Filtrera +

Borneos djungel – 8 upplevelser du inte bör missa!

Borneo –  rädda en orangutang, flyta längs med en flod och vandra uppe i regnskogens trädkronor är några minnesvärda upplevelser som får dig att längta tillbaka. Malaysiska Borneo är ett äventyr för alla slags åldrar, här delar vi med oss av våra 8 bästa tips.

Lyckan över att se vilda orangutanger i en orörd regnskog överträffar det mesta.

Rädda en orangutang

Föräldralösa ungar, men också orangutanger som skadats eller levt i fångenskap får ett nytt liv på rehabiliteringscentret Sepilok söder om staden Sandakan. Här kan man inte bara adoptera en orangutang, man kan också fascineras över orangutangungarnas lek i ”skolan” där de gradvis lär sig att klara sig själva för ett liv i det fria. Sista stationen är den vilda regnskogen som omger centret i vilket besökare på träbroar kan vandra runt mellan utfodringsstationer. Här ser man de rehabiliterade orangutanger svinga sig mellan trädkronorna, de ses också ätandes på utfodringsstationer. Under åren har centret återfört 760 orangutanger till Borneos regnskogar.

Läs mer>>>

Det krävs inga större ansträngningar för att få minnen för livet med sig hem från Borneo.

Flyta på en flod

Checkar du in på Borneo Rainforest lodge mitt i Danum Valleys nationalpark kan du ta med dig ett bildäck och vandra uppför floden Danum river för att sedan flyta nedför längs med strömmen. Att färdas långsamt nedför på ett bildäck och se upp mot himlen, molnen och djungelsluttningarnas höga träd och hängande lianer slår det mesta vi har varit med om tidigare! Mötet med den 140 miljoner år gamla djungeln är nästan en religiös upplevelse, ett slags Djungelboken på riktigt.

Läs mer>>>

Vandringen högt ovanför marken är värd alla fjärilar i magen.

Se djungeln från ovan

Innan morgonsolen har värmt upp den dimhöljda djungeln får man en fantastisk utsikt över trädkronornas djurliv när man vandrar på upp till 30 meter höga hängbroar. På en Canope walk måste man övervinna sin rädsla, det finns ingenstans att fly undan. Ibland får vi klättra uppför eller nedför stegar till nästa platå. Utsikten över djungelns dubbla tronhimmel, den som gör att det råder skymning på marken även när solen skiner, är värd alla fjärilar i magen.

Läs mer>>>

Murut är namnet på stammen som var huvudjägare, här ses en grupp krigare i friluftsmuseet Mari Mari.

Borneos huvudjägare

Huvudjägare, krigare, jägare och flodfolk – Mari Mari Cultural village är ett slags interaktivt friluftsmuseum där man kan se och uppleva ursprungsbefolkningens levnadssätt. Det finns över 30 olika stammar i provinsen Sabah som liksom angränsande Sarawak tillhör Malaysia. Som besökare vandrar man runt och besöker djungelstammarnas byggnader samtidigt som man får lära sig mer om livet de levde. Att Mari Mari har belönats med många nationella och internationella priser är inget att förundras över, här får alla oavsett ålder en minnesvärd upplevelse.

Läs mer>>>

Osa Johnson var en av världens första kvinnliga äventyrare, hennes liv har skildrats i fler Hollywood filmer.

Äventyrare från förr

Om det idag är ett äventyr att färdas i regnskogen kan man förundras över resorna som upptäcktsresande paret Martin och Osa Johnsons gjorde under 1920- och 1930-talet. Det amerikanska paret gjorde flera äventyrsfyllda resor i regnskogen och längs med floden Kinabatangan där de färdades på en husbåt de lät bygga. Resorna har de skildrat i ett flertal böcker och dokumentär filmer, men också i olika Hollywoodfilmer. I museet som finns i Sandakan – staden som är en knutpunkt för äventyrslystna resenärer från hela världen – kan man förundras och imponeras över deras strapatser. Ett intressant digitalt foto-galleri finns även på museets hemsida.

Läs mer>>>

Att färdas på en båt genom regnskogen är en upplevelse för alla sinnen.

