Filtrera +

Barbados, Karibien på riktigt!

Barbados är inte bara flödande sol, vita stränder och bad i kristallklart vatten, hon är också en grön ö med mjuka kullar, sädesfält och djungelliknande skogar. Dessutom är hon en av de mer genuint karibiska öarna med en charmerande familjär atmosfär.

Kvällen är sammetsljummen och len, det glittrar i havet av facklor och ljussken. Bortsett från oss själva och ett par som verkar vara på bröllopsresa har övriga matgäster dragit sig tillbaka till sina rum och bungalows. Hotellet vi bor på ingår i en internationell kedja med fokus på mat och förstklassigt boende och vi har fått sällskap av hotellets mästerkock, Michael Harrison. Som infödd bajan är han är ett sällsynt inslag i öns gourmetvärld där de flesta mästerkockar är inflyttade från Europa och Usa, men så har han också gått som lärling hos Michel Roux på tvåstjärniga Michelinkrogen Le Gavroche i London. Dessutom har han arbetat som köksmästare på diverse gourmetkrogar runt om i världen, belönats med titeln som Årets kock på Barbados och erövrat andra karibiska mattävlings-titlar.

Michaels arbetspass är slut för dagen, men den sköna kvällsvärmen gör att ingen av oss vill gå hem. Vi sitter och pratar om ditten och datten, men framför allt om vad som finns att upptäcka i omgivningen.
– Har ni varit på Chris Place? Inte! Dit måste ni åka, det är en rom shop som inte ligger så långt härifrån. Jag brukar själv gå dit, de har i mitt tycke den bästa rom punchen och maten är vällagad och prisvärd.
Att den är prisvärd är ett plus, inte minst här på Barbados guldkust där lyxiga hotell och påkostade egendomar ligger strösslade längs med paradisstränderna, en av dessa ägs av Tetra Pak-miljardären Hans Christian Rausing. Men här finns också ett genuint byliv med pastellglada chattel houses som rymmer så mycket av öns arbetarhistoria.
Chattel betyder flyttbar tillhörighet och brädhusen fick sitt namn när plantagearbetare lät bygga bostäder som de kunde frakta mellan arbeten på öns olika plantager. Idag utgör de ett pittoreskt inslag runt hela ön, många har under åren byggts ut och gjorts större – andra är mer patinerade, slitna och förfallna.

Barbados Drömresan

Till skillnad mot andra Karibiska öar har Barbados bara haft en kolonisatör. I början av 1600-talet intog britterna ön där de införde sockerplantager som sköttes genom slavarbete fram tills det förbjöds 1834. Sociala och politiska reformer genomfördes successivt och 1966 blev Barbados en självständig nation i det engelska imperiet. Det koloniala arvet är påtagligt över hela ön. I de engelska landsortskyrkorna från 1600-talet, i orter med namn som Brighton, Hastings och Trafalgar Square och inte minst i det engelska språket, vänstertrafik och i sporterna cricket och hästpolo.

Arvet märks också i den officiella disciplinen som gjort Barbados, som är ett av världens mest tätbefolkade länder, till en nation med en stolt och lång tradition av stabil demokrati. Men så är hon också ett av de mest välutvecklade länderna i Karibien med förhållandevis hög utbildningsnivå och levnadsstandard.
Även om turismen är en stor intäktskälla och tillväxtmotor är ön inte speciellt turistisk. Faktum är att hon känns väsentligt mer genuin än många andra karibiska öar vi har besökt. Ett av skälen är att man saknar stora hotellbyar med all inclusive-anläggningar.

Det gör att turister och öbor lever i ett slags ömsesidig synergi där pengar som spenderas på restauranger, barer, butiker, hotell och transporter stannar kvar på ön. Det skiljer Barbados från många andra karibiska öar där internationella hotellkedjor driver stora all-inclusive anläggningar.
Det ömsesidiga beroendet på Barbados gör att det vilar en vänlighet i mötet mellan människor. Åldrar, kön, hudfärg eller nationalitet spelar ingen roll – ett faktum som gör att man känner sig trygg och välkommen över hela ön.

