammal regnskog

Borneo – att färdas på en flod i världens äldsta regnskog ger minnesvärda upplevelser för alla slags åldrar. Klättrande orangutanger, hoppande näsapor och solande krokodiler, men också hjordar med elefanter och spännande möten med lokalbefolkningen. Är man bara det minsta naturintresserad blir det en resa man alltid längtar tillbaka till.

Att färdas på den 550 kilometer långa Kinabatanagan river är ett båtresa som slår det mesta. På floden har man en större möjlighet att se regnskogens vilda djur än inne i djungeln eftersom synfältet är större. Floden är också en naturlig uppsamlingsplats för orangutanger och apor som slår sig till ro över natten i träden närmast flodbanken, när djuren har floden i ryggen behöver de bara ha uppsikt åt ett håll. Vid soluppgången innan solens strålar har värmt upp skogen ger de sig iväg från floden in i den djupare regnskogens skuggande grönska.

Läs mer>>>

Djungelboken på riktigt

Att se regnskogens vilda orangutanger är inte bara en otroligt känsloladdad upplevelse som ger minnen för livet, det är också en resa i djungeln som på olika sätt får lokalbefolkningen att uppskatta, värdera och skydda sin flora och fauna.

Läs mer>>>

I Borneos djungel bor man i enkla prydliga lodger – ett boende inte helt olika våra nordiska sportstugor. Fast i regnskogen är husen byggda på pålar och omgivna av en fascinerande växtkraft liksom en öronbedövande fågelsång och andra läten från djungelns djur.

Läs mer>>>

Näsapornas hemland

Näsapornas stora hängande näsor, tjocka magar och en tvåfärgad päls som ser ut som om de bär en väst. Näsaporna är ett fascinerande djur som endast lever på Borneo. I djungeln ses de hoppandes för livet mellan regnskogens grenar när man reser på en flodsafari längs med Kinabatangan River.

Läs mer>>>

Rambutan, mangosteen, ormfrukt och guava – är några av alla exotiska frukter som växer på Borneo. De älskas av djungelns alla invånare, från orangutanger och andra apor till barn och vuxna. Följ med till djungelbyn Sukau mitt i Borneos regnskog där vår guide Eric har en liten fruktskola.

Tio bra tips till Borneo du inte bör missa>>>

Familjen Sjögren från Gnosjö var på djungeläventyr

Borneo, djungel, barnfamilj, regnskog,

”Det var vår första långresa som familj. Dottern tyckte det var spännande med olika kulturer och att man att man pratade engelska, sonen tyckte djungeln och orangutangerna var fantastisk. Han var också väldigt förtjust i räkorna som serverades på buffén. I skolan har han med hjälp av sin pappa gjort ett litet föredrag och en power point om resan, det gillades. Själv är jag väldigt ormrädd, med det var inga problem – jag lyckades komma lite nära en orm. Hela resan var fantastisk, allt funkade jättebra och vi kände oss uppassade som kungar.”

Sarah Sjögren från Gnosjö reste tillsammans med sin man Andreas  och barnen Svea och Sture på flodsafari hösten 2018.

Resfakta Borneo

Så tar du dig hit: JAMBO TOURS är en av Skandinaviens största paket-researrangörer med mångårig erfarenhet av resor till Borneo vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. De syr ihop alla slags resor, från större sällskap till individuellt resande.
Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: 
Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

Annons

Annons

Jambo Tours Borneo