Se regnskogens djur på båtsafari

Näsapor, orangutanger, elefanter och krokodiler – för att inte nämna alla fantastiska fåglar och växter. Att färdas på Borneos längsta flod Kinabatangan river är ett bekvämt äventyr där man har större chans att se det vilda djurlivet än inne i den täta djungeln. Flodens hög- och lågvatten förändrar flodbädden och livet två gånger om dagen, något som även påverkar djurlivet längs med flodbanken. Vid ebb är det lättare att se krokodiler liksom krabbätande apor.

Välkryddade ris- och nudelrätter, grillade skaldjur och tropiska frukter som mangosteen, rambutan och jackfruit. Malaysisk kokkonst är en gastronomisk resa genom hela Asiens kök.

Hemlagat i djungelbyn

Det finns flera byar längs med Kinabatangan river, en av dessa är Abai där man kan äta omsorgsfullt lagade rätter hemma hos utvalda familjer. Maten är fantastiskt god och består av allt från välkryddade risrätter inslagna i gröna bladpaket till nyfångade räkor och ångad fisk med stark sås. Upplevelsen är inte bara kulinarisk, man får också en skön stund tillsammans med lokalbefolkningen som är genuint vänliga och välkomnande.
Byborna livnär sig på fiske, men också på återplantering av regnskog i ett projekt där de får ersättning för varje planta. Hittills har man planterat runt 20 ooo träd, mest olika fikusträd vars frukter utgör en viktig föda för djuren.

Malaysiska Borneo och delstaten Sabahs två större städer Sandakan och Kota Kinabalu har fantastiska marknader.

Spännande marknader

Utbudet varor på marknaderna i städerna Kota Kinabalu och Sandakan är lika fängslande som färgstark. Fiskmarknaden har fiskar och skaldjur man inte visste fanns, frukt- och grönsaksmarknaden är en praktfull tropisk orgie och däremellan finns ris- och spannmål, kryddor och avdelningar med naturläkemedel.
I Kota Kinabalu hittar du även den Filippinska marknaden med hantverk, smycken, second-hand skor, textilier, lampor och allt annat man kan tänkas behöva för hemmet eller för utstyrseln.

Invånare: East Malaysia, provinserna Sabah och Sarawak på Borneo, har cirka 5.4 miljoner invånare.
Visum: Nej, men passet bör vara giltigt 6 månader efter inresan i landet.
Språk: Malaysia och engelska är officiella språk, i Sabah finns det över 30 olika stammar och över 80 lokala dialekter.
Religion: I Malaysia är islam statsreligion, men landet har en mängd olika religioner och en stor tolerans. I Sabah och Sarawak är cirka 25 % kristna. Många tillämpar också animism.
Tänk på att: Respektera seder och lokala traditioner. Här badar och solar man med badkläder, inte toppless. Fråga gärna innan du fotograferar människor.
Klimat: Borneo kallas för ”landet under vindarna” eftersom det ligger under det tropiska cyklonbältet. Klimatet är ett typiskt regnskogsklimat med tropiska regnskurar året om. Temperaturen är varm, runt 30 grader, med hög luftfuktighet året om.
Vaccinationer: Grundskydd och hepatit A (Havrix). Ska man in i Sarawaks djungel kan det behövas malaria, fråga din vaccinationscentral.
Så tar du dig hit: Jambo Tours är en av de största paket-researrangörerna med mångårig erfarenhet vilket borgar för bra kontakter och kunniga guider på plats. Reguljärflyg, ofta via Kuala Lumpur eller Singapore. Flyg från Kuala Lumpur till Sandakan med Malaysian Airlines eller Air Asia.
Flygtid: Cirka 16 timmar från Arlanda till Borneo.
Valuta: Malaysiska Ringgit, bank och växlingskontor växlar utländsk valuta. Vid inresa får man bara ta med sig 1 000 MYR, (2 150 kr). Det finns bankomater. Vanliga kredit- och betalkort fungerar på shoppingcenter, hotell och större restauranger.
Dricks: Inget som förväntas, vissa hotell lägger på 5 till 10 % på notan.
Internet: Det finns gott om Internetcaféer och överraskande många trådlösa uppkopplingar.
Mobil: Mottagningen kan variera i djungeln och på öarna.