Barbados Drömresan

Mötet med Michael Harrison gör att vi dagen därpå ger oss iväg för att leta reda på Chris Place. Efter att ha kört lite fel i ett bostadsområde kommer vi fram till ett röd- och vitmålat brädhus där en man lastar in backar med Banks-öl. Några mopeder kör förbi, en bil parkeras och en kvinna kommer ut från den intill-liggande butiken med en matkasse. Vi går in i baren där en handfull människor ses ätandes och drickandes. Jag frågar om mannen bakom disken är Chris och han nickar vänligt. Sedan berättar jag att Michael Harrison på Cobblers Cove tipsat oss om honom, att hans rom punsch ska vara en av de bättre. Han ler igen och säger att det är ett hemligt familjerecept. Det kan vara bra att veta att många som serverar rom punsch gör det från färdigköpta blandningar vilket gör att Barbadosborna med glädje berättar var man kan få äkta hemgjord rom punsch.

Barbados_Chris place-rum shop_ 2

Vi beställer in två öl, en rom punch och en av dagens rätter att dela på: grillad kyckling, makaronilåda, ris, bönor och sallad. Till den ställer Chris fram en plastflaska med den för ön så karaktäristiska pepparsåsen.
– Be careful, it’s very spicy, säger han med glimten i ögat.

Stark var den, men också god och receptet var även det en familjehemlighet. Har man väl upptäckt öns rom shops har man fått nyckel till en av öns hemligheter, en kunskap som gör att man känner sig lite mer initierad. Dessutom sparar den på semesterkassan. På en rom shop får man fyra öl för 10 Barbados dollar, tvärs över gatan – 40 meter därifrån – kostar en öl 7 Barbados dollar.

En annan nyckel till ön är att anamma den avslappnade attityden till livet, något man delar med andra karibiska öar. Det tropiska klimatets värme gör att allt går mycket långsammare, även trafiken. Det lönar sig inte att stressa och vara effektiv i ett sävligt levnadstempo.

Barbados_Mullins beach_Chris Place rum shop_-37

Mätta, belåtna och varma kör vi vidare mot sydkustens stränder, en resa som tar cirka 45 minuter – om man kör huvudvägen vill säga. Barbados är visserligen knappt större än Orust, drygt tre mil lång och två mil bred, men viker man av och ger sig in på de charmiga landsvägarna som går kors och tvärs över ön kan resan ta flera timmar eftersom vägskyltar lyser med sin frånvaro. Då får man navigera sig fram med hjälp av soluret, på Barbados är himlen alltid blå – solen gömmer sig ytterst sällan någon längre tid bakom molnen …

Barbados tio i topp

 1. Lobster Alive

Beach bar, jazzklubb och inte minst en av öns bästa och charmigaste krogar där du från en stor hummerbassäng väljer ut hummer du ska äta till middag eller lunch. Ägaren och piloten Art Taylor, som själv flyger in hummer från Bequia, har skapat den här charmiga favoriten på Browns beach, en av öns bästa stränder söder om Bridgetown.
Ta mig dit>>>

Barbados_Bridgetown_Lobster live_Colin Dyall_-44

2. Oistins Fish Fry

Fiskmarknaden är ett av öns måsten, men undvik fredagskvällar då trängseln är stor bland de enkla matstånden som serverar välsmakande fisk- och skaldjursrätter som grillas intill långbord under tälttak. Det är svårt att urskilja de olika krogarna, inkastarna är många men om du har tid letar du dig fram till Pat’s Place som serverar nationalrätten flygfisk och grillad tonfisk som ger mathallucinationer långt efter att du kommit hem.

 

3. Lancaster Great House

Gör som öns societet och ät söndagsbrunch på John och Rain Chandlers vackra plantage så får du inte bara välkomstdrink och en buffémiddag med dessertbord – du får också en filmisk känsla omgiven av uppklädda öbor i varierande åldrar med inslag av en och annan turist. John Chandler vet allt om alla och i den nyutkomna boken Hotel Barbados – My Life Of Discretion At The Ocean View avslöjar han det mesta om öns societet och semestrande kändisar.
Ta mig dit>>>

4. Marknader i Bridgetown

Att inte besöka öns huvudstad är som att inte äta pasta om man besöker Italien. På Cheapside market kan du uppleva ett utbud av grönsaker och frukter vars namn du aldrig hört talas om – en genuint bajansk erfarenhet som omfattar allt från att smaka på färsk kokosmjölk till lokala frukter som donks, fat porks och ackee fruits. Visst du för övrigt att grapefrukten härstammar från Barbados!

5. Brighton farmers market

Ett populärt lördagsnöje är att äta tidig frukost på den lantliga marknaden där traktens odlare och hantverkare säljer sina varor. Ekologiskt, hemlagat och massor av atmosfär i en vänlig och trivsam miljö där man snabbt ingår i den allmänna gemenskapen.