 

 

La Palma

– den gröna kanarieön

Läs mer>>>


La Palma Guide – 11 tips

 

ÄTA & DRICKA

Strandbar med solnedgång
Kiosko La Zamora
Njut av solnedgången på den här enkla serveringen på öns sydvästspets. Färsk fisk, sallader och papas con mojo liksom vin och öl finns på menyn. Pris från 40 kronor.
Playa chica, Punta Zamora, Fuencaliente.
Kiosko La Zamora>>>

Fisk- och skaldjur
Kiosko Montecarlo
Utflyttade öbor på semester tar sig gärna hit för att äta räkor (camarones) och dricka kall öl. Om fiskrätten Alfonsiño med papas arrugadas och Mojo verde finns på menyn är det ett supergott val. Pris från 50 kronor.
Plaza de Castilla, Tazacorte

Finkrog med avsmakningsmeny
Tematico El Jardin de la Sal
En av öns mest hyllade kockar, Juan Carlos Rodriguez Curpa, härskar i köket på den här gastro-restaurangen vars meny baserats på lokala säsongsråvaror. Läget intill saltanläggningen på öns sydspets är fantastisk, inte minst i solnedgången. Pris från 90 kronor.
Salinas marinas de Fuencaliente>>>

Kanariskt mathantverk
El Rincón de Moraga
Carpaccio på bläckfisk, tonfisk eller oxfilé – men också inhemsk getost på en bädd av närodlade grönsaker under ledning av David Moraga, en öns kändiskockar. Pris från 90 kronor.
El Rincón de Moraga>>>

 

Charmig grillkrog
Parrilla Los Braseros
Mysig familjekrog med omsorgsfullt lagad kanarisk husmanskost i rikliga portioner. Från den blommande terrassen har man en fantastisk utsikt över öns huvudstad. Ligger på vägen till observatoriet Roque de los Muchachos. Pris från 60 kronor.
Parilla Los Braseros>>>

BO BRA

Hacienda San Jorge
Lägenhetshotell som omgärdas av en botanisk trädgård med växter från olika delar av världen, ett orkidéväxthus finns också. Välj att bo i radhusliknande byggnader eller i huvudbyggnaden. Vill man inte bada i havet finns en snyggt designad pool med poolbar.
Pris: Lägenhet för 2 personer från 800 kronor natten.
Hacienda San Jorge>>>


Casa Colonial, La Palma
Den vackra lägenheten mitt i Santa Cruz historiska kvarter har fått en pietetsfull renovering, allt håller högsta kvalitet med ett fullt utrustat modernt kök, sköna sängar och ett rymligt vardagsrum med vackra spröjsade fönster mot havet.
Pris: Lägenhet från 780 kronor per natt för två personer.
Casa Colonial>>>

Hacienda de Abajo
Två kilometer från stranden ligger den här sockerplantagen med anor från 1600-talet som har renoverats till ett barnfritt hotell med vackra möbler, konst och accessoarer från olika delar av världen. Trädgård, pool, restaurang och bar liksom ett Spa finns.
Pris: Dubbelrum från 2 200 kronor med frukost.
Hacienda de Abajo>>>

SE & GÖRA

Vandring
La Palma anses av vandringsentusiaster vara den kanarieö som bjuder på den vackraste och mest varierande vandringen. Det lär finnas över 100 mil leder över ön. Den mest spektakulära vandringen hittar man i nationalparken La Caldera de Taburiente.

Val- och delfinsafari
Det finns gott om valar och delfiner i havet runt Kanarieöarna. På La Palma arrangeras val- och delfinsafari utanför byn Tazacorte på västkusten. Priser från 270 kronor för en delfintur, 420 kronor för en valtur.

Stjärnskådning
Åk inte från ön utan att ha upplevt öns spektakulära stjärnhimmel. Vill du inte delta i arrangerade utflykter till observatorierna på öns högsta punkt finns det flera andra bra platser för stjärnskådning, se platserna här >>>  Besök på observatorierna bokas i förväg >>>

 

Annons

Annons