Skärmavbild 2016-05-17 kl. 21.07.46

6. Vykortsstränder

Ön har fantastiska badstränder, enligt vissa Karibiens bästa där Bottom Bay, Crane Beach och Carlisle Bay är några av alla med vit korallsand och turkosblått hav.

Skärmavbild 2016-05-17 kl. 21.13.14

7. Botanisk trädgård

Sätt av två timmar och vandra i trädgårdsodlaren Iris Bannochie’s privata trädgård, ägs idag av Barbados national Trust, och du får en skön upplevelse av öns växtkraft och djurliv med kolibris, gulbröstade trastskogssångare mungos och en koloni apor. Trädgården omfattar inte bara runt 500 olika arter, där finns också ett litet café där man för 67 kronor får en hemlagad ekologisk lunch med råvaror från trädgården och intilliggande byar i St Jospeh’s församling.
Ta mig dit>>>

8.  Karibisk romkultur

Karibiens fruktiga nationaldryck rum punch lagas inte sällan på rom från det här destilleriet på norra Barbados. Ett besök här omfattar allt från rundvandring i fabriken, lunch, middag och provsmakning av olika varianter av rom. Allt beror på vilken tur du betalar för, billigaste turen kostar cirka 70 kronor.
Ta mig dit>>>

9. Simma med sköldpaddor

Även de fegaste badkrukor hoppar ner i det turkosblå varma vattnet för att snorkla och simma med jättesköldpaddor. Båtturerna sker med segelkatamaraner och i priset ingår såväl rom punch som öl och lunch innan man katamaranen vänder tillbaka till hamnen i Bridgetown.
Ta mig dit>>>

10. Landsortskyrka med utsikt

St John Parish Church ligger underbart vackert på en höjd med utsikt över havet och öns östkust. Kyrkan är bedårande med sin patinerade fasad och sina spröjsade fönster, den uppfördes 1836 på ruinerna av en träkyrka som förstördes av en orkan några år tidigare. Missa inte att vandra runt bland de intressanta gravarna på kyrkogården där lokala dignitärer är begravda, överraskande är att en stor del av gravarna visar att många öbor levde i över 90 år.

Resfakta

Invånare: cirka 285 000 invånare.
Språk: Officiellt språk är engelska, lokalt talas bajanska
Valuta: Växla inte till Barbados dollar innan du åker eftersom kursen är väldigt dålig utanför landet. Ta med dig US-dollar, som det går bra att betala med. Den inhemska dollarn har en låst växelkurs gentemot USA-dollarn med en växelkurs på BDS$:US$ 2:1. De flesta hotell och restauranger accepterar kreditkort, dessutom finns det gott om bankomater om man behöver ta ut kontanter.
Tidsskillnad: Svensk vintertid: -5 timmar, svensk sommartid -6 timmar.
Visum: Svenska medborgare kan stanna sex månader utan visum, men man måste kunna visa upp en returbiljett. Passet ska vara giltigt sex månader efter hemkomst.
Ta dig dit: Paketresor med Ving via Frankfurt. Reguljärflyg med mellanlandning och byte av flygplats i London, priserna varierar beroende säsong – en riktlinje är runt 8 000 kronor tur och retur.
Ta dig runt: Bussar, billiga men tidsmässigt opålitliga, trafikerar hela ön vars vägnät sträcker sig 1,475 km. Det finns flera taxibolag, men bekräfta alltid priset med chauffören i förväg. Rekommenderade cirkapriser hittar du på www.barbados.org
Många områden trafikeras också av minibussar som man delar med andra passagerare. Trafiken är relativt lugn, tänk på att vänstertrafik gäller.
Bästa tiden: Efter orkansäsongen från december till maj då vädret och luftfuktigheten är torrare – å andra sidan kan man resa och bo billigare under lågsäsongen, maj till mitten av december. Landet har tropiskt klimat med svalkande passadvindar och runt 3 000 soltimmar per år. Genomsnittlig dagstemperaturen ligger på 29-31°C. Under maj till september är vattentemperaturen mellan 23–31°C. Januari och februari är vattnet som kallast, mellan 21°C–28°C.
Övrigt: Barbados är en korallö vilket gör att kranvattnet, som renas genom korallerna, är gott och drickbart.
Mer info: West Indian International Tours drivs av Sveriges honorärkonsul Titti Kerr Axelsson.

Annons